Krónika

Dőltek a melegrekordok, ma tetőzhet a hőség

Csúcson az áramfogyasztás is

Az országos és a budapesti melegrekord is megdőlt tegnap délután. A Békés megyei Dombegyházán és a Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfaluban 37,8 Celsius-fokot mértek.

Dőltek a melegrekordok, ma tetőzhet a hőség
Dőlnek a melegrekordok
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Újpesten 36,6 Celsius fok volt a maximum. Szerda hajnalban is rekord született, ugyanis Budapest-Lágymányos állomáson csak 23,8 fokig hűlt a levegő. A hőség várhatóan ma tetőzik, péntektől mérséklődik a meleg – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma lesz az év eddigi legmelegebb napja, 33–39 fok várható.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) várhatóan pénteken 20 óráig meghosszabbítja a hétfőn országosan életbe lépett vörös kódot, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, csütörtökön és pénteken is meghaladja a 27 Celsius-fokot a napi középhőmérséklet.

A vörös kód célja egyrészt, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, valamint a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást - közölte a tárca.

Nagyon fontosnak nevezték, hogy ha valaki bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.
A hőség miatti intézkedés hétfő reggel 8 órakor lépett életbe.

Az Északi-középhegység tágabb térségében, illetve kis eséllyel a középső területeken pedig akár erős, viharos széllel kísért zápor is kialakulhat. Pénteken az északnyugati tájak fölé is elér a hűvösebb levegő, de így is 30 fok felett lesznek a csúcsértékek. Az éjszakák viszont felfrissülést hozhatnak.

A hőségriadó csütörtök éjfélig tart. A kánikula nyári áramfogyasztási rekordot is hozott, jú-nius 22-én a rendszerterhelés elérte a 6660 megawattot 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett.

Kapcsolódó írásaink