Krónika

A WHO által jóváhagyott minden vakcina véd minden vírusvariáns ellen

A koronavírus ellen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott minden vakcina véd minden vírusvariáns ellen - közölte csütörtökön a világszervezet, mindazonáltal óva intette az európaiakat attól, hogy elővigyázatlanul tervezzék meg külföldi utazásaikat.

A WHO által jóváhagyott minden vakcina véd minden vírusvariáns ellen
Minden, a WHO által jóváhagyott oltás hatékony a vírusvariánsokkal szemben
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

„Még ha javul is a járványügyi helyzet Európában, a nemzetközi utazásoktól még tartózkodni kell az újabb bizonytalanságok - különösen az Indiából kiindult új variáns - állandó fenyegetése miatt” - jelentette ki Hans Kluge, a WHO európai igazgatója. Catherine Smallwood, az európai részleg rendkívüli helyzetekkel foglalkozó vezetője hangsúlyozta, hogy az Indiából kiindult variáns veszélyessége még nem ismert, és hogy a járványnak még messze nincs vége.

A WHO adatai szerint a Nyugat-Európától Közép-Ázsiáig terjedő térségben az utóbbi egy hónapban 60 százalékkal - 1,7 millióról 685 ezerre - csökkent az új megfertőződések száma.

„Biztató a tendencia, de továbbra is ébernek kell lennünk, mert ha újra nő a nemzetközi utasok száma, ha óvatlanul engedik meg ismét a tömegrendezvényeket, akkor ismét súlyosbodni fog a járvány” - figyelmeztetett Kluge.
 

Kapcsolódó írásaink