Krónika

Az enyhítés útjára léptek szomszédaink

Ausztria, Szlovákia és Románia is teljesen feloldotta a hónapok óta tartó éjszakai kijárási tilalmat, az osztrákoknál szerdán jön az általános nyitás

Mától az iskolák, a hét közepétől az éttermek, hotelek nyitják meg kapuikat Ausztriában. Romániában lazítottak a maszkviselési szabályokon. Szlovákiában már nem korlátozzák a járások közti mozgást.

Az enyhítés útjára léptek szomszédaink
Nyitásra készül Bécs. Vendéglő teraszán sorakoznak a székek a Stephansdomnál
Fotó: AFP/APA/Georg Hochmuth

Szombat éjféltől Ausztria-szerte megszűnt a november óta érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozás. Az általános és középiskolások hétfőn visszatérhetnek a jelenléti oktatáshoz. Az általános nyitás szerdától lép életbe. Szigorú feltételek mellett ugyan, de kinyitnak a hónapok óta zárva tartó éttermek külső és belső terei, a hotelek, és látogathatók lesznek a kulturális és sportrendezvények is.

Továbbra is érvényben marad a távolságtartás és az FFP2-es maszkok zárt terekben elrendelt kötelező viselése. Az MTI tudósítása szerint a nyitás legfontosabb alap­pillére a „zöld útlevél”, amely ugyan még nem egységes digitális formában jelenik meg, de a beoltottaknak, a gyógyultaknak és a negatív koronavírus-teszttel rendelkezőknek szabad belépést biztosít – a kereskedelmi egységek és a múzeumok kivételével – az újra nyitó éttermekbe, hotelekbe, a kulturális és sportrendezvényekre is.

Nyugati szomszédunkban mintegy hárommillió ember, az oltható lakosság egyharmada kapta meg legalább az első adag vakcinát. Napok óta ezer alatt van az új megbetegedések száma, egyre kevesebben vannak kórházban, és javulnak a halálozási mutatók is, vasárnapra mindössze négyen vesztették életüket.

Szlovéniában is mától a középiskolák és az egyetemek teljesen jelenléti oktatásra állnak át. A korábbi tíz fő helyett pedig már ötven résztvevő lehet a rendezvényeken, védettségi igazolvánnyal, negatív teszttel vagy igazolással arról, hogy átesett a fertőzésen. Kinyithatnak a kaszinók és a mozik is félkapacitással. A vendéglátóhelyek pedig már 19 óra helyett 22 óráig lehetnek nyitva.

Szlovákiában szombaton megszűnt a vészhelyzet, így az éjszakai kijárási tilalom is, szabadon lehet mozogni a  járások között. Hétfőtől az országos helyett regionális előírások lépnek életbe – adta hírül az Új Szó. Minden a járások járványügyi besorolásán múlik. Például a bordó, a piros és a rózsaszín járásokban továbbra is csak a teraszok lehetnek nyitva, a narancssárgákban viszont már a beltéren is lehet fogyasztani. A piros vagy ennél jobb besorolású járásokban megnyílhatnak a mozik is. Engedik a tömegrendezvényeket, a sporteseményeket is, de létszámkorlátozással.

Romániában szintén feloldották az éjszakai kijárási tilalmat, sőt a kültéri maszkviselési kötelezettséget is. A szabadban már csak a zsúfolt helyeken – piacokon, vásárokban, tömegközlekedési járműveken és megállókban –, illetve munkahelyeken kötelező a védőmaszk viselése. Az üzleteknek sem kell már 21 órakor bezárniuk, de a vendéglők és szórakozóhelyek éjszaka (éjféltől hajnali 5 óráig) nem tarthatnak nyitva. Nagyobb létszámú rendezvényeken csak a beoltottak vehetnek részt, vagy negatív tesztet kell felmutatni. A betegségen átesetteket viszont már nem tekintik védettnek.

Szingapúrban zárnak az iskolák
 

Tajvanon romlik a helyzet, megrohamozták a boltokat
 

Szigorítások léptek életbe hétvégétől Tajvan fővárosában, miután emelkednek a járványmutatók. Két hétre  korlátozták az összejövetelek létszámát, és számos létesítményt bezártak. A hatósági felszólítás ellenére a tajvaniak megrohamozták a boltokat, hogy WC-papírt és instant tésztát vegyenek. Vasárnap 206 új fertőzöttről érkezett hír a szigetországból.

Időközben Szingapúrban több hónapos rekordot döntött az új fertőzöttek száma, így a legtöbb iskola a tanév végéig távoktatásra áll át. Vasárnaptól szigorú korlátozásokat léptettek életbe az 5,7 millió lakosú városállamban, ilyenekre a tavalyi vesztegzár óta nem volt példa. Egy nap alatt 38 új esetet regisztráltak a városállamban, ilyen tavaly szeptember közepe óta nem történt. Mindkét állam sokáig a járványkezelés mintaországa volt.
(PS)

Fokozatos lazítás jön

A törököknél a turistákra nem vonatkozik a szigor

Fokozatosan enyhíteni kezd mától az április vége óta érvényben lévő teljes zárlaton Törökország – adta hírül az MTI. A tartományok közötti utazást a nappali órákban ismét szabaddá teszik. Hétköznaponként az eddiginél később, 21 órakor kezdődik az éjszakai kijárási tilalom. Hétvégén viszont a lakosok napközben csak a közeli élelmiszerboltokat kereshetik fel.

Újranyitnak az óvodák, de az iskolai oktatás nagyrészt online marad. A bevásárlóközpontok kinyitnak, míg a sportlétesítmények, a mozik, valamint az éttermek és a kávézók zárva maradnak, csak elvitelre dolgozhatnak. A turisták továbbra is mentesek a korlátozások alól, ez sok török állampolgárban ellenérzéseket vált ki. Az új fertőzöttek napi száma április közepén még 60 ezer felett, a napokban 11 ezer közelében alakult. A napi halálozás 200 felett van.
(PS)

Nyílt levél a Science-ben
 

Tudósok kérik, vizsgálják a laboreredet-elméletet
 

A Science tudományos folyóiratban tett közzé nyílt levelet tizennyolc szakértő (amerikai, brit, kanadai és svájci egyetemek tudósai), akik azt kérik, vizsgálják ki alaposabban azt a feltevést, hogy származhat-e laboratóriumból az új koronavírus.

A levél emlékeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Vuhanban járt  kutatócsoportja arra jutott, „rendkívül valószínűtlen”, hogy laborból szabadult volna el a vírus, és az a legvalószínűbb, hogy állatról egy köztes gazdaállat révén ugrott az emberre. A tudósok szerint ugyanakkor a laborelméletettel nem foglalkoztak eleget, a WHO háromszáztizenhárom oldalas elemzéséből mindössze négy oldalt szenteltek neki. Hangsúlyozták, minden hipotézist alaposan meg kell vizsgálni, transzparens, objektív, független vizsgálatra van szükség.
(PS)

Worldometers: világszerte meghaladta a 163,5 milliót a fertőzöttek száma, több mint 3,3 millióan elhunytak és csaknem 142 millióan meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink