Krónika

Rosszak az adatok, kevés még az oltott, veszélyhelyzet Japánban

Alaposan megugrott a fertőzöttek száma, a lakosság többsége tart az olimpiától,a miniszterelnök szerint viszont biztonságosan meg lehet rendezni a játékokat

A koronavírus-fertőzések romló adatai miatt alig három hónappal a tokiói olimpia előtt kiterjesztették a járványügyi veszélyhelyzetet Japánban.

Rosszak az adatok, kevés még az oltott, veszélyhelyzet Japánban
Csak három százalékát oltották be a százhuszonhatmilliónyi japánnak
Fotó: AFP/Kaoru Tachibana

A japán kormány további három prefektúrára, Hokkaidóra, Okajamára és Hirosimára kiterjeszti május 31-ig a járvány miatti rendkívüli állapotot, mivel az országban terjed a koronavírus, miközben egyre közeleg a tokiói nyári olimpia. A pénteken bejelentett három tartományt illetően korábban csak a veszélyhelyzet egy enyhített verziójáról volt szó, de a szakértők keményebb fellépést javasoltak.

A veszélyhelyzet ugyanakkor nem jelent teljes lezárást: az éttermek és bárok nem forgalmazhatnak alkoholt, és csak 20 óráig tarthatnak nyitva. A lakosságot felszólították, hogy csak indokolt esetben hagyja el az otthonát, a vállalatoknak pedig lehetővé kell tenniük a távmunkát. A bevásárlóközpontok és mozik vagy zárva vannak, vagy csak korlátozott ideig lehetnek nyitva. A kulturális és sporteseményeken legfeljebb ötezer néző lehet jelen.

A lakosság beoltottságának aránya a szigetországban továbbra is rendkívül alacsony. A 126 milliós szigetországban eddig a lakosság alig három százalékát oltották be koronavírus ellen, a legfejlettebb (OECD-tag) országok közül arányaiban a legkevesebbet.

 Az elmúlt napokban alaposan megugrott a fertőzöttek száma, csütörtökön már harmadik napja hatezernél több új esetet regisztráltak. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint Japánban a járvány kezdete óta 667 330 ember kapta el a koronavírus-fertőzést, és 11 250-en haltak bele a vírus okozta Covid–19-be.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a pandémia miatt a japánok kétharmada nem szeretné, ha idén nyáron megrendeznék a tavalyról elhalasztott nyári olimpiát. Külföldi nézők és külföldi önkéntesek ugyan nem utazhatnak a játékokra, de ezek az intézkedések sem csökkentették a játékok megrendezése miatti aggodalmat, egy olimpiarendezést ellenző petíciót több mint háromszázezren írtak már alá.

Szuga Josihide japán miniszterelnök pénteken kijelentette: lehetséges, hogy biztonságban megrendezzék a nyári olimpiai és paralimpiai játékokat. „Biztosítani fogjuk a megfelelő vírusellenes óvintézkedések életbe léptetését annak érdekében, hogy a sportolóknak és a személyzetnek ne kelljen aggódnia” – hangsúlyozta.

Lehet, hogy megváltozik a nyitási menetrend

Anglia: gyorsan terjed az indiai mutáns

Robbanásszerűen terjed az indiai kettős mutáns vírus, ezért Nagy-Britanniában a kormány már azt latolgatja hogy sokkal óvatosabb lesz a nyitással, mint tervezték.
 

Egy hét alatt megháromszorozódott az indiai kettős mutáns vírussal megfertőződött britek száma – közölte az egészségügyi minisztérium alá tartozó közegészségügyi szervezet, a Public Health England. A fertőzés már olyanok körében is javában terjed, akik az utóbbi években egyáltalán nem jártak külföldön, tehát lakóhelyükön kapták el a betegséget. Az aggasztó jelek miatt összehívták a brit kormány vészhelyzeti tudományos tanácsadó testületét (Sage).

James Cleverly kabinetminiszter elismerte, a fejlemények hatására megváltozhat a nyitási menetrend, sokkal óvatosabb lazításra lehet számítani. A leueni egyetem professzora, Tom Wense­leers úgy látja, az új kettős mutáns vírus akár hatvan százalékkal jobban képes terjedni, mint a brit variáns. – Azt még nem tudjuk, mitől terjed ennyire az indiai variáns. Lehet, hogy fertőzőképesebb, hosszabb ideig fertőz, vagy részben ki tudja kerülni a szervezet immunreakcióját – fűzte hozzá Wenseleers professzor. A B.1.617.2 jelű mutáns április végén a vizsgált brit mintáknak már a 6,1 százalékában fordult elő.

Ugyanakkor a brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett friss heti felmérése szerint jóval egy ezrelék alá csökkent a koronavírus-fertőzöttek aránya az Egyesült Királyságban. Az ONS lakossági próbaszűréseken alapuló becslése szerint a 67 millió lakosú Egyesült Királyságban a május 8-án zárult egy hétben 47 ezer koronavírus-fertőzött volt.

(FP)

Felgyorsult a vakcináció

Napi oltásrekord dőlt meg Németországban

Egy nap alatt több mint 1,3 millió embernek adták be Németországban a védőoltást, ami új napi rekord – jelentette be Jens Spahn egészségügyi miniszter. A rekord szerdán született meg, a csütörtöki több mint négyszázezer adaggal együtt pedig két nap alatt a lakosság több mint két százalékát oltották be.

Így már a lakosság 35,9 százaléka kapott legalább egy dózist. Az utóbbi hét napon átlagosan 710 076 adag vakcinát adtak be naponta, vagyis másodpercenként nagyjából nyolcan kapnak oltást az országban. Csak az uniós engedéllyel rendelkező készítményeket használják, ám terveik szerint ha a Szputnyik V-t is engedélyezi az EMA, azt is beállítják a kampányba.
(PS)

Lazulnak a maszkviselési szabályok
 

Romániában megszűnik a kijárási tilalom
 

Keleti szomszédunkban mától megszűnik az éjszakai kijárási tilalom. Az üzletek eddig 21 óráig lehettek nyitva, most ezt is feloldják. Nem lesz már kötelező a kültéri maszkviselés a piacok, vásárok és a tömegközlekedési járművek megállói kivételével – jelentette be Klaus Iohannis román államfő.

A nézők visszatérhetnek a szabadtéri sportesemények lelátóira, de a férőhelyek legfeljebb 25 százalékát foglalhatják el. A húszmilliós Romániában jú­nius elsejéig ötmillió ember beoltása a cél, onnantól lakodalmak, keresztelők és más magánrendezvények megszervezését is engedélyeznék, létszámkorláttal. Eddig körülbelül 3,8 millióan kapták meg legalább az első dózis oltást.
(PS)

Ötven euróért két dózis jár

Vakcinaturizmust indított San Marino

A mindössze harmincháromezres lakosságú San Marino meglepő húzással hívta fel magára a figyelmet. Miután korábban úgy döntöttek, hogy mivel az olaszoktól lassú tempóban és kevés vakcina érkezik, Oroszországtól rendeltek be rengeteg Szputnyik V vakcinát.

Az ország méretéből adódóan mára lényegében elérték a nyájimmunitást jelentő 60 százalék feletti oltottsági szintet, így az orosz oltásokat kínálják fel a magukat mielőbb beoltatni akaró turistáknak, a vakcina két dózisáért 50 eurót kérnek. Az oltás feltételéül szabják azt is, hogy az illető az első és az azt 21 nappal követő második dózis beadásakor is eltöltsön három éjszakát valamelyik helyi hotelben. (FP)

Próbafogadások, próbaesküvők
 

Maradnak a korlátozások Horvátországban
 

Horvátország szombattól május 31-ig meghosszabbította az érvényben lévő országos járványügyi intézkedéseket – derült ki a válságstáb pénteki tájékoztatóján. A vendéglátósok arra számítottak, hogy néhány megyében engedélyezni fogják a beltéri kiszolgálást. Davor Bozinovic belügyminiszter elmondta: próbaprojektek eredményességétől teszik függővé a további nyitást.

Csütörtökön egy zágrábi étteremben nyolcvan oltott ember részvételével tartottak fogadást, szombaton pedig egy próbalakodalmat is tartanak ugyancsak védettséget szerzett 120 fő részvételével. Egy héttel később tesztelik ezeket az embereket, hogy megnézzék, van-e közöttük fertőzött. (FP)

Kapcsolódó írásaink