Krónika

A keleti vakcinák nélkül nem lehetne ilyen sikeres a magyar oltási program

A keleti vakcinák nélkül nem lehetne ilyen sikeres a magyar oltási program, mivel az EU-s beszerzésből várt oltóanyagoknak eddig mindössze a 20 százaléka érkezett meg hazánkba, a keletről érkező vakcinák esetében ez a szám 76 százalék. Az oroszok már teljesítették is a vállalásaikat, a kínaiak pedig 66 százaléknál tartanak - derül ki a koronavirus.gov.hu oldalon közzétett adatokból.

A keleti vakcinák nélkül nem lehetne ilyen sikeres a magyar oltási program
Az oroszok már teljesítették a megállapodásban foglalt vállalásaikat, és az összes ígért Szputnyik-vakcinát leszállították hazánkba
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 20%-a érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). A legtöbb vakcinát (3,2 millió adagot) a Pfizer szállította. Mivel a jelenleg alkalmazott vakcinák közül csak a Pfizer engedélyezett 16-18 év közöttiek oltására, május 13-tól ezzel a vakcinával kezdődik meg ennek a korosztálynak az oltása. A ma érkezett Pfizer vakcinákkal a regisztráltak első és második körös oltását fogják folytatni. A Janssen vakcinát a honvédségi oltóbuszokon és már a háziorvosoknál is használják.

Az EU-ból Magyarországnak szánt és eddig megérkezett vakcinák
Az EU-ból Magyarországnak szánt és eddig megérkezett vakcinák
Fotó: koronavirus.gov.hu

Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt, ennek a 76%-a már meg is érkezett. A megrendelt 2 millió adag Szputnyik vakcinából mára az összes oltóanyagot megkapta Magyarország, a megrendelt 5 millió adag Sinopharm vakcinából pedig már 3,3 millió adag érkezett meg.

A keleti gyártótól beszerzett vakcinák hazánkban
A keleti gyártótól beszerzett vakcinák hazánkban
Fotó: koronavirus.gov.hu

A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korában nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket.

A kormányzati portál cikke leszögezi, hogy a baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina raktárakban, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már beoltották első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van, vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra - teszik hozzá.

Kapcsolódó írásaink