Krónika

A kínai vakcina adja a legszélesebb védettséget

A Sinopharm-vakcinák beadását követően kialakuló ellenanyagszint mértéke akár a több százszorosa is lehet annak, mint amit egy átfertőzöttséggel megszerezhetünk, ezért a híresztelésekkel ellentétben jelenleg nincs szükség a kínai oltóanyag harmadik dózisának felvételére - hangsúlyozta Merkely Béla.

A kínai vakcina adja a legszélesebb védettséget
Oltáshoz készíti elő a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát Benedek Magdolna orvos a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Oltópontján Kecskeméten 2021. május 4-én
Fotó: MTI/Bús Csaba

A Semmelweis Egyetem rektora a Magyar Nemzet megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy az egyetemen nem találtak olyan kínai vakcinával beoltottat, akinek ne lett volna pozitív, azaz emelkedett tüskefehérje-ellenes antitestje két dózis beadását követően, tehát minden esetben kimutatható ellenanyagot detektáltak.

A kínai vakcina hatékonyságát megkérdőjelező sajtóhírek kapcsán Merkely Béla hangsúlyozta: tapasztalatai szerint minden oltás sokkal erősebb immunválaszt vált ki, mint maga a megbetegedés, ez pedig a kínai oltóanyag esetében is igaz.

Mint mondta, az egyetemen végzett laboratóriumi mérési eredmények a Sinopharm-vakcinák beadását követően akár több százszoros ellenanyagszintet mutattak az átfertőzöttségnél tapasztalt értékhez képest, de a legalacsonyabb érték is az átfertőzöttség hatására kialakuló ellenanyagszintnek felelt meg.

Kapcsolódó írásaink