Krónika

Megmozdult a világ Indiáért

Hamarosan Mexikóban gyártják majd a Szputnyik V-vakcinát – a WHO gyűjtéstindított azért, hogy a szegény és fejletlen országok is elegendő védőoltáshoz jussanak

Az Európai Uniót a közelmúltban elhagyó Egyesült Királyságban már a felnőtt lakosság több mint ötven százaléka rendelkezik antitestekkel. Várhatóan májustól Mexikóban is gyártani fogják a Szputnyik V-t.

Megmozdult a világ Indiáért
Az észak-olaszországi Milánóban megteltek a teraszok – bár a maszkviselés még kötelező, de egyre több ember van az utcákon, és a Seveso-folyón is feltűntek a sportevezősök
Fotó: AFP/Miguel Medina

A világranglistát tekintve hazánk a huszonharmadik (39,1) a népesség áttoltottságát mutató listán. Ha azonban kivesszük a statisztikából a miniállamokat és az olyan helyeket, mint a Turks- és Caicos-, a Maldív-, Szent Heléna- vagy a Kajmán-szigetek, esetleg Aruba és Bermuda, akkor Európából már csak az Egyesült Királyság (49,9), Írország (48,5), Málta (49), míg világszinten Bhután (62,2), Chile (41,8), vagy a rendkívül gazdag Egyesült Arab Emirátusok (51,4), Bahrein (39,8) és az Egyesült Államok (42,4) előz meg minket.

A nagyok közül mögöttünk áll Kanada (30,5), míg az öreg kontinensről sorrendben Szerbia (28,7), Finnország (27,9), Bel­gium (24,1), Litvánia (23,8), Németország (23,7), Spanyol- és Írország (23,6), Ausztria (23,1) következik. Olaszország (21,7) az ötvenkettedik a világranglistán, Franciaország (21) pedig az ötvenhatodik.

Az Európai Uniót nemrégiben elhagyó Egyesült Királyságban már a felnőtt lakosság több mint ötven százaléka rendelkezik antitestekkel. A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) becsléseit olyan vérvizsgálatokra alapozza, amelyeket még április első felében végeztek.

Rochelle Walensky, az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) igazgatója tegnap közölte, hogy a világ több más országához hasonlóan azon dolgoznak, hogy segíthessenek Indiának, amely jelenleg elborzasztó helyzettel néz szembe. Ausztria például a Vöröskereszten át kétmillió eurós segélyt nyújt Újdelhinek.

Az indiai szubkontinens több nagyvárosában is szigorú korlátozásokat vezettek be, ennek ellenére még mindig ezeken a helyeken alakulnak ki a legnagyobb járványgócok. Indiában egyébként hivatalosan 3293-an haltak meg a fertőzés következtében, míg az ottani mutáns már a világ tizenhét országában van jelen. Delhi polgármestere állandó utánpótlást kért fából, hogy üzemeltetni tudják a krematóriumokat.

Japán tisztségviselők arra kérik a lakosságot, hogy a csütörtökön kezdődő négynapos ünnepen maradjanak otthon, mert az utazások, a családi összejövetelek újra lendületet adhatnak a koronavírus-járványnak. Romániában 2240 új koronavírus-fertőzéses esetet diag­nosztizáltak az utóbbi 24 órában. A járvány kezdete óta 27 833 fertőzött életét követelte a pandémia.Az ország júniustól tervezi a nyitást.

Időközben kiderült, hamarosan Mexikóban is gyártani fogják a Szputnyik V-t. Az államban már oltanak is a szerrel, a vakcinát majdnem egymillió embernek adták be. Az afrikai kontinensről érkezett hírek szerint összeomlott Zimbabwe egészségügyi rendszere, de Pakisztánban sem jobb a helyzet, ahol hamarosan kifogynak az orvosi oxigénből.

Ukrajnában az utóbbi 24 órában 9590 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, a tegnapi bejelentés 7915 friss betegről szólt. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök tegnap arról beszélt, a koronavírus-fertőzés szövődményei­ben elhunytak és a kórházakban kezelt páciensek száma azért magas továbbra is, mert sokan vonakodnak beoltatni magukat.

Pénteken kezdik ismertetni Franciaországban a fokozatos nyitás menetrendjét. A WHO bejelentette, gyűjtést indít, hogy a szegényebb országok is elegendő vakcinához jussanak. A csatlakozóknak hét dollárt (durván kétezer-egyszáz forintot) kell befizetniük az erre a célra létrehozott alapba.

Ukrán lapértesülés
 

Magyar segítség Kárpátaljának?
 

A határon túli magyaroknak is juthat oltóanyag Magyarországon – vetette fel március közepén Orbán Viktor miniszterelnök egy, a Kossuth rádiónak adott interjúban. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig csaknem másfél hónappal ezelőtt a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott, ha mindenki megkapta az oltást idehaza, aki regisztrált, akkor szerinte segíteni kell a határon túli testvéreinken is.

A kárpátaljai magyarok vakcinálásának lehetősége azonban nem kerülte el az ukrán sajtó figyelmét – olvasható a Karpataljalap.net portálon, a Vesti.ua írására hivatkozva. A portál úgy tudja, hogy nemzettársainknak május végén vagy június elején kínálhatják fel az oltás lehetőségét. Szintén határon túli hír, hogy Covid-kórház épül a vajdasági Újvidéken.
(LMA)

A Pfizert és az AstraZenecát vizsgálták

Már az első dózis után apad a továbbfertőzés esélye

A Pfizer–BioNTech vagy az AstraZeneca vakcinájának első adagja akár felére is csökkenti a fertőzés háztartáson belüli továbbadásának esélyét. Azok, akik megkapták valamelyikből az első dózist, és legalább három héttel később megfertőződtek, 38–49 százalékkal kisebb eséllyel adták tovább a vírust a velük egy háztartásban élő beoltatlanoknak – állapította meg az angliai egészségügyi szolgálat (PHE) kutatása. Hasonló eredményeket várnak más nagy kockázatú környezetben, köztük börtönökben, közösségi lakóhelyeken – írta az MTI.

A tanulmány – amely még szakértői áttekintés előtt áll – mintegy huszonnégyezer háztartás több mint ötvenhétezer kapcsolatát vizsgálta. Az eredményeket összehasonlították az oltatlan fertőzöttek majdnem egymillió kapcsolatával. Korábban azt is kimutatták, hogy ez a két vakcina nagy hatékonysággal csökkenti a fertőzést idősek körében – így március végéig 10 400 halálozást előzött meg a hatvan év fölöttiek között.
(PS)

Jó hírek érkeztek
 

Lengyelországban lazítanak az intézkedéseken
 

Fokozatosan lazítanak Lengyelországban a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedéseken májusban. A kormány tájékoztatása szerint első lépésként szombattól megnyitják a gyermekek és a fiatalok szervezett csoportjai számára a sportlétesítményeket, jövő héttől pedig elérhetők lesznek a bevásárlóközpontok. A május 3-i állami ünnephez kapcsolódó hosszú hétvége után, keddtől létszámkorlátozás mellett megnyílnak a múzeumok, a nagy területű barkács- és bútorboltok is, míg az általános iskolák első-harmadik osztályai országszerte áttérnek a vegyes oktatásról a hagyományosra.


Május 8-tól megnyílnak a szállodák, de csak ötvenszázalékos foglaltság mellett. Május 15-től megszűnik a szájmaszk köztéri viselésének kötelessége, ennek feltétele azonban, hogy a százezer főre eső napi fertőzések száma ne haladja meg tizenötöt. A mintegy harmincegymillió felnőtt, vagyis a Covid–19 elleni oltásra jogosult lakost számláló Lengyelországban szerdáig több mint tízmillió vakcinát adtak be.
(LMA)

Worldometers: világszerte már meghaladta a 149,744 milliót a fertőzöttek száma, több mint 3,154 millióan vesztették életüket, és 127,303 millióan meg­gyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink