Krónika

A Sinopharm az egyik legveszélyesebb mutáns ellen is hatásos

A neves The Lancet akadémiai folyóirat vonatkozó cikke szerint a kínai Sinopharm-vakcina hatásos a vírus dél-afrikai mutációja ellen is.

A Sinopharm az egyik legveszélyesebb mutáns ellen is hatásos
A Sinopharm kínai gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináit tartalmazó doboz a Heves Megyei Kormányhivatal épületében Egerben 2021. február 23-án
Fotó: MTI/Komka Péter

A The Lancet cikke a ZF2001, valamint a BBIBP-CorV kódjelű, teljes elölt vírust tartalmazó vakcinát vizsgálta, utóbbit Sinopharm-oltóanyagként ismerjük.

A készítmény hatásosságát az 501Y.V2 jelű, azaz dél-afrikai vírusvariánson tesztelték. Két klinikai vizsgálat résztvevőinek 24 szérummintájában értékelték a semlegesítési aktivitást, 12 minta gazdáját a Sinopharmmal, a másik tizenkettőt pedig a ZF2001-vel oltottak be.

Azt találták, hogy mind a 24 minta esetében kimutatható semlegesítő hatás a dél-afrikai variánssal szemben.

Így a vakcinák által kiváltott immunitás nemcsak a D641G, de az 501Y.V2 jelű variáns ellen is védelmet nyújt.

Korábban a The Lancet az orosz Szputnyik-V vakcinát is vizsgálta. A szaklap szerint az orosz fejlesztésű vakcina egy több mint 20 ezer fős mintán végzett kutatás alapján 91,6 százalék hatásosságú a tüneteket is mutató koronavírusnál.

Ahogy megírtuk, Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a közösségimédia-bejegyzésében megosztott videóban jó hírnek nevezte, hogy a szaklap nem kérdőjelezi meg az oltóanyag hatásosságát, hanem azt állítja, hogy az egyik legveszélyesebb mutáns ellen is hatásos.

Úgy fogalmazott: azért is kell beszélni erről, mert a múlt héten néhány nap alatt az „oltásellenes baloldal” 70 cikkben támadta a kínai vakcinát, „és mind hazugság volt”.

Hozzátette: szintén hazugságokkal támadta a kínai vakcinát az „oltásellenes baloldalt” vezető Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (DK) is.

Az államtitkár azt kérte: senki se higgyen az oltásellenes hangoknak, és fogadja el a felkínált vakcinát. „Együtt újra sikerülni fog” - emelte ki Menczer Tamás. 

Kapcsolódó írásaink