Krónika

EU-s búcsú az AstraZenecától?

Koronavírus. Svédország több más európai uniós állammal közösen tárgyal az orosz vakcinabeszerzéséről, Bukarestben attól félnek, hogy idő előtt kifullad az oltási kampány

Az Európai Unió csak olyan vakcinagyártókkal szerződik, amelyek a vállalt időben teljesítik a megrendeléseket. Romániában közben kifulladni látszik az oltási kampány.

EU-s búcsú az AstraZenecától?
Temetésre előkészített koporsók Lipcsében, a város egyik krematóriumában
Fotó: AFP/Jens Schlueter

Bár Japánban február közepén kezdték oltani az embereket, nagyon lassan haladnak előre, egyelőre ugyanis mindössze a lakosság egy százaléka kapta meg a vakcina legalább első dózisát. Tokió pótlólagos oltóanyag-szállítmányt kért a Pfizertől. Időközben kiderült, Ausztrália az egyetlen hely jelenleg, ahol a világ nagyobbik feléhez képest az élet lényegében visszaállt a koronavírus-járvány előtt megszokott kerékvágásba, ám az ország ennek ellenére sem sürgeti határai újranyitását a külföldi utazók előtt.

Belgrádból pedig az a hír érkezett, hogy egy-egy utazás lefoglalásakor egyben a koronavírus elleni védőoltás felvételére is lehet regisztrálni. Németországban országosan emlékeztek meg a járvány áldozatairól, míg Angela Merkel német kancellár Berlinben egy ökumenikus istentiszteleten vett részt. A brit kormány közölte, bár az oltás jól halad, de az óvatosság továbbra sem árt.

A járvány elleni oltóanyagok lassú beszerzése ellen tiltakoztak szombaton Szarajevóban, Bosznia-Hercegovina fővárosában. Svédország más európai uniós országokkal közösen tárgyal a Szputnyik V vakcina beszerzéséről – írta meg tegnap a Bloomberg.

A lap beszámolója szerint már júniustól érkezhetnek szállítmányok az orosz fejlesztésű oltóanyagból. Romániában a héten csaknem másfélszeresére emelkedett, péntekig megközelítette a nyolcvanezret a koronavírus ellen beadott vakcinák napi üteme, ugyanakkor a bukaresti média szerint félő, hogy idő előtt kifullad az oltáskampány, a várólistákra feliratkozottak száma ugyanis egy hét alatt a felére csökkent.

Úgy tűnik, Kína engedélyezi a vakcinák importját - írta meg tegnap a The Guardian. Mint olvasható, a német BioNtech kaphat lehetőséget az országban. Líbiában a kínai és orosz oltóanyaggal összesen négyszázötven ponton folyik a vakcinálás. Eddig félmillióan jelentkeztek az oltásra a 6,77 millió lakosú országban. Amerikában a helyi egészségügyi szervek pedig közölték, hamarosan újra engedélyezhetik a Jannsen vakcinájának használatát.

Az Euró­pai Unió csak olyan vakcinagyártókkal szerződik a jövőben, amelyek a vállalt időben teljesítik a megrendeléseket – jelentette be tegnap Thier­ry Breton belső piacért felelős uniós biztos. Mint mondta, az EU már a késedelmes szállítások miatt sem újíthatja meg szerződését az AstraZenecával. Thierry Breton aláhúzta, százhúszmillió dózist rendeltek az első- és száznyolcvanmilliót a második negyedévre – ám az első fél évben csak harmincmilliót szállítottak le.Szlovákia közben bejelentette, hamarosan kinyitnak az üzletek.

Szomorú világleltár
 

Átlépte a hárommilliót az áldozatok száma
 

Hét végére 3 millió 26 ezerre nőtt a koronavírusban elhunytak száma a világon. A legfrissebb adatok szerint a legtöbb áldozatot, mintegy 581 ezret az Egyesült Államokban szedett a pandémia. Ezt követi Brazília 372, Mexikó 212, India 177, Nagy-Britannia 127, Olaszország 116 és Oroszország 105 ezer áldozattal. Párizs eddig 101, Berlin 80, míg Madrid 77 ezer áldozatot jelentett. A legtöbben, 32,3 millióan az Egyesült Államokban kapták el a vírust, ezt követi India 14,7 és Brazília 13,9 millió igazolt fertőzöttel.

Szomszédaink közül Horvátországban 6562, Romániában eddig 26 232, Szlovákiában 11 106, Szlovéniában 4159, Szerbiában 5954, Ausztriában 9898, míg Ukrajnában 39 768 áldozatot kapcsolnak a vírushoz. Lengyelországban 62 032, Csehországban 28 426, Bosznia-Hercegovinában 7778, Bulgáriában 15 138, Svédországban 13 788, Svájcban pedig 10 505 áldozatot szedett eddig a járvány.
(PS)

Nincs idő a várakozásra

Fizetni is hajlandóak a Szputnyikért a németek

Frankfurtból indult útjára tegnap az első Moszkvába tartó német vakcinatúra. Nagyjából ötven ember vett részt  rajta – adta hírül a EuroNews. A németek a koronavírus elleni Szputnyik V vakcina első adagjáért vállalkoztak az útra. A turistákat szálláshelyükön, egy hotelban oltotta be egy orosz magánszolgáltató. Bár a Szputnyik V még nem kapott engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől, az utazás szervezője, Hans Blank szerint a résztvevőket ez nem zavarja.

Egyikük, Uwe Keim az EuroNews-nak azt mondta, úgy látta, hogy hazájában nagyjából öt-tíz hónap lenne, mire megkapná az oltást, ami neki túl sok idő lett volna, ezért más lehetőség után nézett. Először Szerbiára gondolt, de abból sajnos nem lett semmi, a második opció viszont Oroszország lett, es ez tökéletesen működött.
(LMA)

Kapcsolódó írásaink