Krónika

Európa-szerte zárnak húsvétra

Nagyszombattól Franciaország egész területére érvényesek a korlátozások, Olaszország minden tartománya vörös zóna, a németeknél öt ember gyűlhet össze

Bár nem olyan drasztikus formában mint tavaly, de az idei húsvét is a korlátozások jegyében telik Európában. Mindenhol azt kérik, hogy a rokonlátogatásokat minimálisra csökkentsék az emberek.

Európa-szerte zárnak húsvétra
Rendelés csak elvitelre. Párizsban az orosz vakcina nevét kapta egy kávézó
Fotó: AFP/Florence Gallez

Franciaországban szombattól az egész országra, legalább négy hétig érvényesek azok a korlátozások, amelyek Párizsban és tizennyolc megyében már második hete tartanak. Este hét és reggel hat között kijárási tilalom van, és napközben is csak tíz kilométeres körzetben lehet elhagyni a lakóhelyet. Ugyanakkor hétfő estig tolerancia van érvényben, a rendőrök nem büntetnek, ha valaki elhagyja a lakókörnyezetét, azaz a húsvéti hétvégén szabadon lehet utazni.

Csak az alapvető szükségleteket kielégítő üzletek nyithatnak ki, de a gyógyszertárakon és élelmiszerboltokon kívül idetartoznak például a könyvesboltok, a fodrászatok, a virágboltok. Az iskolák, az óvodák és a bölcsődék három hétre bezárnak, első héten távoktatás lesz, utána két hétig tavaszi szünet.

Spanyolországban is éjszakai kijárási tilalom van, de ez régiónként változik. A különböző régiók közti utazás csak vészhelyzetben engedélyezett, így sokan nem tudnak együtt ünnepelni távol lakó rokonaikkal. A brit Guardian lap szerint a szigorításon sokan felháborodtak, mivel más európai országokból negatív PCR-teszttel be lehet utazni az országba, sok francia például Madridba menekült a lezárások elől.

Eközben tegnaptól már egész Olaszország vörös zónának számít, és április 7-től sem törlik el a szigorításokat.  Egész napos kijárási tilalom van érvényben, de sportolni lehet a lakókörnyezetben. Az élelmiszerüzleteket kivéve bezár a kereskedelem és a vendéglátás, mely kizárólag elvitelre dolgozhat. Húsvét napjaiban a rokonlátogatások napi egyszer engedélyezettek úgyhogy, egy háztartás maximum két felnőtt vendéget fogadhat. A misékre a lakóhelyhez legközelebbi templomba lehet elmenni. Miközben a régiók közti utazás belföldön tilos, külföldre lehet utazni. Sok olasz például a Kanári szigeteken tölti a húsvéti szünetet.

Németországban április 18-ig tart a lockdown (lezárás). Angela Merkel kancellár az ünnepnapokra közzétett videóüzenetében, kiemelte, hogy az idei húsvétot szűk családi körben, nagyon korlátozott kapcsolatokkal kellene eltölteni. Zárt térben öt ember találkozhat, két háztartásból. Egy reprezentatív felmérés szerint külföldi utazást a felnőtt lakosság két százaléka tervez, belföldi utat csak tíz százalék tesz a  hosszú hétvégén, tizenkilenc százaléknál legfeljebb egynapos kirándulás van a húsvéti programban, hatvan százalék pedig inkább otthon marad. A kancellár eredetileg teljes, ötnapos húsvéti zárlatot jelentett be, de ezt később visszavonta.

Nyugati szomszédunk, Ausztria egyes részein, Burgenlandban, Alsó-Ausztriában és Bécsben már nagycsütörtöktől életbe lépett a lezárás. Csak a létfontosságú cikkeket árusító üzletek lehetnek nyitva, a szolgáltatók bezárnak. Kötelező lesz viselni az FFP2-es maszkot minden olyan belső térben, ahol egynél több ember van jelen, és szabadtéri csoportosulások alkalmával is. Huszonnégy órás kijárási korlátozás van.

Worldometers: világszerte meghaladta a 130,6 milliót a fertőzöttek száma, több mint 2,8 millióan elhunytak, 105 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.  

Vízágyúkkal oszlatott fel április elsején egy illegális partit a rendőrség Brüsszelben
Fotó: AFP/Hans Lucas/Valeria Mongell

Vízágyúkkal oszlatott fel április elsején egy illegális partit a rendőrség Brüsszelben. Könnygázt, lovas rendőröket és drónokat is bevetettek, miután a belga főváros melletti erdőben mulatozók nem voltak hajlandók elhagyni a helyszínt. Többen üvegekkel dobálták a rendfenntartókat. A rendezvényen akár ötezren is, főként fia­talok vettek részt. Belgiumban már egy hete elkezdődött a húsvéti szünet, így zárva vannak az iskolák. Csak az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletek lehetnek nyitva, és az éjszakai kijárási tilalom is része a járványügyi szabályoknak. (PS)
 


Korábban is volt hasonló zavar

Vírustagadók foglaltak el egy német rádiófrekvenciát

Ideiglenesen vírustagadók sajátították ki a WDR német állami rádióadó frekvenciáját Münster környékén, hogy eljuttathassák üzeneteiket a lakossághoz – adta hírül a dpa német hírügynökség. Az MTI jelentése szerint egy nő beszámolt róla, hogy autójában hallgatta a WDR egyik műsorát, amikor megszakadt az adás, és negyvenöt másodpercig a járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket lehetett hallani, amelyek hasonlítottak a Querdenken mozgalom nézőpontjához.

A Querdenken tagjai tagadják a koronavírus létét vagy a járvány súlyosságát, összeesküvés-elméleteket terjesztenek, oltásellenesek, és többször tüntettek a járványügyi korlátozások ellen. A WDR rádióadó megerősítette, hogy frekvenciáját támadás érte. Március eleje óta több hasonló zavarról érkezett hír. A Szövetségi Hálózati Ügynökség szerint egy kalózrádióadó illegálisan használta a WDR frekvenciáját. A szervezet szakértői úgy vélik: a megszakítások rövidsége arra utal, hogy nem túl erős az adás, és változó helyszínről sugározzák.  Az ügyet a rendőrség is vizsgálja.
(PS)

Ezt állítják a franciák
 

Június végén kaphat uniós engedélyt a Szputnyik V
 

Nem várható a Szputnyik V orosz vakcina európai uniós engedélyezése június vége előtt – jelentette ki csütörtökön Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár a szenátus európai ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán  „Van egy első vizsgálati szakasz, amelyet tudományos értékelésnek nevezünk, és valószínűleg, ahogy hallottuk, ez legalább június közepéig eltart – fogalmazott.  – Ezt követően az utolsó fázis az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) véleménye a piacra kerülés engedélyeztetéséről, amely néhány hetet vesz igénybe.

Azaz ez nem olyan oltás, amely feltehetően június vége előtt engedélyezett lesz” – tette hozzá. Az EMA március elején kezdte meg az orosz vakcina  folyamatos felülvizsgálatát (rolling review). Az orosz Gamaleja Intézet által készített oltóanyag hatékonysága a harmadik fázisú klinika vizsgálatok szerint 91,6 százalékos. A Szputnyik V vektorvakcina, ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Már több mint ötven országban – köztük hazánkban is – engedélyezték.
(PS)

A harmadik hullám felé haladnak

Újabb vírusvariánst azonosítottak Afrikában

A koronavírus új mutációját azonosították Afrikában, amelyet Tanzániából Angolába utazók szervezetében mutattak ki – közölte csütörtökön az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központjának (CDC) igazgatója, aki szerint a kontinens a járvány harmadik hulláma felé halad. Ez a variáció a korábbi változatokhoz képest mintegy negyven mutációval rendelkezik. Azt egyelőre nem tudják, milyen hatással lesznek az újabb mutációra a rendelkezésre álló oltóanyagok. A kelet-afrikai Tanzánia tavaly nyár óta nem közölt járványügyi adatokat.

A nemrég, 61 éves korában elhunyt John Magufuli tanzániai elnök túl későn és viszonylag enyhe korlátozásokat vezetett be országában. Az elnök a hivatalos közlés szerint szívprobléma miatt hunyt el, amelyet azonban nem kizárt, hogy a koronavírus okozott. A Tanzániával szomszédos országokban megfigyelőrendszert építettek ki, az új vírustörzset pedig dél-afrikai laborokba küldték elemzésre. A járvány kitörése óta Afrikában több mint 4,2 millió fertőzöttet regisztráltak, és meghaladta a 113 ezret a halálos áldozatok száma.
(PS)

Kapcsolódó írásaink