Krónika

Oltóközpont lesz a Stade de France futballstadion

Miután az Egyesült Királyságban a felnőtt lakosság felét már beoltották, május közepén visszavonhatják a korlátozó intézkedéseket – Exporttilalommal fenyegetik az AstraZenecát

Miközben több európai országban szigorították a korlátozásokat, az Egyesült Királyságban, ahol a felnőtt lakosság fele már megkapta az első oltást, már az újranyitást tervezik.

Oltóközpont lesz a Stade de France futballstadion
Elárasztották a Párizsból érkezők a Bretagne régió városait
Fotó: AFP/Mathieu Menard

A járvány harmadik hulláma miatt március 20-án több országban is szigorúbb korlátozásokat kellett bevezetni. Párizsban és Franciaország más érintett régióiban egy hónapos lezárást jelentettek be, az intézkedések a francia lakosság egyharmadát érintik. A fővárosból sokan utaztak vidékre a korlátozó intézkedések elől. Április elejétől a koronavírus elleni védőoltások beadásának kiemelt központjává alakul át a Stade de France, a franciák nemzeti futballstadionja, amely a pandémiával vívott küzdelem legnagyobb centrumává válik, és így jelentős mértékben csökkenthető lesz a kórházakra nehezedő nyomás.

A Párizs északi részében, Saint-Denis-ben található stadionban hetente több ezer helyi lakost oltanak majd be, de a régió más megyéiben élő franciák is itt kaphatják meg a vakcinát. Hasonló feladatot már ellát egy másik francia sportlétesítmény, a marseille-i Stade Vélodrome.

Hatalmas nyomás alá kerül a német egészségügyi rendszer, ha a kormány folytatja a korlátozó intézkedések feloldását – közölték német orvosi szakmai szervezetek. – Meg kell húzni a vészféket, nem tehetünk kivételeket – nyilatkozta Susanne Johna, a Marburger Bund vezetője, utalva a vészféknek nevezett mechanizmusra, amelynek értelmében az összes korlátozást vissza kell állítani, ha a hétnapi fertőzésgyakoriság – az előző hét napon regisztrált új fertőzöttek százezer lakosra vetített száma – egymás után három nap száz felett van.

Figyelmeztetett arra, hogy a kórházak intenzív osztályain található szabad ágyak hamarosan megtelnek. Az orvosprofesszor felelőtlenségnek nevezte, hogy a koronavírus sokkal fertőzőbb mutációinak terjedésekor több tartományban is megkezdték a korlátozó intézkedések feloldását.

Az Egyesült Királyság készen áll az előzetesen eltervezett lépcsőzetes nyitásnak megfelelően visszavonni a koronavírus ellen hozott intézkedéseket – jelentette be Matt Hancock egészségügyi miniszter szombaton, miután a felnőtt lakosság felét már beoltották. Szombaton huszonnégy óra alatt 870 ezer embert oltottak be, és ez új rekordnak számít. Az intézkedések tervezett visszavonása május 17-én esedékes, a kormány legközelebb április 12-én tehet erről bejelentést. Hancock szerint a külföldi utazással kapcsolatos döntéseket nem most, hanem néhány hét múlva kell meghozni,

Exporttilalommal fenyegeti az AstraZenecát az Európai Unió. Bár az oltások jelentős részét az EU területén gyártják, a gyártók a rendkívül magas globális keresletet nem tudják kielégíteni, így nem érkeznek meg időben többek között az EU által rendelt oltások sem. A héten Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke emiatt felvetette, hogy megtilthatják az oltások exportját az Európai Unióból, amennyiben a gyártó nem tudja időben teljesíteni a megrendeléseket. Von der Leyen azt üzente a gyógyszercégnek, először teljesítse az EU-nak tett vállalását, azután szállítson más országokba.

Worldometers: világszerte meghaladta a 123 milliót a fertőzöttek száma, 2,7 millióan elhunytak, és 99,6 millióan meggyógyultak.

Bírálták az eddigi gyakorlatot

India visszafogja oltóanyagának exportját

Az Indiai Szérum Intézet (SII) nevű gyógyszergyár késlelteti a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcinák szállítását Brazíliának, Szaúd-Arábiának és Marokkónak a hazai kereslet növekedése és kapacitásbővítés miatt – közölte a Reuters brit hírügynökség vasárnap. Indiát, a legnagyobb vakcinagyártót, számos hazai bírálat érte, amiért többet adományoz, illetve ad el az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett védőoltásból, mint amennyit belföldön használnak fel, miközben az országban ismét növekszik a fertőzöttek száma: mintegy 11,6 millióan betegedtek meg a járvány kezdete óta.

India eddig nyolcmillió adag védőoltást adományozott, és mintegy 52 millió adagot értékesített 75 országnak. A több mint 1,3 milliárd lakosú Indiában 44 millió adag vakcinát használtak fel január közepe óta a lakosság immunizálására. Az Egyesült Királyság közölte, áprilisban lassítani fogja oltási kampányát, mert valószínű, hogy az SII a vártnál kevesebb adagot szállít majd.
(LMA)

Ragaszkodnak az igazoláshoz
 

Csak vakcinaútlevéllel szállítja utasait a Qantas
 

Az ausztrál nemzeti légitársaság, a Qantas azt tervezi, hogy a jövőben kizárólag csak vakcinaútlevéllel szállít majd utasokat, akkor is, ha a kormányok ettől eltekintenek. A Qantas elnök-vezérigazgatója, Alan Joyce szerint, ha nem is születik erről egységes döntés, a légicég saját politikát szándékozik követni, aminek ez a része lesz – mondta a BBC-nek adott interjújában. „Kötelességünk a velünk utazók és a dolgozóink biztonságát garantálni.


Vagyis szavatolni azt, hogy a fedélzeten mindenkinek az egészsége, kivétel nélkül biztonságban legyen” – érvelt a vakcinaútlevél kötelezővé tétele mellett. Joyce szerint az utasok is erre hajlanak, mivel egy felmérésük szerint a megkérdezettek kilencven százaléka gondolja azt, hogy kötelező legyen a vakcinaútlevél. Az Egészségügyi Világszervezet ezt viszont nem tartja jó ötletnek: Bernardo Mariano, a WHO tájékoztatási igazgatója azt mondta, nem tartják elfogadhatónak, hogy a vakcinaútlevél az utazás feltétele legyen.
(FP)

San Marinóban már ezzel oltanak

Olaszországban is alkalmazhatják az orosz vakcinát

A legnagyobb olasz járványkórházban megkezdték a Szputnik V orosz vakcina vizsgálatát, miközben a római kormány ázsiai államokkal tárgyal már az őszi  vakcinaszállítmányok biztosítására – jelentette az olasz sajtó, mely szerint az országos oltási helyzetet teljes káosz uralja. A lombardiai Cremona vásárterén felállított nagyméretű oltási állomás szombaton és vasárnap is majdnem teljesen üres volt, mert a tartomány regisztrációs központja elfelejtette sms-üzenettel megerősíteni a nyolcvan év felettiek számára lefoglalt időpontokat. Hasonló helyzet állt elő Como, Monza és Lecco oltási központjaiban is, ahonnan egyenként telefonon hívták fel a semmilyen értesítést nem kapott nyolcvan év felettieket.

A több mint négymillió nyolcvan év feletti olasznak december vége óta 28,2 százaléka kapott első dózist, és 14,7 százalékuk részesült második adagban. A Spallanzani római kórház bejelentette, hogy a moszkvai Gamaleja kutatóintézettel együttműködésben megkezdték a Szputnyik V kísérleti alkalmazását, az oltóanyagot a 34 ezer lakosú San Marino Köztársaságban már hétezren kapták meg.
(FP)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom