Krónika

Két járvány egy időben

Koronavírus. Fontos, hogy a veszélyeztetettek beadassák az influenzaoltást, hogy legalább az egyik vírustól megóvhassuk őket – fogalmazott a Magyar Hírlapnak Szlávik János

Ha valaki megfázásos tüneteket észlel magán, a legjobb, ha PCR-tesztet készíttet, és otthon marad – mondta lapunknak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, akit arról kérdeztünk, mire kell számítani, ha a koronavírus-járvány mellé megérkezik az influenzaszezon is.

Két járvány egy időben
Sokkal veszélyesebb a koronavírus az influenzánál – hívta fel a figyelmetaz infektológus főorvos
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

– Előfordult korábban, hogy két, szinte azonos tüneteket produkáló járvány legyen egyszerre jelen?

– Őszintén szólva ilyenről még nem hallottam. Hogy két pandémiát okozó vírus egyszerre legyen jelen a világon, szerintem még nem nagyon fordult elő a világtörténelemben. A déli féltekén az elmúlt nyáron – amikor náluk tél volt – egy időben volt jelen az influenza és a koronavírus. A jó hír, hogy a védekezésnek köszönhetően nem volt nagyobb influenzajárvány sem Dél-Amerikában, sem Ausztráliában, de azért voltak esetek, amikor valakiben a két kór egyszerre volt jelen. A rossz hír az, hogy ilyenkor a halálozás megduplá­zódott. Ha a két betegség egyszerre volt jelen, kétszer annyi esélye volt, hogy az érintett súlyos állapotba kerüljön és meghaljon, mintha csak az egyikkel fertőződött volna meg, tehát ez egy veszélyes helyzet.

– Ez igaz azokra is, akik nem tartoznak a veszélyeztetett csoportok egyikébe sem?

– Feltehetően rájuk is igaz, de nem kell megijedni, érdemes megnézni a statisztikákat. Az influenza halálozási rátája 0,01-nál is kisebb százalékokban mérhető, rendkívül alacsony. Óriási a megbetegedésszám, és ehhez képest alacsony a halálozás, mert csak a súlyos állapotú betegekre veszélyes. A koronavírusnak a halálozási valószínűsége egy egészséges, középkorú embernél szintén rendkívül alacsony. Mindkét betegség a rizikócsoportba tartozó, hatvan év feletti, több krónikus betegséggel rendelkező embereket veszélyezteti. Azok, akik elhunytak, valamilyen rizikócsoportba tartoztak. Arra nincsenek adatok, milyen veszélyt jelent, ha egy egészséges ember mindkét vírussal megfertőződik. Valószínűnek tartom, hogy nem lesz nagyobb most az influen­zajárvány, de a szakemberek jelen esetben csak találgatni tudnak, én is. Ezért fontos, hogy védjük azokat, akik veszélyeztetettek, lega­lább attól, amelyiktől van lehetőség, vagyis az influenzától.

– Sokszor hallani történeteket arról, hogy valaki akkor kapta el az influenzát, amikor beoltatta magát. Erről mit gondol?

– A magyar gyártású oltóanyagok nem élő vírust tartalmaznak, következésképpen nem lehet tőlük megbetegedni. Természetesen – mint minden védőoltásnak – lehetnek mellékhatásaik, például kisebb hőemelkedés, izomláz, kézfájás. De még enyhe influenzát sem okozhatnak. Az elképzelhető, hogy valaki beoltatja magát, és utána valamilyen légúti tünetei alakulnak ki, mert megfázott vagy elkapott egy betegséget. Tudunk arról is, persze, hogy valaki oltást követően elkapta az influenzát, de ilyenkor az esetek többségében enyhe lefolyású a betegség. Akit beoltanak influenza ellen, nem lesz súlyos beteg, és szinte biztos, hogy nem hal meg.

– Ha valaki elkapta a koronavírust, de még tünetmentes, veszélyes lehet, ha beadatja az influenzaoltást?

– Azt szoktam mondani, hogy egy emberben elképesztően sok betegség lappanghat. Elég csak arra gondolni, ha valaki külföldre szeretne utazni, előfordulhat, hogy egyszerre öt védőoltást kap, az immunrendszer ugyanis képes ötféle antigénre válaszolni. Nekünk nem azt kell mérlegelnünk, hogy benne milyen betegség lappanghat esetleg, hanem hogy az oltás kontraindikációi megvannak-e. Például aktuálisan lázas? Beteg? Allergiás az oltóanyag összetevőire? Mert abban az esetben nem szabad beoltani. Azt azonban, hogy ő valamilyen lappangó betegségben szenved, nem tudjuk figyelembe venni. Előfordult már, hogy vala­kit lappangási időszakban oltottak be, és ennek semmilyen következménye nem volt. Feltehetően igaz ez a koronavírusra is, a déli féltekéről senki nem számolt be arról, hogy probléma lett volna.

– Ha összehasonlítjuk a két vírust, melyik a veszélyesebb?

– Nagyon sokan mondják azt, hogy a koronavírus egy kicsit súlyosabb influenza – ez egyszerűen nem igaz. Mondok néhány számot: csak az Egyesült Államokban évente körülbelül harminc–ötvenmil­lióan betegednek meg influenzában, és meghal húsz–harmincezer ember. A koronavírus miatt eddig hatmillióan betegedtek meg, és elhunyt kétszázezer beteg. Ez már most óriási különbség a Covid–19 javára. Sokkal veszélyesebb a koronavírus az influenzánál.

– Ha valaki tüneteket észlel magán, van lehetősége megkülönböztetni a két betegséget?

– Meglehetősen nehéz. A szag- és ízérzés elvesztése tipikusan a koronavírusra igaz. Az idős embereknél gyakran előfordul, hogy legyengülnek, fáradékonyak vagy elfulladnak, ez megint csak a koronavírusra jellemző. Ha viszont egy egészséges, középkorú ember belázasodik, fáj a torka és a végtagjai, akkor az esetek döntő többségében nem lehet elkülöníteni. A legjobb, ha koronavírustesztet végzünk, illetve otthon maradunk, amennyiben nem súlyos az állapotunk, hiszen teljesen hatékony gyógyszer egyikre sincs.

– Ha már gyógyszer: az elmúlt időszak a favipiravir és a remdesivir sikereiről szólt. Kacskovics Imre kutató nemrég azt mondta lapunknak, átlagosan három-négy nappal rövidítik meg az intenzív ellátás tizenöt napos hosszát.

– A jelenleg befejezett vizsgálatok alapján ez így van, tehát hangsúlyozni kell, hogy nem csodaszerekről beszélünk. A tapasztalataink mindenesetre rendkívül kedvezőek a korán alkalmazott favipiravirral vagy a súlyos állapotban alkal­ma­zott remdesivirrel kapcsolatban. Kutató­ként azonban csak azt tudom mondani, hogy engem is a klinikai vizsgálatok eredményei fognak meggyőzni. Addig is mérlegelnünk kell a szerek előnyeit és az esetleges káros hatásokat. Mindkét hatóanyag nagyon kedvező mellékhatásspektrummal rendelkezik, vagyis több előnyt látok abban, ha a betegnek beadom, mintha nem alkalmaznám, hiszen nem tudok kárt tenni benne.

Egyetemi kórházakban alkalmazzák
 

Zöld jelzést kapott a remdesivir, az eddigi leghatékonyabb magyar Covid-ellenes gyógyszer
 

Hozzáférhetővé válik a magyar betegek számára is a remdesivir nevű hatóanyagot tartalmazó antivirális szer, amely az eddig ismert leghatékonyabb gyógyszer a Covid-fertőzés ellen – derül ki a Szegedi Tudományegyetem lapunknak küldött közleményéből. A gyártás a Richter Gedeon Nyrt. saját fejlesztése alapján indult. A készítmény klinikai vizsgálata megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől. Első körben négy, orvostudományi karral is rendelkező felsőoktatási intézmény – a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem –, valamint a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az Új Szent János Kórház alkalmazza majd a készítményt, ahhoz ugyanis, hogy széleskörben alkalmazható legyen hazánkban, még klinikai fázisokon kell keresztülmennie. Ennek tükrében a szert azok a fenti intézményekben kezelt betegek kaphatják meg, akik betöltötték a 12. életévüket, és középsúlyos vagy súlyos náluk a vírusfertőzés lefolyása. Az infúzióban beadandó gyógyszert kúraszerűen kell alkalmazni, a kúra 5–10 napig tart, csak egészségügyi intézményekben adható, lakossági forgalomba nem kerül. A Covid elleni védekezésre irányuló kutatások során óriási eredmény ez a készítmény, amely rendkívül hatékonynak bizonyult a Covid-fertőzéssel szemben: a nemzetközi kutatási adatok szerint ugyanis akár 50 százalékkal is csökkentheti a halálozás kockázatát, ami igen jelentős eredmény.
(PS)

Röviden

CSEHORSZÁG:  Európában százezer főre vetítve a cseheknél van a legtöbb új fertőzött. Kedden 8325 új koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumok. Szerdán több mint 5600 új eset volt. November 2-ig országszerte bezártak az általános iskolák, és a felső tagozatos osztályok áttértek a távoktatásra. A középiskolákban és a felsőoktatásban ez már korábban megtörtént. Nem fogadnak vendéget a klubok, bárok és a vendéglők sem, ez utóbbiak elvitelre főzhetnek ételt. Nem működnek a mozik és a színházak sem.

ROMÁNIA: A járvány kezdete óta először lépte át a 4000-et az új napi fertőzöttek száma, és 66 új halálesetet jelentettek. Csak Bukarestben több mint hatszáz új esetet regisztráltak. Az intenzív osztályon ápolt 686 fertőzött is rekordnak számít, a súlyos esetek számára fenntartott kórházi helyek immár kétharmada foglalt. Mától a Magyarországról érkezőknek nem kell karanténba vonulniuk, ugyanis csak azokat a külföldi beutazókat küldik karanténba, akik olyan országból érkeznek, ahol az elmúlt két hétben magasabb volt a lakosságarányos fertőzési ráta, mint Romániában. Harminc napra országos szinten betiltják a tömeges magánrendezvényeket, vagyis a lagzikat, a keresztelőket, a születésnapi vagy egyéb ünnepségeket.

UKRAJNA: Egy nap alatt több mint 5500-zal nőtt a betegek száma, és 107-en hunytak el. Minden eddiginél több, 21 beteg hunyt el Kijevben.

OLASZORSZÁG: Egy nap alatt több mint 7300 új esetet regisztráltak, ami rekord. Egy kutató úgy becsülte, november elejére a napi esetszám elérheti a tizenhatezret. A legnagyobb napi növekedés Lombardiában volt. Orvosok arra figyelmeztetnek, hogy a jelenlegi helyzetben még öt hónapig képesek kitartani a kórházak, de ha drasztikusan növekedik a betegszám, mint például a franciáknál, akkor csak két hónapig képesek kezelni a helyzetet.

FRANCIAORSZÁG: A kormány ismét kihirdette az egészségügyi rendkívüli állapotot, amely szombat éjféltől lesz érvényben. Erre legutóbb márciusban volt példa. Már több mint 9100 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Várhatóan Párizsban és a legtöbb nagyvárosban 22 órától reggel 6 óráig kijárási tilalom lép életbe szombat éjféltől.

A Worldometers.info adatai szerint világszerte már több mint 38,6 millióan fertőződtek meg, meghaladja az 1,09 milliót az elhunytak száma, és mintegy 29 millióan pedig meggyógyultak a betegségből.

Kapcsolódó írásaink