Krónika

Ismét várják a felajánlásokat

Koronavírus. Folytatódik a Pihentesd a dokit! kezdeményezés – A járvány első hullámában csaknem négyszáz orvost, ápolót, mentőst segítettek ingyenes átmeneti lakáshoz

Minél több egészségügyi dolgozónak segítene lakásokkal a második hullámban is a Pihentesd a dokit! jótékonysági kezdeményezés háromtagú csapata, akik a héten a Nők Magyarországért díj különdíjasai lettek. Most jóval nehezebb a helyzetük, mint tavasszal volt, ugyanis kevesebb a felajánlás.

Ismét várják  a felajánlásokat
Nincs megállás. Nagy teher alatt dolgoznak a Covid-osztályokon
Fotó: MH/Purger Tamás

Az első hullámban közel négyszáz orvost, ápolót, mentőst tudtunk beköltöztetni lakásokba, még szabad helyünk is maradt a végére. Most kezdődik újra a mozgolódás, elkezdtek újra megkeresni minket az egészségügyi dolgozók, és érkeznek a lakásfelajánlások is – mondta lapunknak Berke Mónika a Pihentesd a dokit! nevű kezdeményezés ötletgazdája. A jótékonysági kezdeményezés március 20-án indult egy Facebook-csoport formájában, az alapítók célja az volt, hogy az orvosoknak, ápolóknak, mentősöknek, akik kifejezetten koronavírusos betegekkel foglalkoznak, ne kelljen hazavinniük a fertőzést, illetve a sok utazást elkerülve minél többet tudjanak pihenni. Bárki ingyenesen, átmenetileg felajánlhatta üresen álló lakását. Mindig ügyvédi szívességi használati szerződéssel kapták meg a lakásokat a bérlők, a használat után pedig ózonos fertőtlenítésre került sor.

Alapkövetelmény, hogy a lakásokban legyen víz, gáz, fűtés, kényelmesen tudjanak aludni, tisztálkodni a dolgozók. A többi már csak plusz, ha van egy kis konyha, esetleg egy erkély, ahova ki tud menni kiszellőztetni a fejét, miután hazaért a munkából – sorolta Berke Mónika.

A második hullámban azonban jóval nehezebb a dolguk. Mivel nem állt meg az élet, ezért teljesen más a helyzet most, mint tavasszal volt. Működnek az egyetemek, főiskolák, mindenki dolgozik, így sokkal kevesebb a felajánlás, mert értelemszerűen kell a lakás a tulajdonosoknak is – magyarázta az ingatlan-tanácsadó. Hozzátette, van, akinek például a bérbeadás minden bevételi forrása, így nem tudja nekik felajánlani a lakást.

Márciusban a céljuk az volt, hogy a főváros mellett vidékre is tudjanak terjeszkedni, és ez sikerült is: Veszprémből, Kecskemétről, Szegedről, Zalaegerszegről, Győrből, Sopronból is érkezett felajánlás. Budapesten többek közt a Dél-Pesti,
az Uzsoki és a Honvédkórház dolgozóinak segítettek.

A csoport munkájáért sokan hálásak. Volt, hogy kórházi dolgozók összeálltak és videót küldtek, levelet írtak hogy megköszönjék a segítséget. A lakásokat egy egészségügyi dolgozónak adják ki, vagy több olyan embernek, akik kifejezetten ugyanazon az osztályon, váltott műszakban dolgoznak. A Pihentesd a dokit! háromtagú csapatát (Berke Mónika, Bódis Nikolett, Kosztyu Andrea) is jelölték a Nők Magyarországért díjra. Az ünnepségen a minap olyan nőket tüntettek ki, akik az első hullám alatt példamutató munkát végeztek. Ők végül különdíjban részesültek.

Lakásfelajánlásokat a pihentesd­[email protected] e-mail címre várnak, az egészségügyi dolgozók pedig a Pihentesd a dokit! Facebook-oldalon érdeklődhetnek.

Készen állnak a védekezésre


Kétszáz fertőzött egy vidéki Mol-projekten


Eddig mintegy kétszáz munkavállalónak lett pozitív a koronavírustesztje a tiszaújvárosi Poliol-projekten dolgozók közül, derült ki a Mol Petrolkémia hivatalos leveléből, amelyet Fülöp György polgármester osztott meg Facebook-oldalán. A jelenleg érintett pozitív teszteredménnyel bíró dolgozók a tesztelés időpontjától kezdve karanténban vannak. Mindannyian tünetmentesek. A kontaktkutatás megkezdődött. A Mol hangsúlyozta, hogy szigorú óvintézkedéseket hoztak és készen állnak a védekezésre. Két-három hetente minden fizikai dolgozót szűrnek, valamint október végéig a szellemi dolgozók száz százalékát letesztelik.
(FP)

Egylépéses vizsgálat

Magyar gyorsteszt a vírus kimutatására

A klasszikus PCR-vizsgálat a mintából kivont vírus RNS-ének kimutatásán alapul, ami időigényes folyamat. Ezért is fontos, hogy CE-jelölést kapott az Omixon Biocomputing Kft. qPCR-tesztje, amely a koronavírus egylépéses kimutatására alkalmas – közölte a magyar tulajdonú, nemzetközi piacon is jelen lévő molekuláris diagnosztikai cég. A jelölés szerint a termék az előírásoknak megfelel és szabadon forgalmazható az Európai Gazdasági Térségben. A magyar cég egy kaliforniai vállalattal együtt fejlesztette ki a tesztet, de egy olyanon is dolgozik, amely egy mintavétel után képes lesz megkülönböztetni az influenzát és a koronavírust.
(FP)

Röviden

Rendőr ellenőrzi egy párizsi kávéházban a tulajdonos társaságában a szabályok betartását
Rendőr ellenőrzi egy párizsi kávéházban a tulajdonos társaságában a szabályok betartását
Fotó: AFP/Thomas Coex


OROSZORSZÁG: Egy nap alatt több mint 11 600 ember tesztje lett pozitív, ez a legnagyobb napi emelkedés az országban május 11. óta. Az összes napi esetből több mint négyezret a fővárosban találtak, és több mint ezer beteget szállítottak kórházba. Mindkét adat csúcsbeállítást jelent. Számos intézkedést vezettek be, így szünetel az oktatás két héten át októberben. Oroszország a negyedik legfertőzöttebb ország a világon, több mint 1,2 millió esettel.

HORVÁTORSZÁG: Egy nap alatt 287-tel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, ezzel az országban már több mint 18 000 beteget regisztráltak. Növekszik a kórházban ápoltak száma, jelenleg 334 fő szorul kezelésre, közülük 24 ember van lélegeztetőgépen.

ROMÁNIA: Minden korábbinál több, 73 koronavírusos beteg halt meg az utóbbi napon, és kedden 600 fölé emelkedett az intenzív osztályokon ápolt súlyos esetek száma. Az aktív esetek száma 24 600. Mától karantén vár azokra, akik Magyarországról mennek Romániába. Ez nem vonatkozik azokra, akik három napnál rövidebb időre érkeznek és fel tudnak mutatni egy negatív tesztet, amelyet a határátlépésük előtti 48 órában végeztek el.

LENGYELORSZÁG: Egy nap alatt a járvány kitörése óta a legtöbb, 58 fertőzött hunyt el. Növekszik a kórházban kezeltek száma, egyre többen szorulnak lélegeztetőgépre. Kedden 2236 új koronavírus-fertőzésről számoltak be, 27 441
az aktív fertőzöttek száma.


UKRAJNA: Kilencven ember hunyt el egy nap alatt a vírus szövődményei miatt, ami az előző napon közölteknek csaknem háromszorosa. Emellett több mint négyezer-háromszáz új fertőzöttet regisztráltak keddre. Ukrajnában a járvány kezdete óta 234 584 személynél igazolták a vírus jelenlétét, és összesen 4520-an hunytak el.

CSEHORSZÁG: Továbbra is gyorsan emelkedik az igazolt esetek száma, hétfőre több mint 3100 újabb beteget találtak az országban, ez a negyedik legnagyobb napi emelkedés a járvány kezdete óta. Eddig összesen 85 566-an fertőződtek meg. Az orvosok szerint aggodalomra ad okot, hogy felgyorsult a kórházi kezelésre szorulók száma, és megugrott az elhalálozásoké is.

SPANYOLORSZÁG: Már több mint 5,2 millió embert érintenek a járvány súlyosbodása miatt bevezetett szigorítások, ebből 4,7 millióan
a madridi autonóm közösségben élnek. Ezekben a régiókban a lakosok nem hagyhatják el a városokat, csak indokolt esetben, például ha dolgozni vagy iskolába mennek. A legutóbbi adatok alapján egy nap alatt mintegy kétezer-egyszáz esetet regisztráltak az országban.

INDIA: A járvány lassulására utal, hogy októberben átlagosan naponta 64 ezer megbetegedést regisztráltak az országban. Ez a szám szeptemberben 93 ezer volt, akkor minden más országnál gyorsabban terjedt a vírus, és az Egyesült Államok után a második legtöbben, mintegy 6,7 millióan fertőződtek meg.

Kapcsolódó írásaink