Krónika

Hosszúszárnyú bálna tévedt Montrealba

Egy fiatal hosszúszárnyú bálna úszott fel az óceánból a kanadai Szent Lőrinc-folyón és néhány napja Montreal közelében tartózkodik.

Hosszúszárnyú bálna tévedt Montrealba
Valószínűleg vadászat közben tévedt el
Fotó: AFP/David Himbert/Hans Lucas

A hatóságok szerint valószínű, hogy vadászat közben tévedt el.

Több száz kilométerre élőhelyétől a gigászi emlős szombat óta úszkál a folyóban, hátterében a parton emelkedő város. Az állat valószínűleg ugyanaz, amelyiket a Szent Lőrinc-folyó alsóbb szakaszán, Quebec város közelében láttak pár nappal korábban - mondta Marie-Eve Muller, a quebeci tengeriemlős-mentő hálózat (RQUMM) munkatársa.

A hosszúszárnyú bálnák az Északi-sarki és a Déli-sarki-tengerben is élnek, a kifejlett példányok 17 méteresre és 40 tonnásra is megnőnek. Csordáik a nyarat a sarkvidéken töltik, majd télre a trópusokra vándorolnak utódok nemzése és nevelése céljából.

Hosszúszárnyú bálna tévedt Montrealba
Hosszúszárnyú bálna tévedt Montrealba
Fotó: AFP/David Himbert/Hans Lucas

A nagyjából két-hároméves montreali látogató zsákmányát hajszolva, vagy navigációs hiba miatt tévedhetett a folyamba - magyarázta az AFP-nek Muller.

Meglehet, hogy hónapokra a város vizein marad, noha a zsilipek és a zuhatagok valószínűleg útját állják, ha feljebb akarna úszni nyugat felé - tette hozzá.

Objektum doboz

Az RQUMM csapata figyelemmel kísérni a bálnát, hogy megakadályozza a hajókkal való összeütközést, de azt nem tervezik, hogy visszatereljék a tengerbe, mert egy ideig édes vízben is elélhet.

„Pillanatnyilag jó egészségnek örvend. A legjobb, ha a természetre hagyjuk, hadd végezze a dolgát” - mondta el Muller, aki reméli, a cet végül magától visszatalál az óceánba.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom