Krónika

Az óvintézkedések sem szabtak gátat a szervezett bűnözésnek az ENSZ szerint

Járvány és alvilág

A koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések hatására a bűnözési ráta csak azokban az országokban esett vissza, amelyekben egyébként is relatíve alacsony a gyilkosságok aránya, és nem meghatározó a szervezett bűnözés jelenléte – derült ki az ENSZ által közölt jelentésből, amelyben azt vizsgálták, milyen hatással volt a járványhelyzet az egyes országokra egyéni és társadalmi szinten.

A jelentés bűnözésről és kábítószer-kereskedelemről szóló részeit az ENSZ Kábítószer-ellenőrző Programja készítette el. Adataik szerint a gyilkossági ráták márciustól április közepéig szinte nem változtak, vagy alig csökkentek a korlátozások után Közép-Amerikában, ahol jelentős a szervezett bűnözés és az utcai bandák szerepe. A Nyugat-Európáról és Egyesült Államokról szóló adatok szerint ezekben a térségekben a korlátozások hatására jelentősen visszaesett a gyilkosságok aránya. A tanulmány arra is kitér, a családon belüli erőszakra való hatást nehéz felmérni. A lezárások hatással voltak a drogkereskedelemre is, a kábítószerek szállítása jellemzően országhatárokon ível át.

Eredményeik szerint a heroinkereskedelem jóval visszaesett, mivel az főként szárazföldön zajlik, míg a kokainszállítás továbbra is működik, mivel a bűnözők tengeri útvonalakon bonyolítják le.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom