Krónika

Magyarországon is az időseket és a krónikus betegeket veszélyezteti leginkább a vírus

Keddtől változik a járvány magyarországi adatainak közlése, látható lesz az elhunytak kora, neme és krónikus alapbetegsége(i) is. A koronavírus-járvány magyarországi halálos áldozatairól közzétett részletes adatokból is jól látható, hogy a vírus okozta Covid-19 betegség elsősorban az idősekre és a krónikus betegekre jelent nagy veszélyt.

Magyarországon is az időseket és a krónikus betegeket veszélyezteti leginkább a vírus
Az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség által leginkább veszélyeztetett csoport az idős, 65 év feletti korosztály, illetve azok, akik eleve valamilyen krónikus betegségben szenvednek
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ahogy azt már egy ideje tudni lehet, az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség által leginkább veszélyeztetett csoport az idős, 65 év feletti korosztály, illetve azok, akik eleve valamilyen krónikus betegségben szenvednek.

Ezt a koronavírussal kapcsolatos kormányzati tájékoztató honlapon kedden közzétett adatok is alátámasztják:

Az elhunytak átlagéletkora 71 év, mindössze négyen voltak fiatalabbak 65 évnél. 

Egy ember kivételével - akiről nincs erre vonatkozó adat - minden áldozatnak volt legalább egy társbetegsége az új koronavírus okozta Covid-19 mellett. 

Sokan közülük - szám szerint hatan - egyszerre több betegséggel is küzdöttek. Leggyakoribb kórképnek a különböző szív- és érrendszeri problémák nevezhetőek, ilyet öt elhunyt esetében jegyeztek föl, de többször előfordult magas vérnyomás, és akadt olyan is, aki daganatos betegségben szenvedett, mielőtt elkapta volna a koronavírus-fertőzést.

Az elhunytak közt nagyobb arányban találunk férfiakat: az eddigi hat magyarországi halálos áldozat közül tíz férfi, öt nő.

A kedden délelőtt közzétett adatok szerint az első halálos áldozat egy 76 éves nő volt, aki szív- és érrendszeri betegségben szenvedett.

A második elhunyt egy 65 éves nő, akinek rosszindulatú daganata volt.

A harmadik, negyedik és ötödik elhunyt (74 éves, 79 éves és 68 éves férfi) egyaránt szív- és érrendszeri betegségben szenvedett.

A hatodik áldozat egy 41 éves nő volt, akinek magas volt a vérnyomása.

A hetedik elhunyt egy 38 éves férfi, akinek krónikus pancreatitise (hasnyálmirigy-gyulladása) volt.

A nyolcadik halálos áldozat egy 53 éves férfi volt, aki szív- és érrendszeri betegséggel küzdött.

A kilencedik elhunyt egy 90 éves nő, akinél aorta stenosis (aortaszűkület), ISzB (koronáriaszűkület), hipertónia, pitvarfibrilláció volt megállapítható.

A tizedik elhunyt egy magas vérnyomással küzdő 75 éves férfi volt.

A tizenegyedik halálos áldozat egy 80 éves férfi, az ő krónikus alapbetegségeiről nincs adat.

A tizenkettedik áldozat egy 73 éves férfi volt, akinél ISzB, encephalopathia, hepatopathia, érszűkület, hypothyreosis (pajzsmirigy-túlműködés) volt megállapítható.

Szintén több alapbetegsége - TBC, LC, PE, HT, DM, diab. polyneuropathia (cukorbetegség által okozott idegkárosodás), MVT - volt a tizenharmadik halottnak, egy 86 éves nőnek.

A tizennegyedik áldozat egy 92 éves férfi, akinek pacemakere volt, továbbá allergiás asthmát és stroke-ot is diagnosztizáltak nála korábban.

A tizenötödik elhunyt egy COPD-s 94 éves férfi volt.

A tizenhatodik halálos áldozat egy 59 éves vesetranszplantált nő, akinél cukorbetegséget, COPD-t, ISZB-t és hipertóniát is megállapítottak.

Kapcsolódó írásaink