Krónika

Migránsok próbálták áttörni a határkerítést Röszkénél

Hatvan határsértő próbált áttörni a röszkei közúti átkelőnél kedd hajnalban Magyarországra - tájékoztatott Szabó Szilvia, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. 

Migránsok próbálták áttörni a határkerítést Röszkénél
Megrongált kerítés a Horgos és Röszke közötti határátkelőnél, a szerb-magyar határon 2020. január 28-án
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Az incidens fél hatkor történt, a mintegy hatvan ember az átkelő két oldalán csaknem egyszerre próbált meg jogellenesen az ország területére bejutni - ismertette a történteket Szabó Szilvia, majd megerősítve az M1 helyszíni tudósítójának beszámolóját, elmondta, hogy az akkor még zárva lévő átkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr három figyelmeztető lövést adott le.

A helyszínre irányított járőrök körülbelül hatvan ember bejövetelét akadályozták meg, négyet feltartóztattak, a területet pedig lezárták - közölte a szóvivő, majd hozzátette, hogy a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság lezárta a környéket. A röszkei közúti határátkelőhely nem üzemel, de az autópálya-határátkelőhelyen folyamatos a forgalom - közölte a szóvivő.

Rendőrautó a lezárt Röszke és Horgos közti közúti átkelőnél
Rendőrautó a lezárt Röszke és Horgos közti közúti átkelőnél
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Az M1 aktuális csatorna vendégeként, Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a történtekkel kapcsolatban elmondta, hogy a migránsok tisztában vannak azzal, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a déli határon, ezért próbálkoznak tömegesen.

Az elemző a műsorban továbbá arra is kitért, hogy számítani lehetett már ilyen incidensre, hiszen a tél ellenére nagyon intenzíven érkeznek illegális bevándorlók a déli határra, akik ráadásul felkészültek is, ugyanis mobilalkalmazások, szórólapok segítik az útjukat - tette hozzá. „Tehát nagy valószínűséggel ezek a bevándorlók sem úgy érkeztek ide, hogy azt sem tudják, hogy hol vannak (...), hanem felmerül a gyanú, hogy ezeket a migránsokat felkészítették” - fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink