Krónika

Szándékos gyújtogatók is felelősek lehetnek az ausztráliai tűzvészekért

Az Ausztrália-szerte tomboló bozóttüzeket az extrém szárazság, a szokatlanul magas hőmérséklet és az emberek hanyagsága mellett több szándékos gyújtogatás is okozhatta – derült ki a tűzvészek által leginkább sújtott Új-Dél-Wales rendőri szervei által kiadott közleményből.

Szándékos gyújtogatók is felelősek lehetnek az ausztráliai tűzvészekért
A tűzvészek leginkább Új-Dél-Wales állam területét sújtják
Fotó: AFP/Peter Parks

Legalább 24 embert vádoltak meg a helyi hatóságok azzal, hogy szándékosan okoztak bozóttüzet az állam területén. Tavaly november 8. óta 183 ember ellen kezdeményezett eljárást a rendőrség a tüzekkel kapcsolatos kihágások miatt, az eljárás alá vont személyek közül negyvenen fiatalkorúak – írja a hatósági jelentésre hivatkozva a CNN.

A 183 illető közül 53-nak a teljes tűzgyújtási tilalom megszegése miatt kell felelnie, 47 embert pedig azzal vádolnak, hogy égő cigarettát vagy gyufát hajítottak el a szabadban.

A hónapok óta tomboló tűzvészeknek legalább 24 ember esett áldozatul eddig, és bár a katasztrófa az összes államot érintette, a legsúlyosabb károkat Új-Dél-Wales szenvedte el.

Az egyelőre nehezen megfékezhető lángok teljes városokat tettek szinte a földdel egyenlővé a kontinensnyi méretű országban, közel 73 ezer négyzetkilométer érintett, köztük erdők és nemzeti parkok.

Az élővilágban is hatalmas károkat okozott a tűz: csak Új-Dél-Walesben félmilliárdra tehető az érintett állatok száma, valószínűleg több millió egyed el is pusztult a Sydney-i Egyetem kutatói szerint.

A rendőrségnek sok munkát adnak a tűzgyújtási tilalmat megszegők: vasárnap Sydney külvárosában, Mont Druittban helyeztek vád alá egy férfit, miután az általa használt szerszámgépek okoztak tüzet.

A hétvége folyamán még három másik szabályszegő ellen intézkedtek a hatóságok: a tűzoltóknak két különböző településen is főzésre használt tüzek nyomán kellett oltaniuk, egy férfi pedig a saját birtokán gyújtott több tüzet a tiltott időszakban.

A legfurcsább azonban kétségtelenül annak az önkéntes tűzoltónak az esete, akit még novemberben tartóztattak le. A 19 éves fiatalembert hét rendbeli szándékos gyújtogatással vádolják.

Kapcsolódó írásaink