Krónika

Dokumentálták az e-cigaretta első halálos áldozatát

Dokumentálták a világon az első, e-cigaretta használatához köthető betegség okozta halálesetet.

Dokumentálták az e-cigaretta első halálos áldozatát
Szakértők eddig mintegy 200 egészségügyi rendellenességet kötöttek az e-cigarettához
Fotó: AFP/GAR /Phanie

Egy kilenc éve elhunyt 57 éves brit férfinél lipoid tüdőgyulladást állapítottak meg, melyet az elektromos cigarettában levő folyadék váltott ki - írja a Daily Mail. A Public Health England kormányzati szervezet a páciens halálakor még nem tudta minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a betegség a folyadék miatt alakult ki.

A szakértők az e-cigaretta használatát kevésbé értékelik károsnak, mint a hagyományos cigarettáét, de így is jelentős károkat okozhat a szervezetben. Az eszköz alkalmazása szívproblémákat, mellkasi fájdalmat és tüdőgyulladást is előidézhet, szakemberek eddig mintegy 200 egészségügyi rendellenességet kötöttek az efféle termékekhez.

John Newton, az Angol Egészségügyi Szolgálat munkatársa szerint az efféle eszközök sok dohányzónak segítettek a leszokásban és hozzájárulhatnak a dohányosok számának további csökkentéséhez; az e-cigaretta használata viszont így is káros. 

Gareth Walters, a Birminghami Egyetemi Kórházak szakértője úgy véli, adatok hiányában még nem tudták felmérni a pontos kockázatot. Szakértők az e-cigarettákhoz köthető kórházi esetek kivizsgálását sürgetik, hogy pontosabban fel tudják térképezni a termékek káros mellékhatásait.

Kapcsolódó írásaink