Krónika

Dorian: ezren tűntek el

A globális felmelegedés miatt egyre pusztítóbb hurrikánokra lehet számítani, s úgy tűnik, 2019 lehet az elmúlt több mint másfél évtized leginkább katasztrófa sújtotta éve

Több ezer ember volt kénytelen elhagyni otthonát a hurrikán sújtotta Bahamákon. Közben világszerte idén az első félévben már hétmillióra rúgott a katasztrófák elől menekülők száma.

Dorian: ezren tűntek el
Folyik a mentés a Bahamákon, Marsh Harbour városban. Pokollá vált paradicsom
Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Szeptember elején söpört végig a legerősebb kategóriába sorolt, vagyis 5-ös erősségű Dorian hurrikán a Bahamákon, teljes kerületeket letarolva és kulcsfontosságú infrastruktúrákat tönkretéve, köztük repülőtéri leszállópályákat és egy kórházat. Legalább ötvenen meghaltak, de ennél jóval magasabb lehet a tényleges szám, mert egyre több holttestre bukkannak a romok alatt és a vízzel borított területeken. A szigetek körül uralkodó kaotikus állapotok akadályozzák a légi és vízi közlekedést, így a mentést is.


Ezerháromszáz embert tartanak nyilván eltűntként. A szám azután csökkent, hogy a kormány összevetette a vihar által erőteljesen sújtott szigetekről kimenekített emberek listáját az eltűntekről vezetett nyilvántartásával.

A Guardian cikke szerint tizenötezer embernek van sürgős segítségre – ételre vagy menedékhelyre – szüksége. Ötezer embert menekítettek ki a Bahamák romokban heverő szigeteiről, köztük Abacoról, de hat-hétezren továbbra sem hagyták el lakóhelyüket. Rengetegen a Bahamák fővárosában, Nas­saubanhúzzák meg magukat, és az amerikai kormány jelenleg nem tervezi, hogy ideiglenes menekültstátust nyújtson nekik.

A Dorian volt a negyedik 5-ös erősségű hurrikán az elmúlt évek atlanti hurrikánszezonjaiban, ezzel pedig csatlakozott a Matthew (2016), az Irma (2017), a Maria (2017) és a Michael (2018) hurrikánok sorába. Korábban is volt már példa arra, hogy megsokasodtak a pusztító viharok: 2005-ben egy év alatt négy 5-ös erősségű hurrikánt – Emily, Katrina, Rita és Wilma – regisztráltak az Egyesült Államok környékén. Úgy tűnik, mindez tendenciává válik. Ha továbbra is felmelegítjük a Földet, a hurrikánok erőssége tovább fog nőni – mondta a USA Today amerikai napilapnak Mi­chael Mann, a Pennsylvaniai Állami Egyetem meteorológusa, hozzátéve, ha fosszilis tüzelőanyagot égetünk, ami által növeljük a szén-dio­xid-szennyezést, akkor egyre pusztítóbb viharokkal kell számolni. A Föld óceán­jai egyébként már egy fokkal melegebbek a szokásosnál, és ez a változás az Észak-atlanti-óceán esetében még erőteljesebb.

Időközben a New York Times arról ír, az idei év első felében – vagyis még a Dorian pusztítása előtt – hétmillió embernek kellett elhagynia otthonát a szélsőséges időjárási körülmények miatt, s ha ez a következő hónapokban is folytatódik, 2019 lehet az elmúlt több mint másfél évized leginkább katasztrófa sújtotta éve. A mérések kezdete, 2003 óta egyetlen év hasonló időszakában sem volt még ilyen magas ez a szám. Az erről szóló adatokat az Internal Displacement Monitoring Center nevű vállalat gyűjti össze kormányoktól, az ENSZ humanitárius ügyekkel foglalkozó szervezeteitől, illetve médiajelentésekből.

Kapcsolódó írásaink