Krónika

Késes támadás történt Lyon közelében, egy ember meghalt

Agyonszúrt egy 19 éves férfit és kilenc embert megsebesített egy férfi, akit szombaton őrizetbe vettek a kelet-franciaországi Lyon elővárosában - jelentették hivatalos források.

Késes támadás történt Lyon közelében, egy ember meghalt
Egy buszmegállóban történt a késes támadás
Fotó: AFP/PHILIPPE DESMAZES

A tűzoltók adatai szerint az egyik sérült életveszélyben van.

A hatóságok eleinte két támadóról számoltak be, de a második gyanúsítottról szóló értesüléseket egy rendőrségi forrás később cáfolta.

A tettest, akinek indítékai egyelőre nem ismertek, őrizetbe vették és előzetes letartóztatásba helyezték a hatóságok gyilkosság és gyilkossági kísérletek miatt - közölte az AFP-vel a lyoni ügyészség.

A támadót végül a járókelők fogták el a közlekedési társaságok alkalmazottainak hathatós segítségével.

A BFM francia televíziós csatorna szerint a tettes azt állítja magáról, hogy afgán, és 1986-ban született. 

Az elkövető nem szerepelt a rendőrségnek adatbázisában, amelyben azokat tartják nyilván, akikről azt gyanítják, hogy radikális iszlamista tevékenységre hajlamosak - jelentette a BFM a rendőrségtől nem hivatalosan szerzett értesülésekre hivatkozva. A csatornának ezenkívül az is tudomására jutott, hogy a férfi korábban ideiglenes letelepedési kérelmet nyújtott be.

A támadás a Lyon melletti Villeurbanne-ban történt egy metróállomás közelében található buszmegállóban, helyi idő szerint fél 5 óra körül.

A helyszínen jelenleg mintegy 50 tűzoltó és mentőcsapat tartózkodik.

Az a negyed, ahol az incidens történt, rossz hírű, drogkereskedelem zajlik a környéken, és gyakran támadnak meg embereket az utcán.

A francia média szerint a támadás természetével kapcsolatos összes lehetőség fennáll, köztük a terrorista indíték is. Jelenleg azonban nincsen arra utaló adat, hogy az eset terrortámadás volt.