Krónika

Egy zsibbadás, amely nem múlik el fél perc után

A sclerosis multiplexben szenvedő betegeket tüneteik miattgyakran részegnek vagy szellemi fogyatékosnak gondolhatják

Minden évben május utolsó szerdáján ünnepeljük a sclerosis multiplex (SM) világnapját. A fiatalkorban kezdődő betegség akár bénulással is járhat, hazánkban legalább nyolcezer embert érint. Kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, de számos, teljességében még ismeretlen tényező is növelheti a kialakulás kockázatát.

Egy zsibbadás, amely nem múlik el fél perc után
Végtaggyengeség vagy bénulás is bekövetkezhet
Fotó: AFP/DPA/Frank May

A sclerosis multiplex egy autoimmun betegség, amely azt jelenti, hogy a szervezet immunrendszere nem megfelelően működik, és saját anyagai ellen indít támadást – magyarázta lapunknak Simó Magdolna, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának osztályvezető főorvosa. Emiatt – fűzte tovább – a szervezetben kialakul egyrészről egy gyulladásos folyamat, valamint az idegsejtek pusztulni kezdenek. Mivel a központi idegrendszer összes pályarendszere érintett lehet a kórlefolyás során, igen változatos a tünettan. Ilyen például a látóideg gyulladása, ami homályos látásromlást okoz, érzékelési panaszok, úgy mint zsibbadás, fájdalom vagy érzéskiesés. Gyakori tünet a végtagok gyengesége, bénulása, mozgáskoordinációs zavarok, vizelettartási és -ürítési problémák és a memóriazavar is.

A betegség első tünetei általában 20-40 éves kor között jelennek meg. Hazánkban nyolc-tízezer közé tehető a betegek száma. Az SM leggyakoribb lefolyása rosszabbodásokkal-javulásokkal jár, ma már több gyógyszeres vagy injekciós/infúziós kezelés áll rendelkezésre a rosszabbodások gyakoriságának csökkentésére, a progresszió enyhítésére.

Az SM számtalan tényező hatására alakul ki. Amit biztosan tudunk, hogy több gén együttállása és környezeti faktorok, például különböző vírusfertőzések, napsugárzás vagy a D-vitamin hiánya mind összefüggésben állnak a betegséggel – hangsúlyozta Simó Magdolna.

„Az én betegségem huszonnégy éves koromban kezdődött, azzal, hogy az egyik szememmel a felső látóterem teljesen kiesett. Csak a világ alsó felét láttam, mintha középen egy vízszintes vonaltól felfelé nem lett volna látvány a jobb szemem számára” – mesélte lapunknak Adrienn, az ESEM.hu blog szerzője. A következő tünete hét év múlva jelentkezett, amikor a jobb keze és karja zsibbadni, bizseregni kezdett. „Ez olyasmi, mint amikor az ember alvás során elnyom egy ideget, és utána néhány másodpercig furcsa, hangyamászásra emlékeztető érzése van, miközben az érintést nem vagy csak alig érzékeli. Az SM-okozta zsibbadás abban különbözik, hogy nem múlik el fél perc után.”

Adrienn, miután szembesült azzal, hogy a betegségről magyar nyelven kevés információ elérhető, úgy döntött, elindít egy blogot, hogy magyarul is fellelhetőek legyenek olyan tartalmak, amilyenekre ő vágyott akkor, amikor ismerkedni kezdett saját betegségével.

„Szerencsésnek tartom magam, hiszen az eddigi legsúlyosabb tünetem sem okozott különösebb fennakadást az életemben. Ekkor az egész jobb oldalam zsibbadt és bizsergett, illetve a jobb karom legyengült, a kezemmel pedig nem tudtam precízebb dolgokat végrehajtani. Drámaian hangzik, de valójában néhány kilöttyintett teával megúsztam az egészet. A munkám abból áll, hogy a számítógép mögött ülök, ezért ebben sem akadályozott ez az átmeneti állapot.”

Mint mondta, akinek munkája teljes fizikumot kíván, az könnyen kieshet belőle. Sokszor  a házastársi viszonyok is megsínylik a folyamatos rosszabbodást. Nem beszélve arról, hogy azokat, akiknél feltűnőek a tünetek – például egyensúly- vagy beszédzavar  –, gyakran részegnek vagy szellemi fogyatékosnak gondolják. Adrienn szerint fontos volna, hogy kevesebb ilyen incidens történjen.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom