Kína 2023

Így zajlott az idei Boao Fórum

Az Ázsia Davosaként is emlegetett gazdasági fórumot idén négy év kihagyás után rendezték meg

Több mint 160 országból érkeztek politikusok és szakértők Hajnan szigetére, hogy a már 2001 óta megrendezett Boao Forum for Asia (BFA) gazdasági fórumon megvitassák Ázsia, valamint a világ legfontosabb gazdasági kérdéseit, és közösen keressenek megoldásokat a bizonytalan világ kihívásaira.

Így zajlott az idei Boao Fórum
A Boao Forum for Asia Nemzetközi Konferenciaközpont Bo'ao városában, Kína legdélibb részén, Hajnan szigetén
Fotó: AFP/Luo Yunfei

Hajnan szigete Kína legdélebbi csücske, amelyet nem véletlenül szoktak Hawaiihoz hasonlítani. A trópusi sziget azonban nemcsak a turistákat, a fürdőzni vágyókat, a jachttuladonosokat és az őserdő szerelmeseit vonzza, hiszen hagyományosan itt tartják meg évente a Boao Forum for Asia elnevezésű gazdasági fórumot is.

A sziget északi részén lévő, festői Bo’ao városában minden évben összegyűlnek a politikusok, közgazdászok, vállalati vezetők és pénzügyi szakértők a régió és a világ minden szegletéből, hogy megvitassák Ázsia és a világ legégetőbb gazdasági, szociális és pénzügyi kérdéseit.

Habár a covidjárvány miatt az esemény az elmúlt években személyes formában elmaradt, idén újra megrendezték a csak Ázsia davosi találkozójaként emlegetett gazdasági tanácskozást, ami ezúttal a Bizonytalan világ alcímet kapta. A címválasztás nem véletlen, hiszen túl az Ukrajnában zajló háborún, a világnak és vele az ázsiai régiónak is számtalan kihívással kell szembenéznie az elkövetkezendő években.

Az esemény elnöke, a korábbi ENSZ-főtitkár Ban Ki-moon nyitóbeszédében hangsúlyozta, sok jelenlévő számára négy év után ez az első alkalom, hogy újra láthatják egymást. Az elmúlt évek kapcsán a politikus hangsúlyozta, a világ ez idő alatt számos nehézséggel, sokkhatással és meglepetéssel nézett szembe, ám itt az ideje, hogy a boldog újratalálkozás után ismét a jövőbe tekintsünk. Ban kiemelte, számos kihívás áll nemcsak Ázsia, de a világ előtt is, és habár jelenleg a világot főként az Ukrajnában zajló konfliktus, a covidjárvány utáni gazdasági újjáépítés és az infláció foglalkoztatja, mégis a legégetőbb kérdés mind közül egyértelműen a klímaváltozás.

A Boao Forum for Asia (BFA) elnöke, volt ENSZ-főtitkár Ban Ki-moon mond beszédet a találkozó megnyitó ünnepségén
A Boao Forum for Asia (BFA) elnöke, volt ENSZ-főtitkár Ban Ki-moon mond beszédet a találkozó megnyitó ünnepségén
Fotó: AFP/Pu Xiaoxu

Újra meg kell erősítenünk elhatározásunkat a globális klímahelyzet elleni küzdelemben, hiszen nem maradt már sok időnk – nyomatékosította Ban, valamint hozzátette: „Az óra már ketyeg, és nem is csak egy fronton.”

„Az elmúlt években számtalan intézkedést tettünk közösen a klímahelyzet rendezésére, azonban úgy néz ki, a probléma gyorsabban eszkalálódik, mint ahogyan reagálunk arra” – hangsúlyozta a korábbi ENSZ-főtitkár.

A pandémia kapcsán kiemelte, százmilliókat fenyegetett az elszegényedés veszélye ezekben az időkben, azonban a tényleges számok még ennél is magasabbak lehetnek, hiszen az ukrajnai konfliktus következményeként fellépő élelmiszer- és energia-áremelkedés újabb csapást mért éppen azokra, akik a legsebezhetőbb helyzetben vannak, ez pedig tovább növeli az egyenlőtlenségeket. „Amikor a gazdaság rossz helyzetben van, a szegények és a sebezhetőek az elsők, akik ezt megérzik, amikor viszont jól teljesít a gazdaság, annak gyümölcseit a gazdagok és a privilégizáltak élvezik, és kevés ország az, amely részesül a jólétből” – hangsúlyozta a fórum elnöke.

Ban beszédében elmondta, ez a fajta szakadék nemcsak igazságtalan, de hosszú távon a fejlődés ellenében is hat, ilyen formában pedig fenntarthatatlan. A korábbi ENSZ-főtitkár emellett beszélt arról is, hogy a 2030-as ENSZ-klímacélok tekintetében lemaradásban van a világ, hiszen a pandémia miatt rengeteg lehetőségtől elesett. Az elkövetkezendő hét évben tehát sokkal keményebb munkára lesz szükség a lemaradás behozásához.

A nyitóceremónián felszólalt Li Csiang, Kína miniszterelnöke is, aki kifejezte háláját nem csak Hajnan tartomány vezetése, de az összes résztvevő felé is, akik az elmúlt években elkötelezetten segítették Kínát a fejlődésben. A miniszterelnök hangsúlyozta, ahogy a világ tele konfliktusokkal és krízísekkel változik körülöttünk, úgy válik egyre fontosabbá a közös gondolkodás, amellyel egy szebb jövő felé lehet terelni az egész emberiséget. Az elmúlt években Kína konkrét lépéseket is tett azért, hogy az emberiség közös jövőjét új alapokra helyezze, ilyen például az Egy övezet, egy út kezdeményezés is, amely már számtalan fejlődő ország számára teremtett új lehetőségeket, támogatva ezzel a világgazdaság fejlődését is.

A régióról szólva Li Csiang hangsúlyozta, amikor a világ és vele Ázsia is történelmi válaszút előtt áll, a legfontosabb, hogy a közös jövő célját szem előtt tartva, az országok kéz a kézben járva tegyenek meg mindent azért, hogy ez a régió horgonyként szolgáljon, biztosítva a békét és a fejlődést egy jobb jövő érdekében.

A béke a fejlődés alapvető feltétele, hiszen egy viszonylag békés és stabil környezet nélkül Ázsia kiemelkedő fejlődése az elmúlt évtizedekben nem lett volna lehetséges – hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve: „A jövőbeni sikerek záloga tehát az, hogy meg tudjuk-e őrizni Ázsiát békésnek és konfliktusmentesnek, máskülönben a régió jövője elveszett.” Li Csiang egyúttal kiemelte, a jövőben is fenn kell tartani a kölcsönös tisztelet elvét, és el kell utasítani az oldalválasztási kényszert, a hidegháborús mentalitást, konfliktusokat ezután is tárgyalások útján, békésen kell tudni megoldani.

A gazdasági kérdésekkel kapcsolatban a politikus elmondta: „Ázsia, ahol a világ népességének csaknem 60 százaléka él, és amely a világgazdaság 40 százalékáért felelős, továbbra is stabil horgonya és propellere kell hogy legyen a világgazdaság növekedésének, ezért kiemelten fontos, hogy a régió gazdasági integritása mélyebbé, irányelvei pedig összehangoltabbá váljanak.” A miniszterelnök hangsúlyozta, habár a régió országai különböző fejlődési szinten vannak, a nyitottságnak továbbra is meghatározónak kell lenni, Kína pedig továbbra is azért szeretne dolgozni, hogy a kulturális és a szociális együttműködések segítségével Ázsia egy még virágzóbb régió legyen, amely az emberiség közös értékein és kölcsönös tiszteleten alapul, és ahol minden ország a saját útját járhatja.

A meghívott vendégek sorát hosszasan lehetne sorolni, hiszen jelen volt többek között Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, Lee Hsien Loong, Szingapúr miniszterelnöke és Kristalina Georgieva, az IMF vezetője is. Ez a tény már önmagában is jól jelzi, hogy kínai diplomácia magasabbra fokozatra kapcsolt, hiszen a megjelent miniszterelnökökkel és államfőkkel az esemény után Hszi Csin-ping, Kína államelnöke külön megbeszélést is folytatott a napokban Pekingben.

Ha valaki netán azt hitte, az esemény magyar képviselet nélkül zajlott, az tévedett, hiszen hagyományosan a fórum gerincét adó kerekasztal-beszélgetések közül többön is ott volt meghívott vendégként Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A jegybankelnök részt vett többek között az Infláció, stagfláció és kamatemelések: Kötéltánc című beszélgetésen is, ahol a résztvevők az egyensúly megtartására keresték a választ a monetáris politika infláció elleni küzdelme és a gazdasági növekedés támogatása között.

A fórum alatti „Együttműködési és biztonsági rend kialakítása a Dél-kínai-tengeren” tematikájú ülése
A fórum alatti Együttműködési és biztonsági rend kialakítása a Dél-kínai-tengeren tematikájú ülése
Fotó: AFP/Fan Yuqing

A panelbeszélgetések természetesen széles skálát fedtek le idén is, hiszen a résztvevők tanácskoztak többek között a régió élelmiszer-ellátásáról, agrárfejlesztésekről, valamint szabadkereskedelmi kikötőkről is. Utóbbi azért volt különösen érdekes, mert a kínai vezetés döntése nyomán Hajnan szigetén éppen egy ilyen kikötő fejlesztése zajlik. A résztvevők hosszasan beszéltek a lehetséges együttműködésekről, a szabadkereskedelmi kikötők gazdasági kapcsolatainak lehetséges elmélyítéséről is.

Hiába marad tehát a fórum elnöke, Ban Ki-moon szerint a bizonytalanság az év szava, annyi bizonyosnak látszik, hogy az ázsiai régió országai a továbbiakban is meg kívánják őrizni szerepüket a világgazdaságban, együtt szeretnének fejlődni, valamint továbbra is közösen kívánnak megoldásokat találni a felmerülő gazdasági kihívásokra.