Kert
Ezért kell hamut szórni a kertbe
Erről minden kertésznek tudnia kell

Fontos elkerülni, hogy az égő fából származó hamut festékkel, páccal és egyéb impregnálószerekkel kezeljék. A polimer és kompozit anyagok jelenléte a fahamuban azt a kerti felhasználásra alkalmatlanná teszi.
Célszerű továbbá a hamut légmentesen záródó edényekben tárolni, hogy a szabad levegőn hagyott kálium csapadék általi kimosódását megelőzzük.
A hamu túlzott mértékű alkalmazása a talaj lúgosodásához vezethet, ami rontja annak termékenységét és vízáteresztő képességét. Ez különösen negatív hatással van a burgonyára és a sütőtökre, amelyek az enyhén savanyú talajokat kedvelik.
Nem ajánlott a fahamu keverése szerves és ammóniás műtrágyákkal, mivel ez a kémiai reakciók következtében a fontos nitrogénforrásnak számító ammónia elvesztéséhez vezethet.
Fontos különbséget tenni a fahamu és a szénhamu között, mivel eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. A szénhamu kevesebb tápanyagot tartalmaz, és savasító hatással van a talajra.
Ha hamut használunk a zöldségeskertben, célszerű olyan hamut választani, amely ismert minőségű, és az előnyök maximalizálása érdekében érdemes betartani az ajánlott adagolást.