Képírás

Csökkentsük a koleszterinszintet

A táplálkozás sokat segíthet

Magas koleszterinszintről akkor beszélünk, ha a vérben túl sok LDL-koleszterin kering, és lerakódva plakkokat képez az erek falában. A lerakódás rontja az érfal rugalmasságát, és beszűkiti az ereket, ezzel akadályozva a vér áramlását. Idővel elzárhatja az artériákat, ami vérellátási zavarokat, szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhat. 

#1 képünk illusztráció
Northfoto

Érdemes a reggelt zabpehellyel kezdeni, hiszen rengeteg rostot tartalmaz

#2 képünk illusztráció
Northfoto

A szervezetnek hosszabb időre van szüksége, hogy megeméssze a babot, amely különösen gazdag oldható rostokban

#3 A cukkini és a padlizsán olyan zöldségek, amelyek nemcsak finomak, hanem jót tesznek a szervezetünknek is
AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Sven Hoppe

A padlizsán szintén jó forrása az oldható rostoknak, ráadásul alacsony kalóriatartalmú

#4 Naponta együnk belőle 2 maréknyit. A dió egészségügyi szempontból pozitív hatással van szervezetünkre
AFP/Phanie/GARO

Tanulmányokkal bizonyították, hogy a mandula, a dió, a mogyoró és más diófélék jót tesznek a szívnek

#5 Képünk illusztráció
AFP/Foodcollection/Mood4Food/Serge Manceau

A folyékony növényi olajok, mint a repce-, napraforgó-, sáfrány- és egyéb olajok használata vaj, sertészsír vagy zsiradék helyett segít csökkenteni az LDL-értéket

#6 képünk illusztráció
Northfoto

Alma, szőlő, eper, citrusfélék – ezek a gyümölcsök gazdagok pektinben, egyfajta oldható rostban, amely csökkenti az LDL-t

#7 Jót tesz a csontoknak és a szívnek
Xinhua via AFP/Zhang Weitang

A szójabab és a belőle készült élelmiszerek, például a tofu és a szójatej fogyasztását egykor a koleszterinszint csökkentésének hatékony módjaként hirdették

#8 A ketogén diéta (vagy keto), alacsony szénhidráttartalmú étrend, amely főként magas zsírtartalmú ételekből áll (képünk illusztráció)
AFP/Phanie/Garo

A heti két-háromszori halfogyasztás kétféleképpen is csökkentheti az LDL-t: a hús helyettesítésével, amely LDL-növelő telített zsírokat tartalmaz, és azáltal, hogy LDL-csökkentő omega–3 zsírsavakat szállít. Az omega–3 zsírsavak csökkentik a véráramban lévő triglicerideket, és védik a szívet is, mivel segítenek megelőzni a kóros szívritmuszavarok kialakulását

#9 képünk illusztráció
Northfoto

Az olajbogyó telítettlen zsírsavakban, vitaminokban gazdag, érvédő, egészségmegőrző hatása régóta ismert