Képírás

Tömegsír, áramszünet, lövészárkot ásó kamasz – egy háború képei

Lassan egy éve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát

Képszerkesztő: Icsu Renáta

#1 Az Ukrán Fegyveres Erők 92. különálló gépesített dandárának harckocsijai a bázisukon Klugino-Bashkirivka falu közelében, Harkiv régióban. Visszaállították a harckocsik harcképességét az orosz csapatok esetleges támadástól tartva. (2022. január 31.)
AFP/Sergey Bobok

Az Ukrán Fegyveres Erők 92. különálló gépesített dandárának harckocsijai a bázisukon Klugino-Bashkirivka falu közelében, Harkiv régióban. Visszaállították a harckocsik harcképességét az orosz csapatok esetleges támadástól tartva. (2022. január 31.)

#2 Fiatal civilek kalasnyikovok fából készült másolataival gyakorlatoznak egy kiképzésen Kijevben. Az ukrán határnál felsorakozó orosz csapatok esetleges inváziójától tartottak. A kiképzést harci tapasztalattal rendelkező oktatók, a Totális Ellenállás mozgalom tagjai tartották. Az ukrán elnökség február 6-án úgy gondolta, hogy az Oroszországgal fennálló feszültségek diplomáciai úton történő rendezésének esélye nagyobb, mint egy támadásé. (2022. február 6.)
AFP/Szergej Szupinszkij

Fiatal civilek kalasnyikovok fából készült másolataival gyakorlatoznak egy kiképzésen Kijevben. Az ukrán határnál felsorakozó orosz csapatok esetleges inváziójától tartottak. A kiképzést harci tapasztalattal rendelkező oktatók, a Totális Ellenállás mozgalom tagjai tartották. Az ukrán elnökség február 6-án úgy gondolta, hogy az Oroszországgal fennálló feszültségek diplomáciai úton történő rendezésének esélye nagyobb, mint egy támadásé. (2022. február 6.)

#3 Egy ukrán tinédzser ássa az árkot az ország keleti frontján szolgáló és az oroszok által támogatott szakadárokkal szemben álló katonák számára a kelet-ukrajnai Cservone falu közelében, Mariupol régióban. (2022. február 11.)
AFP/Aleksey Filippov

Egy ukrán tinédzser ássa az árkot az ország keleti frontján szolgáló és az oroszok által támogatott szakadárokkal szemben álló katonák számára a kelet-ukrajnai Cservone falu közelében, Mariupol régióban. (2022. február 11.)

#4 Egy plakát az orosz Állami Duma épülete előtt Moszkvában Vlagyimir Putyin képével és a következő szöveggel: „Mi vele vagyunk Oroszország szuverenitásáért! És te?” (2022. február 24.)
AFP/Kirill Kudryavtsev

Egy plakát az orosz Állami Duma épülete előtt Moszkvában Vlagyimir Putyin képével és a következő szöveggel: „Mi vele vagyunk Oroszország szuverenitásáért! És te?” (2022. február 24.)

#5 Egy kijevi épület felső emeletei egy orosz rakétacsapás után. Oroszország 2022. február 26-án elrendelte csapatainak, hogy minden irányból nyomuljanak előre Ukrajnában. 198 civil áldozatról számoltak be Kijevben, és általános kijárási tilalmat rendeltek el. Az ukrán hadsereg ekkor visszaszorította a főváros elleni támadást, és harcolt a városba beszivárgott orosz szabotázscsoportok ellen. (2022. február 26.)
AFP/Daniel Lea

Egy kijevi épület felső emeletei egy orosz rakétacsapás után. Oroszország 2022. február 26-án elrendelte csapatainak, hogy minden irányból nyomuljanak előre Ukrajnában. 198 civil áldozatról számoltak be Kijevben, és általános kijárási tilalmat rendeltek el. Az ukrán hadsereg ekkor visszaszorította a főváros elleni támadást, és harcolt a városba beszivárgott orosz szabotázscsoportok ellen. (2022. február 26.)

#6 Vlagyimir Putyin Moszkvában találkozott Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel. Az orosz elnök utasította védelmi főnökeit, hogy állítsák készenlétbe az ország nukleáris elrettentő erőit. Oroszország azzal vádolta a Nyugatot, hogy barátságtalan lépéseket tesz az ország ellen. (2022. február 27.)
AFP/SPUTNIK/Alexey Nikolsk

Vlagyimir Putyin Moszkvában találkozott Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel. Az orosz elnök utasította védelmi főnökeit, hogy állítsák készenlétbe az ország nukleáris elrettentő erőit. Oroszország azzal vádolta a Nyugatot, hogy barátságtalan lépéseket tesz az ország ellen. (2022. február 27.)

#7 Vlagyimir Putyin viaszszobrát elcsomagolják a párizsi Grevin Múzeumban, Oroszország Ukrajna elleni inváziójára reagálva. (2022. március 1.)
AFP/Julien DE Rosa

Vlagyimir Putyin viaszszobrát elcsomagolják a párizsi Grevin Múzeumban, Oroszország Ukrajna elleni inváziójára reagálva. (2022. március 1.)

#8 Amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előre felvett videóüzenete elkezdődött a genfi leszerelési konferencián, Ukrajna nagykövete és számos ország diplomatája felállt és elhagyta a termet, tiltakozásul Moszkva ukrajnai inváziója ellen. (2022. március 1.)
AFP/POOL/COFFRINI

Amikor Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előre felvett videóüzenete elkezdődött a genfi leszerelési konferencián, Ukrajna nagykövete és számos ország diplomatája felállt és elhagyta a termet, tiltakozásul Moszkva ukrajnai inváziója ellen. (2022. március 1.)

#9 Lakóházat ért találat a Kijev melletti Irpiny városában. (2022. március 4.)
AFP/Aris Messinis

Lakóházat ért találat a Kijev melletti Irpiny városában. (2022. március 4.)

#10 Önkéntesek Molotov-koktéllal teli kosárral egy önvédelmi polgári tanfolyamon a nyugat-ukrajnai Lviv külvárosában. Az orosz hadsereg elfoglalta a zaporizzsjai atomerőművet. Az éjszakai bombázások katasztrófától való félelmet keltettek. (2022. március 4.)
AFP/Daniel Leal

Önkéntesek Molotov-koktéllal teli kosárral egy önvédelmi polgári tanfolyamon a nyugat-ukrajnai Lviv külvárosában. Az orosz hadsereg elfoglalta a zaporizzsjai atomerőművet. Az éjszakai bombázások katasztrófától való félelmet keltettek. (2022. március 4.)

#11 Lengyelországba menekülő családok Medyka határátkelőnél. (2022. március 7.)
AFP/Louisa Gouliamaki

Lengyelországba menekülő családok Medyka határátkelőnél. (2022. március 7.)

#12 Az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat víz alatti aknamentesítő csapata hatástalanított egy robbanóeszközt, amelyet a Dnyeper folyóban találtak Cserkaszi városánál. (2022. augusztus 19.)
AFP/Genya Savilov

Az Ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat víz alatti aknamentesítő csapata hatástalanított egy robbanóeszközt, amelyet a Dnyeper folyóban találtak Cserkaszi városánál. (2022. augusztus 19.)

#13 Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij (jobbra) kijevi tárgyalásukat követően. (2022. szeptember 15.)
AFP/Szergej Szupinszkij

Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij (jobbra) kijevi tárgyalásukat követően. (2022. szeptember 15.)

#14 Útlevelek a kelet-ukrajnai Izjum város lerombolt rendőrőrsén. (2022. szeptember 18.)
AFP/Juan Barreto

Útlevelek a kelet-ukrajnai Izjum város lerombolt rendőrőrsén. (2022. szeptember 18.)

#15 A 85 éves Ljubov Prokofjevna a rakétatámadásban megrongálódott lakásában Harkivban. (2022. szeptember 21.)
AFP/Yasuyoshi Chiba

A 85 éves Ljubov Prokofjevna a rakétatámadásban megrongálódott lakásában Harkivban. (2022. szeptember 21.)

#16 Orosz katonák a Vörös téren, Moszkva központjában. Az új területek Oroszországhoz való csatolásának ünnepségére készülnek. (2022. szeptember 29.)
AFP/Alexander Nemenov

Orosz katonák a Vörös téren, Moszkva központjában. Az új területek Oroszországhoz való csatolásának ünnepségére készülnek. (2022. szeptember 29.)

#17 Egy kiskadét a szerződéses katonai szolgálatot hirdető plakát előtt Szentpéterváron. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én bejelentette, hogy oroszok százezreit mozgósítják Moszkva ukrajnai hadseregének megerősítésére. (2022. október 5.)
AFP/Olga Maltseva

Egy kiskadét a szerződéses katonai szolgálatot hirdető plakát előtt Szentpéterváron. Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én bejelentette, hogy oroszok százezreit mozgósítják Moszkva ukrajnai hadseregének megerősítésére. (2022. október 5.)

#18 Vlagyimir Iljics Lenin mellszobra egy lerombolt orosz katonai bázison, Hrescsenivka faluban, Dél-Ukrajnában, amelyet az ukrán hadsereg visszafoglalt az oroszoktól. Az ukrán erők csaknem 2500 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza a 2022 szeptemberében kezdődött ellentámadás során. (2022. október 7.)
AFP/Dimitar Dilkoff

Vlagyimir Iljics Lenin mellszobra egy lerombolt orosz katonai bázison, Hrescsenivka faluban, Dél-Ukrajnában, amelyet az ukrán hadsereg visszafoglalt az oroszoktól. Az ukrán erők csaknem 2500 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza a 2022 szeptemberében kezdődött ellentámadás során. (2022. október 7.)

#19 A Krím-félsziget és Oroszország egyetlen szárazföldi összeköttetéseként felépült Kercsi-híd a felrobbantása után. (2022. október 8.)
AFP.

A Krím-félsziget és Oroszország egyetlen szárazföldi összeköttetéseként felépült Kercsi-híd a felrobbantása után. (2022. október 8.)

#20 Az orosz erők legalább 75 rakétát lőttek Ukrajnára egyetlen reggel folyamán, halálos csapásokat mérve a fővárosra, valamint a déli és nyugati városokra. Több épület részben vagy teljesen megsemmisült a sorozatos orosz támadások következtében. (2022. október 10.)
AFP/Szergej Szupinszkij

Az orosz erők legalább 75 rakétát lőttek Ukrajnára egyetlen reggel folyamán, halálos csapásokat mérve a fővárosra, valamint a déli és nyugati városokra. Több épület részben vagy teljesen megsemmisült a sorozatos orosz támadások következtében. (2022. október 10.)

#21 Egykor a Népek barátsága néven ismert emlékmű, az ukrán és orosz nép barátságának íve Kijevben. Az ukrán fővárosban ütemezett áramszüneteket vezettek be a villamosenergia-hálózatot ért, ismétlődő orosz csapások miatt, és arra kérték a lakosságot, hogy takarékoskodjanak az árammal. (2022. október 24.)
AFP/Szergej Szupinszkij

Egykor a Népek barátsága néven ismert emlékmű, az ukrán és orosz nép barátságának íve Kijevben. Az ukrán fővárosban ütemezett áramszüneteket vezettek be a villamosenergia-hálózatot ért, ismétlődő orosz csapások miatt, és arra kérték a lakosságot, hogy takarékoskodjanak az árammal. (2022. október 24.)

#22 Az ukrán tüzérek egy 152 mm-es D20-as tarackkal lőnek a frontvonalon Bahmut város közelében. (2022. október 31.)
AFP/Dimitar Dilkoff

Az ukrán tüzérek egy 152 mm-es D20-as tarackkal lőnek a frontvonalon Bahmut város közelében. (2022. október 31.)

#23 Lengyel katonák drótkerítést építenek a lengyel–orosz határon Kalinyingrád megyében, az északkelet-lengyelországi Zerdzinyben az illegális határátlépések megakadályozására. (2022. november 3.)
AFP/Wojtek Radwanski

Lengyel katonák drótkerítést építenek a lengyel–orosz határon Kalinyingrád megyében, az északkelet-lengyelországi Zerdzinyben az illegális határátlépések megakadályozására. (2022. november 3.)

#24 Üres sírok a holttestek exhumálása után az orosz megszállás alatt ásott tömegsírokban a harkivi régióban, Izjum városában, ahová DNS-laboratóriumot telepítettek, hogy segítsenek a tömeges temetkezési helyeken talált 450 holttest hozzátartozóinak azonosítani szeretteik maradványait anélkül, hogy a megrázó személyes azonosításon vennének részt. (2022. november 4.)
AFP/Dimitar Dilkoff

Üres sírok a holttestek exhumálása után az orosz megszállás alatt ásott tömegsírokban a harkivi régióban, Izjum városában, ahová DNS-laboratóriumot telepítettek, hogy segítsenek a tömeges temetkezési helyeken talált 450 holttest hozzátartozóinak azonosítani szeretteik maradványait anélkül, hogy a megrázó személyes azonosításon vennének részt. (2022. november 4.)

#25 Az ukrán hadsereg harckocsiegysége Herszon frontvonala felé tart. (2022. november 18.)
AFP/Bulent Kilic

Az ukrán hadsereg harckocsiegysége Herszon frontvonala felé tart. (2022. november 18.)

#26 Az orosz Jaropolk sport- és hazafias klub tagjainak katonai kiképzése a Moszkva melletti Krasznogorszkban. (2022. november 30.)
AFP/Olga Maltseva

Az orosz Jaropolk sport- és hazafias klub tagjainak katonai kiképzése a Moszkva melletti Krasznogorszkban. (2022. november 30.)

#27 A Kegyes Személyek női szervezet önkéntesei álcahálót készítenek az orosz hadsereg számára Taganrogban. (2022. december 10.)
AFP/Stringer

A Kegyes Személyek női szervezet önkéntesei álcahálót készítenek az orosz hadsereg számára Taganrogban. (2022. december 10.)

#28 Kijev karácsonyfája a Szent Zsófia téren. (2022. december 19.)
AFP/Szergej Szupinszkij

Kijev karácsonyfája a Szent Zsófia téren. (2022. december 19.)

#29 A házi kedvenc is utazik az evakuációs vonattal Herszon városából. (2022. december 30.)
AFP/Dimitar Dilkoff

A házi kedvenc is utazik az evakuációs vonattal Herszon városából. (2022. december 30.)

#30 Egy tüzérségi egység ukrán katonája eldobja az üres lövedéket, miközben orosz állásokra lőnek Bahmut külvárosában. (2022. december 30.)
AFP/Sameer Al-Doumy

Egy tüzérségi egység ukrán katonája eldobja az üres lövedéket, miközben orosz állásokra lőnek Bahmut külvárosában. (2022. december 30.)

#31 Vlagyimir Putyin orosz elnök újévi tévébeszéde Moszkvában. (2022. december 31.)
AFP/Alexander Nemenov

Vlagyimir Putyin orosz elnök újévi tévébeszéde Moszkvában. (2022. december 31.)

#32 Újévi dekoráció Moszkvában: egy Kreml-csillag stilizált változata Z betűvel a közepén. A Z betű az Ukrajnában tartózkodó orosz csapatok taktikai jele. A Kreml csillagai ötszögletű, lumineszkáló rubincsillagok, amelyeket az 1930-as években szereltek fel a moszkvai Kreml öt tornyára. A szimbólumok a volt Szovjetuniónak és uralkodó ideológiájának részévé váltak. (2023. január 2.)
AFP/Natalia Kolesnikov

Újévi dekoráció Moszkvában: egy Kreml-csillag stilizált változata Z betűvel a közepén. A Z betű az Ukrajnában tartózkodó orosz csapatok taktikai jele. A Kreml csillagai ötszögletű, lumineszkáló rubincsillagok, amelyeket az 1930-as években szereltek fel a moszkvai Kreml öt tornyára. A szimbólumok a volt Szovjetuniónak és uralkodó ideológiájának részévé váltak. (2023. január 2.)

#33 Az ukrán népviseletbe öltözött ifjúsági kórus fellépésre készül a karácsonyi istentiszteleten a kijevi Pecserszka lavra Nagyboldogasszony-székesegyházban. Hívek százai vettek részt a történelmi istentiszteleten a háború árnyékában. (2023. január 7.)
AFP/Genya Savilov

Az ukrán népviseletbe öltözött ifjúsági kórus fellépésre készül a karácsonyi istentiszteleten a kijevi Pecserszka lavra Nagyboldogasszony-székesegyházban. Hívek százai vettek részt a történelmi istentiszteleten a háború árnyékában. (2023. január 7.)

#34 Vacsora áramszünet alatt Kijevben. (2023. január 11.)
AFP/Szergej Szupinszkij

Vacsora áramszünet alatt Kijevben. (2023. január 11.)

#35 Egy moszkvai fára kötött zöld szalag. A zöld az ukrán zászló színeinek, a kéknek és a sárgának a keveréke. A szalag az ukrajnai orosz katonai akciók elleni csendes tiltakozás szimbólumává vált Oroszországban is. (2023. január 16.)
AFP/Natalia Kolesnikova

Egy moszkvai fára kötött zöld szalag. A zöld az ukrán zászló színeinek, a kéknek és a sárgának a keveréke. A szalag az ukrajnai orosz katonai akciók elleni csendes tiltakozás szimbólumává vált Oroszországban is. (2023. január 16.)

#36 Lakók kimenekítése egy rakétacsapás után megsemmisült épületből Dnyipróban. A kelet-ukrajnai városban a lakóépületre mért csapásban legalább negyven ember meghalt, és több mint hetvenen megsebesültek. (2023. január 14.)
AFP/Vitalii Matokha

Lakók kimenekítése egy rakétacsapás után megsemmisült épületből Dnyipróban. A kelet-ukrajnai városban a lakóépületre mért csapásban legalább negyven ember meghalt, és több mint hetvenen megsebesültek. (2023. január 14.)

#37 Egy ukrán helikopter pelyva- és fáklyás ellenintézkedése. (2023. január 17.)
AFP/Anatolii Stepanov

Egy ukrán helikopter pelyva- és fáklyás ellenintézkedése. (2023. január 17.)

#38 Egy sebesült ukrán katona ellátása a frontvonal közelében Donyeck régióban. (2023. január 20.)
AFP/Ihor Tkachov

Egy sebesült ukrán katona ellátása a frontvonal közelében Donyeck régióban. (2023. január 20.)

#39 Az ukrán katonai egészségügyi személyzet pihenőszobája a frontvonalnál. (2023. január 20.)
AFP/Ihor Tkachov

Az ukrán katonai egészségügyi személyzet pihenőszobája a frontvonalnál. (2023. január 20.)

#40 Az ukrán hadsereg légvédelmi fegyvere Bahmut városától nem messze. (2023. január 20.)
AFP/Anatolii Stepanov

Az ukrán hadsereg légvédelmi fegyvere Bahmut városától nem messze. (2023. január 20.)

#41 Sebesült ukrán katona kezelése a stabilizációs egységben a frontvonal közelében a kelet-ukrajnai Donyeck régióban. (2023. január 20.)
AFP/Ihor Tkachov

Sebesült ukrán katona kezelése a stabilizációs egységben a frontvonal közelében a kelet-ukrajnai Donyeck régióban. (2023. január 20.)

#42 Ukrán katonák gyakorlatoznak a Donyeck régióban. (2023. január 21.)
AFP/Anatolii Stepanov

Ukrán katonák gyakorlatoznak a Donyeck régióban. (2023. január 21.)

#43 Egy férfi hegedül a helyi lakosok által tartott istentiszteleten az ukrán Dnyipro városában egy rakétatámadás következtében megsemmisült lakóház előtt. A halálos áldozatok száma a január 14-i támadást követően már 45-re nőtt, így ez a csapás volt az egyik legsúlyosabb azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, de a Kreml tagadja a felelősségét. (2023. január 22.)
AFP/Anatolii Stepanov

Egy férfi hegedül a helyi lakosok által tartott istentiszteleten az ukrán Dnyipro városában egy rakétatámadás következtében megsemmisült lakóház előtt. A halálos áldozatok száma a január 14-i támadást követően már 45-re nőtt, így ez a csapás volt az egyik legsúlyosabb azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, de a Kreml tagadja a felelősségét. (2023. január 22.)

#44 A K2 zászlóalj ukrán katonája egy lövészárokban fekvő orosz katona holtteste fölött a frontvonalon, a donyecki régióbeli Sziverszk város közelében. (2023. január 28.)
AFP/Anatolij Stepanov

A K2 zászlóalj ukrán katonája egy lövészárokban fekvő orosz katona holtteste fölött a frontvonalon, a donyecki régióbeli Sziverszk város közelében. (2023. január 28.)

#45 Egy ukrán katona Kijevből megérkezett a kramatorszki vasútállomásra. (2023. január 27.)
AFP/Yasuyoshi Chiba

Egy ukrán katona Kijevből megérkezett a kramatorszki vasútállomásra. (2023. január 27.)