Honvédelem

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország elkötelezett az európai védelmi képességek megerősítése iránt

A honvédelmi miniszter szerint az Európai Uniónak hiteles védelmi szereplővé kell válnia, Magyarország pedig elkötelezetten támogatja ezen védelmi képességek kialakítását

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Berlinben tárgyalt Boris Pistorius német védelmi miniszterrel, ekkor erősítette meg, hogy Magyarország elkötelezett az európai védelmi képességek megerősítése iránt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyarország elkötelezett az európai védelmi képességek megerősítése iránt
Magyarország elkötelezett az európai védelmi képességek megerősítése iránt – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Berlinben, miután tárgyalt Boris Pistorius német védelmi miniszterrel
Fotó: Facebook/Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Az alig két hét múlva kezdődő magyar uniós elnökséggel kapcsolatban a magyar tárcavezető részletesen egyeztetett a következő félév védelmi prioritásairól Boris Pistoriusszal. Rámutatott: a háborúk korában a védelem és a biztonság, ezen belül az európai katonai képességek erősítése az elnökség egyik fontos eleme lesz.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: Magyarország nagy hangsúlyt helyez az európai védelmi ipar erősítésére. Emlékeztetett: a magyar kormány már 2016-ban megkezdte a haderőfejlesztést, amit az Európai Unió nemrég tűzött zászlajára. Ennek a folyamatnak egyik fontos ágaként építi Magyarország - legnagyobb részben európai alapokon – a védelmi ipart is.

A közlemény szerint a honvédelmi miniszter kifejtette: Magyarország biztonsága nem az országhatároknál kezdődik, „ennek megfelelően a magyar elnökség védelmi prioritásai között lesz – a 360 fokos kitekintés, valamint az illegális migráció és a terrorizmus elleni küzdelem jegyében – a Nyugat-Balkán integrációjának, valamint a Száhel-övezet megerősítésének kérdése is”.

A Boris Pistoriusszal folytatott megbeszélésen megvitatták Ukrajna támogatásának kérdését is. Szalay-Bobrovniczky Kristóf leszögezte: Magyarország kezdetektől változatlan álláspontja az, hogy csak az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése állíthatja meg a háborút, amelynek a jelenlegi helyzet szerint nincs katonai megoldása.

„A békepárti magyar kormány a június 9-i választásokon további megerősítést kapott, így továbbra sem támogatjuk a konfliktus eszkalációjának lehetőségeit, sem pénzt, sem fegyvert, sem katonát nem küldünk a NATO koordinációs szerepvállalásához, és nem támogatjuk az Európai Unió ilyen irányú törekvéseit sem” – erősítette meg a honvédelmi miniszter.

Kapcsolódó írásaink