Honvédelem

A kormány idejében kezdte meg a haderőfejlesztést

Kutnyánszky Zsolt fontosnak nevezte, hogy a társadalom is támogassa a folyamatokat

A veszélyek korát éljük, de a kormány ezt időben felismerte és példaértékű haderőfejlesztésbe kezdett – utalt az orosz–ukrán háborúra a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben.

A kormány idejében kezdte meg a haderőfejlesztést
Egy KC–390-es katonai szállítórepülőgép (képünk illusztráció)
Fotó: Agência Estado via AFP/Agencia Enquadrar/Claudio Reis

Kutnyánszky Zsolt a Vármegyék 1000 éve a haza védelmében országos rendezvénysorozat második állomásán, a Hajdú-Bihar vármegye a honvédelem szolgálatában című fórum megnyitóján azt mondta, e folyamat fontos állomásaként pénteken először száll le magyar földre a KC–390 katonai szállítórepülőgép.

A brazil repülőgéptípusból két darabot gyártanak a Magyar Honvédségnek – jelezte az államtitkár a városban állomásozó alakulatok képviselőiből és a helyi Kratochvil Károly honvéd középiskola hallgatóiból álló hallgatóságának.

A 35 méter hosszú katonai szállítógép hadrendbe állítása új képességet jelent a Magyar Honvédségben. A most tesztelésre érkezett repülőt még visszaviszik a gyártóbázisra, majd a tervek szerint ez év végén, illetve jövő év elején a gépek hadrendbe állhatnak – ismertette Kutnyánszky Zsolt.

A haderőfejlesztéssel összefüggésben az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a társadalom is támogassa a folyamatokat, a nemzeti lelkületű fiatalok pedig a honvédelmi nevelés során váljanak a haza iránt elkötelezett emberekké.

Hozzátette: Hajdú-Bihar vármegye hadtörténeti múltját és mai helyzetét tekintve is figyelemre méltó szerepet vállalt és vállal a honvédelemben.

Kutnyánszky Zsolt hosszan sorolta azokat a történelmi eseményeket, amelyek Debrecenhez és a vármegyéhez kötődtek a különféle szabadságharcok, függetlenségi törekvések során, majd méltatta a Debrecenben jelenleg is szolgáló Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár és a Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred katonáit.

Az államtitkár arról is beszámolt: a vármegye a honvéd kadétprogramban is élen jár. Jelenleg a vármegye négy iskolájában 352 kadét tanul, de – mint kiemelte – hamarosan bővül a képzés a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium bevonásával. Olyan fiatalokat képeznek, akik „tudnak, mernek és akarnak felelősséget vállalni a munkájukért” – mondta Kutnyánszky Zsolt.

Kapcsolódó írásaink