Honvédelem

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Korszakváltás a magyar haderőnél

NATO-elvárás, hogy a védelmi kiadások egyötöde fejlesztésekre jusson, Magyarország ezt az arányt néhány éve 30 százalékos vagy a feletti aránnyal teljesíti

Korszakváltás van a magyar haderőnél, a fejlesztési program társadalmi és költségvetési támogatást élvez – hangoztatta a honvédelmi miniszter pénteken Esztergomban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Korszakváltás a magyar haderőnél
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter A hazai haderőfejlesztés perspektívái címmel rendezett panelbeszélgetésen a Mathias Corvinus Collegium esztergomi rendezvényén, az MCC Feszten, 2023. július 28-án
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett MCC Feszt rendezvényen kijelentette, Magyarország teljesíti a NATO-nak tett vállalását, miszerint a hazai össztermék két százalékát honvédelmi kiadásokra fordítja.

Az arány 2023-ban teljesül, és ez a mérték a 2024-es költségvetésben is szerepel – fűzte hozzá.

A miniszter kiemelte: NATO-elvárás, hogy a védelmi kiadások egyötöde fejlesztésekre jusson, Magyarország ezt az arányt néhány éve 30 százalékos vagy a feletti aránnyal teljesíti.

A haderőfejlesztés, az eszközök vásárlása mellett a magyar kormány nemzeti védelmi ipart épít ki, amely az egész országra kiterjedően végzi a különböző eszközrendszerek karbantartását, gyártását és fejlesztését – közölte a honvédelmi tárca vezetője.

Kifejtette: a gyárak a honvédség igényeinek kielégítését követően exportra termelhetnek, és a védelmi ipar új munkahelyei hozzájárulnak az ország régióinak kiegyenlített fejlődéséhez, a kutatási és fejlesztési tevékenységek pedig kedvezően hatnak a tudományos szférára is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf előadását a hirtelen érkezett felhőszakadás miatt a tervezettnél korábban befejezte.

Kapcsolódó írásaink