Honvédelem

Simicskó István: A fiatalok haza iránti szeretetét erősítik a honvédelmi táborok

Az ejtőernyős táborban négy turnusban húsz-húsz, tehát összesen nyolcvan kadét vesz részt idén nyáron

A fiatalok haza iránti szeretetét, kötődését erősítik a honvédelmi táborok – hangoztatta a Honvédelmi Sportszövetség elnöke szerdán a szolnok-szandaszőlősi sportrepülőtéren, a szervezet által rendezett ejtőernyős táborban.

Simicskó István: A fiatalok haza iránti szeretetét erősítik a honvédelmi táborok
Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési frakcióvezetője, a Magyar Öttusaszövetség elnöke beszél a gazdagréti tanuszoda átadásának második évfordulóján rendezett családi napon
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Simicskó István, aki a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti frakcióvezetője is, azt mondta: „Szülőföldünk csak egy van, ezt megvédeni minden bajtól szép és nemes kötelesség.”

Hozzátette: az ejtőernyős táborban négy turnusban húsz-húsz, tehát összesen nyolcvan kadét vesz részt idén nyáron. A mostani turnus hétfőn kezdődött, és egy héten át tart – tette hozzá.

Szolnokot kiváló adottságú településnek nevezte, amely komoly katonai múlttal, jelennel és jövővel rendelkezik. Azt mondta: a Tisza-parti vármegyeszékhelyen már harmadik alkalommal rendezik meg az ejtőernyős tábort.

„Emellett a Honvédelmi Sportszövetség számos tábort szervez, például repülős, túlélési vagy idén először búvártábort Szentesen” – sorolta.

A táborok harmincéves hiányt pótolnak, hiszen egykor az azóta megszűnt Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) szervezett ilyen típusú táborokat, még a rendszerváltozás előtt – mondta, hozzátéve, hogy a fiatalok számára ezek a táborok „bátorságpróbák” is, ezért gratulált a résztvevőknek.

Simicskó István kiemelte: a Honvédelmi Sportszövetséget azzal a küldetéssel hozták létre 2017-ben, hogy a magyar fiatalok felé nyisson.

Az általános hadkötelezettség, ezzel együtt a sorkatonai szolgálat Magyarországon történő megszüntetésével egy űr keletkezett. Egyrészt nem volt tartalékos rendszer, ezt is 2010-től kezdték felépíteni – idézte fel, megjegyezve: 2010-ben 17 tartalékos katonája volt a Magyar Honvédségnek, most csaknem 12 ezer van, és ebben nagyon sok a munka.

Kitért arra is, hogy 2015 és 2018 között volt honvédelmi miniszter, amikor a migrációs válság miatt megépült a határon a kerítés, és összeállítottak egy tízéves haderőfejlesztési programot, amelynek része volt a Honvéd Kadét Program is. Ezzel a 14–18 éveseket, a középiskolásokat célozták meg.

„Míg 2017-ben hárommal volt, most már 135 középiskolával van szerződése a Magyar Honvédségnek, 7200 kadét van ma Magyarországon” – ismertette.

Simicskó István közölte: a Honvédelmi Sportszövetség törekvése az is, hogy honvédelmi sportközpontokat építsen. Jelenleg öt településen – Baján, Balassagyarmaton, Újfehértón, Szigetváron és Szarvason – található ilyen létesítmény, mindegyik százszázalékos kihasználtságú, rengeteg a fiatal.

„A cél, hogy minisztériumi segítséggel minden vármegyében építsenek honvédelmi sportközpontokat” – hangsúlyozta.

Szalay Ferenc (Fidesz–KDNP), Szolnok polgármestere méltatta a Honvéd Kadét Programot és a Honvéd Sportszövetség munkáját.

„A magyar fiatalok igenis szeretik a hazájukat” – hangoztatta. Szolnokot katonavárosnak nevezte, ahol komoly helyőrség működik, és rámutatott arra: a városban zajlik a jelenkor honvédelmi fejlesztéseinek egyik legkomolyabb része.

„Mindez azért történik, hogy az ország honvédelmi, védelmi képessége a lehető legmagasabb szintre emelkedjen” – közölte.

Réz Levente ezredes az eseményen elmondta: öt éve kezdték rendbe tenni a sportrepülőteret, megteremteni a feltételeket a táborok megrendezéséhez.

Tájékoztatása szerint idén már nyolcvan kadét vesz részt az ejtőernyős táborban. Már levizsgáztak az ejtőernyős alapismeretekből, és ha az időjárás is engedi, 1000–1200 méter magasból hajtanak végre ejtőernyős ugrást. A tábor végére elérhetik a kilenc-tíz ugrást is a fiatalok, ami nagy eredmény – mondta.

Hozzátette: egy követési rendszert dolgoztak ki a legjobbak kiválasztására, hogy továbbfejlesszék évről évre a tudásukat; már vannak visszatérő fiatalok. A Honvédelmi Sportszövetség támogatásának köszönhetően egyre több felszerelést, ejtőernyőt tudnak venni, ezáltal könnyebb a kadétok képzése – jelezte.

A beszédek után átadták a Honvédelmi Sportszövetség által biztosított hat új, a legmodernebbnek számító ejtőernyős felszerelést a kadétok, a szolnoki bázis számára.

Az eseményen jelen volt Bali Tamás, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka is.

Kapcsolódó írásaink