Hétvégi melléklet

2022. május 21.

0521

Hungarikum Liget

Az értékek kikötője

Hungarikum Liget

Népfőiskola Alapítvány tulajdonosa, kuratóriuma, igazgatója

Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella
Kiss-Rigó László, Lezsák Sándor, Bakos István, Bíró Zoltán, Gálfalvi György, Kassai Lajos, Lezsákné Sütő Gabriella

​ A Lakitelek Alapítványt Lezsák Sándor és felesége alapította 1991-ben, az egykori szőlészeti és borászati kutatóintézet lakiteleki telepén, amely mára huszonhat hektáros Hungarikum Ligetté bővült. A kuratórium 1999-ben a tulajdonjogot átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének azzal a kitétellel, hogy a Népfőiskola Alapítvány ötven esztendeig marad a vagyon kezelője és üzemeltetője.
 

Értékfeltáró Kollégium

Értékfeltáró Kollégium

A külhoni magyar és a hazai értéktár bővítését segíti a Lakitelek Népfőiskola értékfeltáró programja. Ennek keretében szerveztük meg az Alsó-Bodrogköz Kollégiumot. Szakmai vezetője Kasznár Attila, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetbiztonsági Intézet Terrorelhárítási Tanszék egyetemi adjunktusa, megbízott tanszékvezetője, technikai vezetői a Népfőiskola részéről Hágen Ádám és Nagy Dóra volt. A két alkalommal, 2017 őszén és 2018 tavaszán szervezett egy-egy hetes helyszíni kutatómunka feldolgozását tartalmazza a megjelent Alsó-Bodrogköz Kollégium című kötet. Az értékfeltáró munkában hét egyetem hallgatói, tanárai és civil szervezetek képviselői vettek részt. Ők készítették elő a 2018 szeptemberében megrendezett Alsó-Bodrogköz konferenciát, ahol bemutatták a környék településeinek általuk összegyűjtött értékeit. Ezzel a munkával járultak hozzá a hazai értéktár bővítéséhez.
 

Bibliaház

Bibliaház
Fotó: MH/Katona László

A Bibliaházban minden látogatónak lehetőséget biztosítunk arra, hogy kézírással lemásoljon egy – az éppen soron következő – mondatot a Szentírásból, amit egy könyvjelzőn ajándékba megkap.
Csoportok bejelentkezése: Kis Mártánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti Művelődési Intézet

Nemzeti Művelődési Intézet

A közösségépítés fontossága
A Nemzeti Művelődési Intézet országos közművelődési szakmai módszertani központként innovatív kezdeményezésekkel reagált a koronavírus-világjárvány alatt és az azt követően kialakult helyzetre. Az egyfajta szövetségbe szervezett megyei igazgatóságok hálózatosodott rendszerén keresztül azonnal tudta mozgósítani a közművelődés szereplőit, így a pandémia alatt ugyanolyan intenzitással sikerült közösségeket építeni, sőt a technikai újításokat kihasználva még nagyobb közönséget elérni.
A közművelődési szakma részére a JóGyakorlatON felület heti online értekezlete nyújt a mai napig módszertani segítséget, az egyének számára indított Szakkör portálon keresztül pedig a feltöltött oktatóvideókkal érték el a bezárkózás alatti hasznos és kreatív időtöltés érzését. A Szakkör program Magyarország Kormányának támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai koordinálásával mára széles körű közösségépítő folyamattá szerveződött: ebben az évben országosan több mint ezerkétszáz jelenléti szakköri közösség jött létre, amelynek keretében majd hétezer-ötszáz lelkes résztvevő sajátítja el hétről hétre egy-egy kismesterség alapjait, amelyek tára szeptembertől újabb típusokkal bővül. Hagyományaink megismerésén, a közös alkotás sikerének megélésén túl a nemzeti identitástudatot erősítve a kisközösség tagjaiban.
A Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója: Závogyán Magdolna
Elérhetőség: titk[email protected]

 

Mindszenty Társaság

Mindszenty Társaság

„Mindszenty bíboros fáklya volt az Egyház számára…”
Közi Horváth József Mariazellben, Mindszenty József temetésekor többek között ezeket mondta: „Amerre járt, mindenütt elsősorban a magyarokat kereste. Mégpedig felekezeti hovatartozandóságra, politikai pártállásra való tekintet nélkül. Öregen és törékeny egészséggel gyakran órákat utazott, hogy egy-egy idegen környezetben magányosan élő beteg magyar férfit vagy asszonyt meglátogasson. Buzdító szavainak a hatása alatt új élet indult a magyar egyházközségekben, egyesületekben és számos helyen hétvégi magyartanítás kezdődött a gyermekek számára.  Kedves Testvéreim, VI. Pál pápa, amikor a bíboros atya betegségéről értesült, Rossi nuncius úr útján küldte neki üzenetét, jókívánságait, áldását.

A hitvallókmeghalnak, a vértanúk eltávoznak közülünk, amit azonban a Szentatya – amikor meghallotta a halála hírét – mondott, az örök igazság marad: »Mindszenty bíboros fáklya volt az Egyház számára az elmúlt évtizedekben.« Ez az igazság a jövőre is áll, mert a vértanúknak és a hitvallóknak az életét a halál kiolthatja, de az a fáklya, amelyet hordoztak, égni fog mindörökké. Tovább fog élni és tovább fog hatni Mindszenty Józsefnek, az embernek, a papnak, a püspöknek és Magyarország prímásának hitvalló, vértanú és szabadsághős példája is.” (Részlet: Közi Horváth József, 1975. május 15-i Mariazellben elmondott beszédéből, amely megtalálható a honlapunkon is: Mindszenty.hu)
A Mindszenty Társaság titkára: Bágya Rita
Elérhetőség: [email protected]

 

Nemzeti panteon

Nemzeti panteon
Nemzeti panteon
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Ordass Lajos
evangélikus püspök
1901–1978
„Keresztfád tövébe állítottál”
Készítette: Lantos Györgyi
 

Retörki

Retörki

„Az 1956-os győri események során az október 25-i városi börtön előtti tüntetésen kis híján az ávós sortűz egyik áldozatává vált az akkor még tizenhárom esztendős gyermek, aki hatvanhat esztendővel később, idén március 15-én a forradalomról, majd a megtorlás éveiről, azok hőseiről publikált kutatásaiért és a fiatal történészgenerációk egyetemi kineveléséért már M. Kiss Sándor történészként vehette át a tudományos élet kiemelkedő képviselőjének járó  Széchenyi-díjat. A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet tudományos igazgatójával készült beszélgetésből idézünk: »– Professzor úr eddig tizenöt könyvet és csaknem száz tanulmányt jelentetett meg történeti feltárásai során. Adódik a kérdés, mennyire ismertek napjainkban a forradalomhoz, illetve a forradalomtól a mához vezető utak?
– Egy régi történettel válaszolok. Eötvös-kollégista koromban eljött hozzánk az akkori miniszterhelyettes, Molnár János előadást tartani. Egyik társam megkérdezte tőle, hogy Molnár elvtárs, lehet-e hamis tudattal szocializmust építeni? Amikor némi töprengés után azt válaszolta, igen, lehetséges, akkor a hatalom képviseletében legalizálta azt a meghamisított nemzettudatot, amelyet szovjet fennhatóság alatt, ha kellett, irgalmatlan diktatúrával, korlátlan terrorral tartott fenn a Rákosi-, majd a Nagy Imre-, végül pedig a Kádár-féle pártvezetés.
Nem véletlen, hogy a forradalom két jelszava a Ruszkik, haza! és a Vesszen az ávó! voltak.«” A Franka Tibor újságíró által készített teljes beszélgetés megtalálható a Retorki.hu oldalon.
A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum ügyvezető igazgatója: Nyári Gábor
Elérhetőség: [email protected]

 

Kertészet

Kertészet

A modern technológiával ellátott, termálvízzel fűtött üvegházunkban ökominőségben zöldségek és dísznövények termesztése történik, amelyek egy része helyben, illetve a környékbeli piacokon kerül értékesítésre. Kertészetünkben megvásárolható zöldségfélék: cékla, fürtös uborka, sóska, spenót, TV paprika, zöld erős paprika, zöld kápia. Kertészetünkben megvásárolható virágok: aloe vera, batáta, borostyán, csokrosinda, díszcsalán, fátyolvirág, fikusz benjamina, fukszia, fűszernövény, gerbera, kakassarkantyú, korallvirág, margitvirág (kék), muskátli, müllenbechia, New Guinea pistike (naptűrő), paradicsom (balkon), petúnia (futós), pettyeslevél, sárkánybegónia, szalmagyopár, szegfű, szerelemvirág, szúnyogűző.
A kertészet nyitva tartása hétfőtől péntekig: 8.00–15.00, szombaton: 8.00–11.00, vasárnap: zárva.
 

Zöldségfeldolgozó

Zöldségfeldolgozó
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Amit készítünk, és megvásárolható:
Lekvárok, dzsemek: cseresznye-meggy, körte, körte-alma, málna, meggy, őszibarack, sárgabarack, szamóca, szamóca-meggy, szilva.
Befőttek: birsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva.
Szörpök: bodzavirág, bodzavirág mentával, bodzavirág-akácvirág, citromfű, hársfavirág, levendula, meggy, menta, szamóca, szamóca-bodza.
Rostos levek: almalé, cékla-almalé, cékla-alma-répalé, céklalé, körtelé, meggylé, narancslé, őszibaracklé, paradicsomlé, sárgabaracklé, sárgarépa-almalé, szamócalé, szilvalé.
Krémek, pürék: babos zakuszka, lecsó, padlizsánkrém, paprikakrém (csemege, erős), paradicsompüré, zakuszka.
Aszalványok: meggy, szilva.
Savanyúságok: almapaprika, cékla, csemege uborka, erős hegyes paprika, kovászos uborka, paprika, uborka, vegyes.
Elérhetőség: [email protected]
 

Gabriella Gyógy- és Strandfürdő

GABRIELLA Gyógy- és Strandfürdő
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő 2021 májusában nyitotta meg kapuit. A fedett Gyógyfürdőben családi élménymedence, pancsoló- és gyerekmedence, hideg és meleg vizes ülőmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, több csúszdás gyermek­medence, Kneipp-taposó található. A wellness­részlegben gőzkamra, infrakabin, aroma- és finn szauna, tepidárium és tágas szaunapihenő van. A Strandfürdő nyitott részén sportpályák széles választéka mellett, csúszdás gyermekmedence, strandfoci, strandröplabda, szabadtéri kondipark, senior fitness park, Kneipp-taposó és két különböző hőmérsékletű gyógyvizes ülőmedence várja a vendégeket. A 38 °C hőfokú, 100 m2-es Barlangmedence kupola alakú borítást kapott, melyben az adott évszaknak megfelelő csillagképek láthatók. A gyógymedencék töltővizét a Népfőiskola Alapítvány saját kútja adja, melynek nátrium-hidrogén-karbonátos gyógyvize bizonyítottan kedvező hatással bír kopásos ízületi bántalmak esetén.
A Gabriella Gyógy- és Strandfürdő kültéri strand része a fedett fürdővel megegyező nyári nyitva tartás szerint: 9.00-20.00 között szeretettel várja a vendégeit.
 

Padok

Padok
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Borbándi Gyula irodalomtörténész padja
 

Bethlen Gábor Alapítvány

Teleki Pál Érdeméremmel kitüntetettek névsora (2004–2006)
2004: Lengyel Nagykövetség (Budapest); Külföldi Magyar Cserkészszövetség (Egyesült Államok); Kovács Miklós polgármester (Balatonboglár); Szőllősi Ferenc plébános (Balatonboglár); Gyulay Endre szeged-csanádi megyéspüspök (Szeged); Nemeskürty István író (Budapest); Polish Business Club in Hungary (Budapest); Grzegorz Lubczyk volt magyarországi nagykövet (Lengyelország); Butty Ferenc öregcserkész (Kanada); Magyaródy Szabolcs öregcserkész (Kanada); a Magyar Tudományos Akadémia Éremtára; Minamizuka Shingo egyetemi professzor (Japán).
2005: Csoóri Sándor költő, a HITEL főszerkesztője (Üröm); Görömbei András irodalomtörténész, a HITEL főszerkesztő-helyettese (Debrecen).
2006: Ács Margit író, irodalomkritikus; Bíró Zoltán irodalomtörténész, egyetemi oktató; Fekete Gyula író, könyvszerkesztő; Für Lajos történész, ny. miniszter és egyetemi tanár; Horváth János közgazdász, országgyűlési képviselő; Király Tibor jogtudós, akadémikus; Kiss Gy. Csaba művelődéstörténész, egyetemi oktató; Kiss Dénes költő, a Trianon Társaság elnöke; Kubassek János földrajztudós, akadémikus; Márton János közgazdász, a Bethlen Alapítvány tb. elnöke; Mezey Katalin költő, könyvkiadó; Nagy Gáspár költő, szerkesztő, a Bethlen Alapítvány legendás titkára; Németh Ágnes tanár, könyvszerkesztő; Sára Sándor filmrendező, operatőr; Török Bálint történész, közíró; Zelnik József művelődéspolitikus; Püski Kiadó Kft. (Budapest), Teleki Pál Egyesület (Gödöllő).
A Bethlen Gábor Alapítvány titkára: Házi Balázs
Elérhetőség: [email protected]

 

Kollégium

Kollégium
Kollégium
Fotó: MH

Innováció Kollégium
Harmadik alkalommal szervezték meg az Innováció Kollégiumot. A Népfőiskola és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) közös szervezésében ezúttal is neves előadók érkeztek a Hungarikum Ligetbe április végén. A nyilvános, kiemelt előadást Anisits Ferenc professzor úr tartotta. A járműgyártásban világszerte elismert kutató-fejlesztő mérnök Felfedezések, találmányok, innovációk és technológiák a műszaki fejlődésben címmel tartott átfogó előadást. A neves előadó hírére a Neumann Egyetem mérnök hallgatói is ellátogattak az előadásra, és az ország különböző részéről is érkeztek érdeklődők. Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal való együttműködésnek köszönhetően a Bay Zoltán Hálózat tevékenységét mutatta be Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
A MOME részéről ezúttal Horányi Attila, az Elméleti Intézet intézményvezetője tartott előadást a művészetoktatás jelenéről
és jövőjéről, valamint Szerencsés Rita, az Innovációs Központ kutatója vezetésével a társadalmi innováció és tudástranszfer elméleti és gyakorlati megközelítéseit ismerhették meg a jelenlévők.
A művészetoktatás egy komplex jó gyakorlatát pedig Szelesné Kása Ilona ökoművésztanár, a Színeskert Program alapítója ismertette, ennek keretében gyakorlati foglalkozáson is részt vehettek a kollégium résztvevői.
 

Meghívó

Pünkösdi feltöltődés a Hungarikum Ligetben
2022. június 3–7.

Töltse a pünkösdi hosszú hétvégét családjával a Hungarikum Ligetben, ahol színes programokkal várjuk Önöket!
Pünkösdi csomagajánlatunk: elhelyezés a választott szállástípusban; félpanziós ellátás: bőséges büfé reggeli és háromfogásos menü vagy büfévacsora (létszámtól függően); egyszeri napi belépő a Gabriella Gyógy- és Strandfürdőbe
és a Szaunavilágba; tíz százalék kedvezmény  a Ligetszépe Gyógyászat masszázsszolgáltatásaiból; kombinált belépő
a Hungarikum Kiállítóházba; törülköző bekészítése a szobában; kedvezmény a Gyarmati Dezső Tanuszoda és Gyógyfürdő belépőjegyéből; játékterem-használat; gyermekjátszósarok; sakk; ingyenes parkolás; ingyenes WiFi.
Extra csomagajánlatunk a Hotel Club Tiszában megszálló vendégek számára: A szálloda wellnessrészlegének használata (beltéri medence élményelemekkel és pezsgőfürdővel, szaunavilág gőzkabinnal, finn- és infraszaunával, merülőmedencével és Kneipp-taposóval), köntös és papucs bekészítése a szobába.
Áraink: Hotel Club Tisza: 25 840 Ft/fő/éjtől; Kincsem Fogadó: 20 640 Ft/fő/éjtől.
(A feltüntetett árak az idegenforgalmi adót nem tartalmazzák.)
Foglalás vagy felmerülő kérdés esetén keressenek bizalommal.
Telefonszám: +36-76-549-050
E-mail cím: [email protected]
Nepfolakitelek.hu

 

Felhívás

Néptáncosok szakmai alkotótábora
2022. június 26.–július 3.

Szakmai alkotótáborunkban néptáncosok ismereteit bővítjük baracskai (bácskai) és szucsági táncok tanításával, élő zenével. Szucság, az erdélyi Kolozs megyében helyezkedik el, a Nádasmente kapuja. Kalotaszeg Nádasmente kistájához sorolják, bár kultúrájában eltér a vidék falvaitól. A tábor részvevőinek Balogh Ildikó mestertanár, örökös aranygyöngyös táncos és Fantoly Gyula,  a népművészet ifjú mestere, nívódíjas koreográfus, valamint Kis Zoltán, a Szeremlei Néptáncegyüttes művészeti vezetője tanítja a táncokat. Zenészek: Inoka Győző és barátai.
Elhelyezés: a Hungarikum Liget Kincsem Fogadójában, két-három ágyas szállodai szobákban. Étkezés: helyben, a Tisza Vendéglőben. Szabadidős programlehetőség a Hungarikum Ligetben: gyógyvizes termálfürdő és strandfürdő, gyógyászati kezelések, footgolf, lovaglás, biliárd, kerékpárkölcsönzés, minigolf, csocsó, ping-pong, strandröplabda. A tábor résztvevőinek a Gyarmati Dezső Tanuszoda- és termálfürdő használata ingyenes.
Részvételi díjak: szállás és teljes ellátás 35 ezer Ft/fő, csak táncoktatás és ebéd 15 ezer Ft/fő.
A jelentkezés feltételei: öt-hat éves néptáncos szakmai gyakorlat és a 16 éves kor betöltése.
Érkezés: június 26. (vasárnap) 17 órától. Távozás: július 3. (vasárnap) reggeli után. Az oktatás június 27-én (hétfőn) 9 órakor kezdődik. A tábor bemutatóval, táncházzal ér véget.
Jelentkezési határidő: 2022. június 17. (péntek)
Jelentkezés módja: levélben vagy e-mailben ([email protected]), a jelentkezési lap visszaküldésével.
További részletekért látogasson el a Lakitelek Népfőiskola honlapjára: Nepfolakitelek.hu
A néptáncosok szakmai alkotótáborának vezetője: Lezsák Sándorné

 

Kácsor-tanya

Kácsor-tanya
Kácsor-tanya
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Pálinka Zug a hungarikummá vált pálinka előállítását hivatott bemutatni a régi idők módszereitől indulva napjaink korszerű technológiájáig. A szlovák eredetű pálinka szavunk először 1572-ben lett lejegyezve. A pálinka szó eredetileg valószínűleg gabonaalapú szeszes italra vonatkozott, később azonban minden égetett szeszes ital összefoglaló neve lett.
A borpárlat és gabonapárlat mellett csakhamar felbukkant a gyümölcspálinka is. A magyar pálinka reneszánsza az 1990-es években kezdődött el a pálinka gazdag művelődéstörténetének, néprajzának és nyelvi anyagának feltárásával. A pálinka a kétezres évek elején hungarikum lett. Magyarországon 1920 és 2010 között tilos volt a házi főzés. Ekkor a tiltott vagy zugfőzésnek három típusú praktikája alakult ki – familiáris eljárás, hagyományos paraszti pálinkafőzés, „kisüzemi” szeszgyártás –, mindez jól mutatja a magyar nép kreatív, innovatív képességeit. A tiltott pálinkafőző eszközöket bemutató tárlat és a helytörténeti kiállítás tárgyi eszközei mellett pálinkaillatozóval és interaktív felületekkel is várja a látogatókat.
Nyitva: a hét minden napján 14.00 és 15.00 óra között.
 

Borkatedrális

Borkatedrális
Fotó: MH/Katona László

Az „Év Bortermelője” – 2019
A Magyar Borok Katedrálisa méltón hirdeti, hogy a Kárpát-medence magyar borászatának dicső múltja, jelene és jövője van. Pinceágai szemléletesen ismertetnek egy-egy magyarországi borrégiót. Polcain megtalálhatók az adott területek borászai által alkotott tételek, valamint itt helyeztük el az Év Bortermelője elismerésben részesült szakemberek és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége  által ajánlott borokat is. Az Év Bortermelője 2019-ben Koch Csaba. Családja tíz generáció óta művel szőlőt a Hajós-Bajai borvidéken. A nagypapa érettségire kéttized hektár szőlőt ajándékozott unokájának. Az unoka pedig nem okozott csalódást: előbb agrármérnöki, majd szőlész-borász szakmérnöki diplomát szerzett. „Nincs az a jó, amit ne lehetne jobbá tenni” – így szólt a győztes mottója, mely jól tükröződik a diploma óta eltelt 27 év bámulatos fejlődésében. A Koch Borászat jelenleg százötven hektáron gazdálkodik a Hajós-Bajai borvidéken, valamint Villányban is vannak területei. A pincészet borai közül kiemelkedő a Cserszegi Fűszeres, a rozé, a Cabernet Sauvignon és a Kadarka. A borász otthon van a jégborok és a kései szüretelésű borkülönlegességek szakmai fortélyaiban is, három éve pedig megjelent a piacon saját előállítású, tradicionális, palackos erjesztésű pezsgőjével.
A 2019-ben díjazott Év Bortermelője kiváló borai a Borkatedrálisban is megkóstolhatók. Kövesse a Magyar Borok Katedrálisa programjait a Facebook-oldalunkon: Facebook.com/magyarborokkatedralisa és látogasson el hozzánk egy jó borkóstolóra.
A Magyar Borok Katedrálisa vezetője: Szappanos Benedek
Elérhetőség: [email protected]

 

Antológia

Antológia
Antológia
Fotó: MH

ÉRTÉKMENTŐ EMLÉKEZET MUNKAFÜZET
(3–4. és 5–6. osztályosoknak)
Szerkesztette: Tábori Kálmánné és Harmatos Áronné
(A/4, 24 és 28 oldal, tűzött színes füzetek, ISBN: 978 615 01 4798 7 és 978 615 01 4799 4)
Kiadja: Lakitelek Önkormányzata – Lakiteleki Települési Értéktár Bizottság
Készült: Antológia Kiadó és Nyomda Kft.
6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.
E-mail: [email protected]
06-76-549-045;
Antologia.hu  
Az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetője: Agócs Sándor
Elérhetőség: [email protected]

 

Népfőiskolai Hálózat

Népfőiskolai Hálózat

Vasvári Nagytérségi Népfőiskola Alapítvány
„Építs házat, művelj kertet, teremts jövőt vidéken”
A Vasvári Nagytérségi Népfőiskola gondolata tizenegy évvel ezelőtt született meg, Lezsák Sándor vasvári előadását követően, amikor ismertette a Kárpát-medencei Népfőiskolai Hálózat létrehozásával kapcsolatos terveket. Ezután szerveződtek már programok a Vas-vár Örökség Népfőiskola Egyesület keretében.
2010-ben alakult meg az a partnerségi munkacsoport, amely a nagytérségi népfőiskola létrehozásán dolgozott. A cél egy képző intézmény kialakítása, ahol a családi életre, a mindennapokra felkészítő tanfolyamokkal, rendezvényekkel hozzájárulhatunk értékeink megőrzéséhez. Alapítványunk 2021-től koordinálja és összefogja a Vasvár Népfőiskola működését. Képzéseink segítik az önellátás képességének megszerzését, önálló egzisztencia-teremtéshez szükséges ismereteket nyújtanak. Népfőiskolánk szellemiségében hordozza a nemzeti hagyományok megismertetését, és továbbvitelét, a helyi értékek, az értékteremtő közösségek megőrzését. Központunk Vasváron, a Békeházban működik. Programjaink hatalmas népszerűségnek örvendenek: hagyományos cukrászat, kosárfonás, hagyományos ácsmunkák fatechnikái, szappankészítés, tűzzománcozás alapjai, biokertész leszek, táplálkozás akadémia, népfőiskolai estek, családi kézműves délután. Az ALFATERV-2000 Kft.-vel április 1-jén megkezdtük a Vasvár Népfőiskola épületének tervezési feladatára vonatkozó munkát.
A Vasvári Nagytérségi Népfőiskola Alapítvány vezetője: V. Németh Zsolt
Elérhetőség: [email protected]

 

Tájoló

tájoló
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A térképen játékos feladatok segítségével ismerhetik meg a diákok az anyaországi és határon túli nemzetrészek településeinek elhelyezkedését.
Aggtelek, Bajmóc (Szlovákia), Diósgyőr, Érmindszent (Románia), Ják, Kiskunhalas, Medvevár (Horvátország), Nagytótlak (Szlovénia), Ópusztaszer, Pannonhalma, Sümeg, Vizsoly, Zimony (Szerbia).
Csoportok bejelentkezése: Csinger Andreánál
Elérhetőség: [email protected]

 

Gyarmati Dezső Tanuszoda

Tanuszoda
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Népfőiskola Alapítvány alapító kurátora, Gyarmati Dezső nevét viselő tanuszodánkban és gyógyvizes termálfürdőnkben a szálló- és külsős vendégeink mellett fogadjuk a lakiteleki és a környékbeli települések kisdiákjait és óvodásait is tanrendbe épített, díjmentes úszásoktatás keretében. A gyógyvizes termálfürdőt a helyi és a környező települések lakosai kedvezményes áron vehetik igénybe. A komplexum magában foglalja többek között a tanmedencét, szaunát, sószobát, kültéri gyógyvizes medencét ötféle élményelemmel, kültéri gyermekpancsolót és strandröplabdapályát.
A Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő nyári nyitvatartás szerint: keddtől–vasárnapig: 10.00–22.00 (hétfőn zárva) szeretettel várja vendégeit.
 

Ligetszépe Gyógyászat

Ligetszépe Gyógyászat
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Ligetszépe Gyógyászat gyógy- és wellness csomagajánlatai:
Életerő csomag: egyéni tartásjavító vízitorna (30 perc), víz alatti vízsugár masszázs (20 perc), csokis testkezelés (80 perc).
Frissítő csomag: egyéni gyógytorna passzív technikákkal (45 perc), célzott radiofrekvenciás kezelés/TR-terápia (20 perc), tangentor (20 perc), svédmasszázs (60 perc).
Kényeztető csomag: egyéni gyógytorna passzív technikákkal (30 perc), mélyoszcillációs kezelés
(20 perc), illóolajos felmelegítő masszázs (60 perc).
Lazító csomag: masszázs (40 perc), tangentor (20 perc), gyógytorna (25 perc), ultrahang (10 perc).
Ligetszépe Prémium csomag: háromféle fürdőgyógyászati kezelést és egy 40 perces gyógymasszázst tartalmaz.
Ligetszépe csomag: négyféle fürdőgyógyászati kezelést tartalmaz, melyhez díjmentes orvosi vizsgálat is jár ötalkalmas bérlet megvásárlása esetén.
Nimród csomag (sportolás után javasolt): mély- oszcillációs kezelés (20 perc), svédmasszázs (60 perc), víz alatti vízsugármasszázs (20 perc), vákuum kezelés (30 perc).
További részletekért keresse fel honlapunkat: Hungarikumliget.hu
Dr. Nemes Katalin rendelési ideje: hétfő: 12.00–17.00 és csütörtök 10.00–14.00.
A Ligetszépe Gyógyászat – vasárnap kivételével – 10.00 és 18.00 óra között szeretettel várja vendégeit.
Bővebb információ, bejelentkezés: 06-76-549-053

 

Hungarikumok Háza

Hungarikumok Háza
Fotó: MH/Katona László

„Magyarok égen és földön” – a Hungarikumok Háza mottója. Az épület négy interaktív egységből áll: Vendégfogadó előtér, Csillagnéző Planetárium, Hungarikumok Csarnoka, amelyet körülölel egy öt részből álló, Géniuszok nevet viselő kiállítótér, ahol huszonegy magyar tudós életútja jelenik meg. Az öt félkörívű helyiség témái: Kémikusok és vegyületek, Feltalálók és találmányaik, Illúzió, A fizika törvényei, valamint az Űrkutatás és csillagászat.
A Hungarikumok Háza keddtől vasárnapig 14.00 és 18.00 óra között látogatható. A filmvetítés 15.00 és 17.00 órai kezdettel tekinthető meg a Planetáriumban.
 

Avarok szálláshelye kemping

Avarok szálláshelye kemping
Avarok szálláshelye kemping
Fotó: MH

Életfamotívum
A Népfőiskola területén valamikor avarok éltek, a kemping elnevezése is erre utal. A parkosított, zárt autós és sátorhelyes kemping, melynek koncepcióját az életfamotívum adja: törzse és ágai a közlekedési felületeken, a levelei pedig a kocsiállásokban jelennek meg. A kiszolgáló egységek (mosókonyha, főzőhelyiség) mellett szalonnasütő és elektromosautó-töltő is található.
A korszerű gyógyászati részleg, a jól felszerelt strand és a modern sportpályák – strandfoci, strandröplabda, rekortán, street workout pálya és senior fitness park – is biztosítja az aktív, de mégis pihentető kikapcsolódást. Az Avarok Szálláshelye Kempingünkbe előzetes bejelentkezés alapján tudjuk fogadni kedves vendégeinket.
Bejelentkezés: 06-76-549-054
E-mail: [email protected]


Útjelzők

Útjelzők

Arad, 212 km – Vértanúk, 1849. október 6.
Aquincum, Óbuda, 111 km – Római helyőrség, Alsó-Pannónia központja
Róma, 1349 km – Az örök város
Beregszász, 438 km – II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola
Mészkő, 399 km – Balázs Ferenc (1901–1937) népfőiskolája
Tiszacsécse, 284 km – Móricz Zsigmond (1879–1942) szülőfaluja
 

Vaspatkó Lovarda

Vaspatkó Lovarda
Fotó: MH/Katona László

A lovardát 2019 szeptemberében adták át, benne tizenhét boksz és egy fedeles gyakorlópálya található, két oldalán több mint százötven főt befogadó lelátókkal. Az épület mellett kültéri gyakorlópályát is kialakítottak. 2012 óta tartunk díjmentesen iskolai lovasoktatást lakiteleki diákoknak. Hetente csaknem százötven kisdiák lovagol oktatóink felügyeletével. Délután egyéni edzéseket is tartunk külsős és szállóvendégeinknek, bértartóinknak. Egyik központja vagyunk a lovaspolgárőr-képzésnek is. A lovarda emeleti részén teraszos kávézót alakítottak ki. Ebben az épületben találhatók a Footgolf Park öltözői is.
A Vaspatkó Lovarda vezetője: Keserű Roland
Elérhetőség: [email protected]


Kincsem Fogadó

Kincsem Fogadó
Fotó: MH/Katona László

Kincsem Fogadónk csendes környezetben várja azokat a kedves vendégeket, akik egyénileg vagy akár csoportosan szeretnék szabadidejüket pihenéssel tölteni.
A szálláshely nevét a többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett versenylóról kapta. Fogadónkban húsz kétágyas és tizenhárom háromágyas, klimatizált, tévével, zuhanyzóval felszerelt szoba van. A fogadó falfelületeit lovas hagyományainkat bemutató fényképek díszítik.
Szobafoglalás: 06-76-549-050 vagy
hotelclubti[email protected] elérhetőségeken.

Footgolf

Footgolf
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Hungarikum Liget – Nimród Szabadidő- és Footgolf Parkjában található Európa és Magyarország első, kifejezetten footgolfra tervezett, 18 szakaszos pályája, amely – nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas helyszínként – nagy szeretettel várja a kalandra vágyókat, akik szeretnék „lejárni” a Nimród csillagkép pontjaira leképezett footgolfpályát.
A Nimród Szabadidő és Footgolf Park vezetője: Molnár Arnold
Elérhetőség: [email protected] 

Kelemen András: Különösen fontos a lakiteleki programokban megjelenő keleti nyitás

Ostorcsapások

A mából visszatekintve már úgy tűnhet, hogy a nyolcvanas évektől a vezetés tudta, nekik leáldozott. Mi viszont azzal a tudattal éltünk, hogy addig minden ellenzékiséget letörtek – mondta lapunknak Kelemen András korábbi külügyi államtitkár, a Nemzeti Fórum alelnöke.

Az eredeti nemzetépítő törekvéseinket továbbvivő Lakitelek Munkacsoport, majd Nemzeti Fórum építésének ügye a szívemhez nőtt
Az eredeti nemzetépítő törekvéseinket továbbvivő Lakitelek Munkacsoport, majd Nemzeti Fórum építésének ügye a szívemhez nőtt
Fotó: MH

– Hogyan emlékszik vissza a rendszerváltoztatás körüli évekre? Milyen volt akkoriban az országban a közhangulat?

– Negyven év gyötrelem után bizony a fásultság volt jellemző. Fontos volt egyrészt a reményt élesztgetni, másrészt a hatalommal való szembefordulásból adódó veszélyérzetet csökkenteni a lakosságban. Ezért mondtuk, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) nem kormánypárti, de nem is ellenzéki. Holott a lendületet az ellenzékiség adta.

– Mennyire volt veszélyes ezerkilencszáznyolcvannyolc-nyolcvankilenc táján egy rendszer ellenében megvalósuló civil szervezkedés, véleményalkotás vagy véleményképviselet?

– A mából visszatekintve már úgy tűnhet, hogy a nyolcvanas évektől a vezetés tudta, nekik leáldozott. Mi viszont azzal a tudattal éltünk, hogy addig minden ellenzékiséget letörtek, s hogy Márai nyomán kimondhatjuk, hogy nincs veszélyesebb azoknál, akik már nem az eszmét, hanem a koncot féltik.

– Mennyire rejtett veszélyeket az MDF alapítása? Figyelték önöket?

– Akkor Székesfehérvárott éltem és dolgoztam. Indulásul ezerkilencszáznyolcvannyolc október tizennegyedikére összehívtam egy városi politikai összejövetelt. A Történeti Hivatalból jóval később kikértem a reám vonatkozó titkosszolgálati jelentéseket. Ezek alapján is tudható, hogy követtek és figyeltek.

– Hogyan találkozott Lezsák Sándorral? És miként segített a találkozás létrejöttében Tollas Tibor?

– Lezsák Sándorral való kapcsolatfelvételre az akkor a müncheni Nemzetőr című havi lapot szerkesztő Kecskési Tollas Tibor bizta-tott. Valahányszor szakmai konferencián – vagy a harmincnapos útlevéllel – megfordulhattam Nyugaton, közvetlen kapcsolatba léptem vele. Előfordult, hogy csupán Ausztriára volt érvényes vízumom, akkor Tibor elém jött a német–osztrák határállomásra, és ott beszélgettünk. Lezsák Sándorral azután rendszeresen, bár konspiráltan találkoztam.

– Ön öt cikluson keresztül volt parlamenti képviselő, valamint külügyi államtitkár is. Hogy emlékszik vissza a Szovjetunió szétesésének idejére? Milyen egyéb külpolitikai ügyek kerültek akkoriban még a kormány látómezejébe?

– A Szovjetunió szétesésekor elsőként reagáltunk a függetlenedő államok megjelenésére. A volt gyarmatbirodalom új államaival úgy vettük fel a kapcsolatot, hogy Oroszországgal sem romlott a viszonyunk. Antall József mondása szerint: ha az oroszok leveszik a kezünkről a bilincset, akkor tudunk velük kezet fogni. Ezerkilencszázkilencvenháromban nagy küldöttséget vittem a volt szovjet Közép-Ázsiába. Levezényeltem
a köztársasági elnök oroszországi útját és tárgyalását Jelcin elnökkel. Következett az orosz elnök látogatása nálunk, melynek során a parlamentünkben országa nevében bocsánatot kért az ötvenhatos forradalmunk eltiprásáért. Magyarország nevében felvettem a kapcsolatot a közel-keleti arab államok vezetőivel. Ugyanakkor megkezdtük a lépéseket az euroatlanti világba (NATO, EU) való betagozódásunkra. Mindemellett ápoltam a kapcsolatot az elszakított magyarság szervezeteivel.

– Kétezernégy óta a Lakitelek Munkacsoport, majd az abból születő Nemzeti Fórum Egyesület tagja, alelnöke. Milyen érzésekkel tekint vissza a csaknem két évtizedes munkára? Mire a legbüszkébb?

– Paradox módon büszke vagyok arra, hogy elsők között hívtam fel a figyelmet a Dávid Ibolya elnökségével kezdődő MDF-es pálfordulásra. (Ezért voltam a legelső az eltávolítottak között.) Az eredeti nemzetépítő törekvéseinket továbbvivő Lakitelek Munkacsoport, majd Nemzeti Fórum építésének ügye a szívemhez nőtt. Ezért fogadtam el az alelnökséget még akkor is, amikor kilátásba helyeztek nekem egy nagyköveti állást. Amit vállaltunk: olyan emberek csoportba szervezése, olyan képzések szervezése, amelyek lehetővé teszik a tájékozott magyarok összefogását a jövőben.

– A Lakitelek Népfőiskola számos rendezvényén vett részt, melyik a legemlékezetesebb az ön számára?

– Magyarország egy külső hatásoknak kitett ország, Európa pedig egy kicsiny félszigete egy hatalmas kontinensnek. Ezért különösen fontosnak tartom a lakiteleki programokban megjelenő keleti nyitást, a fordítói táborokat. A főiskolai képzés otthonos környezetben zajlik, lehetőséget nyújtva a hagyományos létrend megélésére.

– A közelmúltban megjelent Túlélési ösztön kötet egyik szerzője. Mely írása került a könyvbe és miért?

– Amint olvasóink tapasztalhatják, viszonylag rendszeresen írok véleménycikkeket, külpolitikai elemzéseket és problémafeltáró írásokat ide és más honlapokra, s az Életünk folyóiratba. A Túlélési ösztön hat nemzeti fórumos szerző kétezertizenöt és kétezerhuszonegy között megjelent írásaiból válogatott kötet. A benne szereplő tizenöt írásom esetében arra törekedtem, hogy lehetőleg széles körű tematikát mutasson be. Harcos múltamból fakadóan azonban úgy vélem, hogy ostorcsapásaimon is átüt a remény, A feltámadás előérzete – ahogy egyik cikkem címe kimondja.

Velkei Tamás
 

Kelemen András (1940. május 17.) pszichiáter, politikus, publicista, volt külügyi államtitkár,
a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja (1988),
a Nemzeti Fórum alelnöke, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettje (2020),
öt cikluson át volt országgyűlési képviselő (1990–2010).