Határon túl

Nem csak a medvéktől, de a román nacionalistáktól is igyekeznek megvédeni a Tusványos résztvevőit a szervezők

A rendezvény egyik szervezője beszél arról, hogyan készülnek a provokátorok esetleges felbukkanására

Kedden kezdődött a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Tusnádfürdőn. Bár az első nap még csak különféle kulturális és zenei programok voltak, az érdeklődők már most ellepték a Hargita megyében található város környékét – közölte a Mandiner.

Nem csak a medvéktől, de a román nacionalistáktól is igyekeznek megvédeni a Tusványos résztvevőit a szervezők
Résztvevők a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erélyi Tusnádfürdőn, 2023. július 18-án
Fotó: MTI/Veres Nándor

Sándor Krisztina idén tizenötödik alkalommal vesz részt a nyári egyetem szervezésében, és a lap kérdésére elmondta, hogyan zajlanak az előkészületek.

Mi az, ami sosem változik, és mi az, amiért mégis minden évben megéri részt venni a fesztiválon

Sándor Krisztina az esemény politikai programfelelőseként dolgozik, ami azt jelenti, hogy a közéleti beszélgetések, előadások lebonyolítását, szervezését koordinálja. Elárulta, hogy a szabadegyetem alapkoncepciója évtizedek óta változatlan. Az esemény mindig is a nemzeti jobboldal intellektuális, ugyanakkor fesztiválszerű rendezvénye volt. A Fidesz mellett a legnagyobb romániai magyar párt, az RMDSZ vesz részt a szervezésben.

„Tusványoson nagyon sok dolog ugyanúgy működik minden évben, rengeteg hagyomány alakult ki, és ez így jó. Van egy sajátos hangulata, ami miatt az emberek szeretnek visszajárni. Fontos, hogy ezt megőrizzük, ezért nem is igazán törekszünk hatalmas újításokra” – vallja Sándor Krisztina.

Bár az alaptéma minden évben a nemzetpolitika és annak a legfontosabb kihívásai, az aktuális világpolitikai helyzet mindig befolyásolja az adott év tematikáját.

Az idei Tusványos jelmondata: A béke ideje – egyértelműen a legnagyobb nemzetközi problémára, a háborúra reflektál. És ehhez fognak kapcsolódni a rendezvényen elhangzó beszédek, kerekasztal-beszélgetések is.

„A mottót tavaly decemberben találtuk ki. Addigra már javában zajlott a háború, így nem is volt kérdés, hogy ezzel a témával kell foglalkoznunk”

– mondta, majd hozzátette, a békének lesz egy másik jelentése is a szabadegyetemen. A különböző vélemények békés ütköztetése is fontos szerepet kap, különösen a csütörtök délutáni pártközi vitafórumon, ahol Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Molnár Zsolttal, az MSZP parlamenti képviselőjével, Kanász-Nagy Mátéval, az LMP frakcióvezető-helyettesével, Brenner Kolomannal, a Jobbik frakcióvezető-helyettesével és Nacsa Lőrinccel, a KDNP frakcióvezető-helyettesével fogja ütköztetni az érveit.

Ugyanakkor A béke ideje jelmondat jó üzenet lehet a román nacionalistáknak is,

akik arra hergelik az embereket, hogy Orbán Viktor szombati beszéde alatt zászlólengetéssel tüntessenek a magyarok ellen.

Dan Grăjdeanu, az Ortodox Testvériség vezetője ugyanis közösségi oldalán arra buzdította a szervezet szimpatizánsait, hogy július 22-én vegyenek részt a szabadegyetem legjelentősebb eseményén, és lengessék a román zászlót, hogy jelezzék: „Erdély mindörökre román föld marad.”

A románokat nem csak az zavarja, hogy a magyarok egy romániai fennhatóságú várost választottak az esemény helyszínének, ezzel is jelezve szerintük, hogy Erdélyt továbbra is sajátjuknak tekintik. Pár nappal ezelőtt a román nacionalista Nemzet Útja Egyesület 150 fakeresztet tett ki az Úz-völgyi temetőben a magyar katonák sírjára. Az Úz-völgyi rongálások gyakorlatilag minden évben megismétlődnek, a románoknak ugyanis fáj, hogy az ott eltemetett magyar katonák azért haltak hősi halált az első világháborúban, mert a román betörés ellen harcoltak. Ráadásul az akkor elesett román katonáknak nem készült saját sírhely, hanem jelöletlen tömegsírba temették őket.

Kapcsolódó írásaink