Határon túl

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség üdvözölte a Velencei Bizottság állásfoglalását az ukrajnai kisebbségi törvényről

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szerdai közleményében üdvözölte, hogy a strasbourgi székhelyű Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, a Velencei Bizottság az európai és nemzetközi kisebbségvédelmi irányelvek tükrében áttanulmányozta az ukrajnai kisebbségi törvényt, annak ellenére, hogy arról az ukrán hatóságok nem kértek előzetes normakontrollt.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség üdvözölte a Velencei Bizottság állásfoglalását az ukrajnai kisebbségi törvényről
Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség
Fotó: Facebook/Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség

Az uniós testület kedden közzétett állásfoglalásában kifejtette, hogy Ukrajnában minden nemzeti kisebbséghez tartozó embernek joga van anyanyelve szabad és akadálytalan, magán- és nyilvános, szóbeli és írásbeli használatához. A kisebbségi törvénnyel kapcsolatban pedig a bizottság kijelentette, hogy az pozitívumainak ellenére sem felel meg Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásainak, valamint az európai kisebbségvédelmi elvárásoknak sem.

„A dokumentum rámutat arra, hogy a kisebbségek jogainak biztosítása terén elengedhetetlen az oktatási és nyelvhasználati jogok megfelelő szintű biztosítása, ám ezen a téren nem történtek meg a bizottság által korábban szorgalmazott korrekciók” – áll a KMKSZ-nek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet pozitívan értékelte azt is, hogy az ukrán parlament a Velencei Bizottság véleményével összhangban egy évvel elhalasztotta az oktatási törvény 7. cikkelyének teljes körű érvényesítését. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy ez a probléma megoldásának elodázását jelenti csupán, s annak megnyugtató rendezéséhez a kisebbségekre vonatkozó jogszabályok további módosítása, mindenekelőtt a Velencei Bizottság ajánlásainak teljes körű érvényesítése szükséges.

Kapcsolódó írásaink