Határon túl

Szili Katalin: Minden gyermek a magyar nyelv, kultúra, hagyomány megismételhetetlen hordozója

A beiratkozási ösztöndíjak Kárpát-medence-szerte segítik a külhoni magyarság szülőföldön való boldogulását

A beiratkozási ösztöndíjak Kárpát-medence-szerte segítik a külhoni magyarság szülőföldön való boldogulását – jelentette ki Szili Katalin a felvidéki Léván, ahol köszöntőt mondott a Rákóczi Szövetség beiratkozási ösztöndíjprogramjának idei felvidéki záróeseményén kedden.

Szili Katalin: Minden gyermek a magyar nyelv, kultúra, hagyomány megismételhetetlen hordozója
Szili Katalin: Magyarország Alaptörvényébe foglalta, hogy felelősséget visel minden magyarért, ezért a magyar kormány elsődleges nemzetpolitikai prioritása a külhoni magyarság támogatása, annak szülőföldön való boldogulásának biztosítása
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A miniszterelnöki megbízott a helyi Juhász Gyula Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában – ahol kedden 14 kiselsős kapott ösztöndíjat – rámutatott: mivel az intézmény a járási székhelyen az egyetlen magyar oktatási intézmény, jelentősége és felelőssége halmozott, és ezért is köszönet illeti azokat a szülőket, akik ezt a magyar iskolát választották gyermekeiknek, erősítve a magyar közösséget. Felidézte:

Magyarország Alaptörvényébe foglalta, hogy felelősséget visel minden magyarért, ezért a magyar kormány elsődleges nemzetpolitikai prioritása a külhoni magyarság támogatása, annak szülőföldön való boldogulásának biztosítása.

„Meggyőződésünk, hogy minden gyermek ajándék, minden gyermek őrhely, a magyar nyelv, kultúra, hagyomány megismételhetetlen hordozója” – fogalmazott Szili Katalin.

Hozzáfűzte: ezért is különösen nagy öröm az a siker, hogy a lévai iskolakezdők számát a tavaly januári előzetes számokhoz képest sikerült megduplázni, ami sokban az iskola új vezetőjének, a pedagógusoknak és a Rákóczi Szövetség segítségének is köszönhető.

Hangsúlyozta: a lévai magyar iskola követendő példa, amely azt mutatja, hogy összefogással és odafigyeléssel szórványvidékeken is meg lehet szólítani magyar családokat, hogy a magyar gyermekek az anyanyelvükön tanulhassanak, ezzel biztosítva egyéni előmenetelüket, erősítve a saját közösségüket.

A Rákóczi Szövetség első ízben 2004 novemberében hirdette meg Magyar Iskolaválasztási Programját a Felvidéken azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar iskolaválasztás fontosságára.

A program célja a külhoni területeken élő magyar vagy részben magyar családokat arra bátorítani és ösztönözni, hogy magyarul beszélő, iskolakötelessé váló gyermeküknek válasszanak magyar nyelvű iskolát.

A program 2010 óta fokozatosan bővül, ma már a Felvidék mellett több Kárpát-medencei magyarok lakta régióban működik. Jelenleg a Kárpát-medencében több mint 8000 kisgyermek kap ösztöndíjat a Rákóczi Szövetségtől, közülük 3300 a Felvidéken.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom