Gazdaság

Világszínvonalú szegedi központ

Hazánk legnagyobb kutatás-fejlesztési projektje a lézercentrum

Világszínvonalú kutatási környezetet teremt Közép-Európában az Euró­pai Unió Prágában, Bukarestben és Szegeden megvalósuló lézeres nagyberuházása.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára közölte, a szegedi lézerközpont Magyarország legnagyobb kutatás-fejlesztési projektje, amely az európai integrációnak köszönhetően valósulhat meg. A fejlesztéshez nemcsak az unió jelentős anyagi támogatására volt szükség, hanem Románia, Csehország és Magyarország szoros együttműködésére is – tette hozzá.

A beruházás kivitelezésén túl közös lesz a kutatóközpontokban folyó innovációs tevékenység is, amelynek eredménye az érintett országok gazdasága mellett egész Európa számára fontos lehet – hangsúlyozta a politikus. Közölte, jelentős a szakmai és gazdasági érdeklődés a szegedi lézerközpont és a szomszédságába tervezett innovációs ipari park iránt, amely a kutatási létesítményben dolgozó több száz embernél lényegesen nagyobb foglalkoztatásbővülést hoz.

A hetvenmilliárd forintos összköltségvetésű szegedi beruházás második, mintegy negyvenmilliárd forintba kerülő fázisára is megkötötték már a támogatási szerződést. Ennek alapján biztosított a továbbiakban is a fejlesztés finanszírozása.