Gazdaság

Fiatal ötletgazdák a fejlődés élén

Gyorsan növekszik az induló innovatív vállalkozások aktivitása és piaci szerepe, ennek alapját pedig a kialakulóban lévő startup ökoszisztéma jelenti

Az innovatív elemek és a feltörekvő iparágak megerősítése a Közép-dunántúli régió legfontosabb feladata. A célokról és az eredményekről a Közép-dunántúli Regio­nális Innovációs Ügynökség ügyvezető igazgatója, Szépvölgyi Ákos beszélt lapunknak. Kiemelte: az ügynökség a pályakezdő fiatalok támogatását tartja elsődlegesnek.

szepvolgyi_akos
Szépvölgyi Ákos: Szükség van az innovatív elemek erősítésére (Fotó: MH)

A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség az innovációs folyamatok koor­dinálójaként, illetve a térség vállalkozásainak nemzetközi közvetítő szervezeteként 2004 óta folyamatosan nyújt szolgáltatásokat az innováció keresleti és kínálati oldalán lévő szervezetek számára. Tevékenységük kiterjed az innovatív kis- és középvállalkozások ötleteinek értékelésére és fejlesztésére, beszállítói, tőkepiaci és kutatás-fejlesztési együttműködések támogatására. Emellett technológia transzfer és szellemi tulajdonvédelmi támogatást nyújtanak, valamint szervezik és finanszírozzák a fiatal ötletgazdák külföldi szakmai tapasztalatszerzését.

Az utóbbi években a Közép-Dunántúl számottevő strukturális átalakuláson ment keresztül – mondta lapunknak Szépvölgyi Ákos.

Az alacsony hozzáadott értékű, döntően összeszerelő feldolgozóipari tevékenységek ellátásához szükséges erőforrások korlátozottá váltak, emiatt kétirányú struktúraváltás vált szükségessé. Ez egyrészt jelentette a térségben hagyományos ágazatok (járműipar, elektronika, műanyagipar) tevékenységei­nek diverzifikálását, az innovatív elemek erősítését. Másrészt olyan, a régió adottságaihoz illeszkedő iparágak megerősödését, mint a környezetipar, az egészségipar és a műszaki informatika.

Utóbbiakat tekintjük a régió feltörekvő iparágainak – hangsúlyozta az ügyvezető. Hozzátette, a térségben zajló innovációs folyamatokat két fő irány jellemzi. Egyrészt a közfinanszírozású kutatás-fejlesztési tevékenységek és eredmények gyakorlati hasznosítása felgyorsult. Ebben kiemelkedő szerepet játszanak olyan kutatás-fejlesztési és felsőoktatási centrumok, mint a Pannon Egyetem vagy az MTA Agrártudományi Kutatóközpontja. Másrészt gyorsan növekszik az induló innovatív vállalkozások aktivitása és gazdasági szerepe. Ennek alapját a kialakulóban lévő startup ökoszisztéma jelenti.

Az ügynökség jelenleg több mint tíz hazai és nemzetközi projektben vesz részt, tizenöt európai ország száz szervezetével szorosan együttműködve. Ezek témája minden esetben igazodik a helyi igényekhez. Felöleli a technológiatranszfer, az értéknövelt innovációs szolgáltatások fejlesztését, a képzett munkaerő helyben tartását, a vállalkozói mobilitás ösztönzését, a régió szempontjából lényeges kulturális értékek megújítását, valamint a helyi közösség fejlesztését és a társadalmi vállalkozások támogatását. Szépvölgyi Ákos az ügynökség elért eredményeiről azt mondta, az elmúlt tíz évben sikerült bekerülniük a közép-európai térség meghatározó innovációt támogató szervezetei közé, amely a külföldi piacok könnyebb elérése szempontjából ügyfeleik számára számottevő versenyelőnyt jelent. Büszkék arra is, hogy több mint harminc, a Közép-dunántúli régióban fejlesztett termék és szolgáltatás létrejöttét támogatták, száznál több fejlesztett, koordinált vagy mentorált innovatív projekten keresztül.

Lényegesnek tartják azt is, hogy minden korosztály számára testre szabott megoldásokat kínálnak. Kiemelt figyelmet szentelnek a közoktatásban tanulók vállalkozói és innovációs ismereteinek bővítésére, valamint a friss pályakezdők külföldi tapasztalatszerzésének támogatására.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom