Gazdaság

Meghatározó szerepet játszik a gépipar az iparfejlesztésben

Az államtitkár hangsúlyozta: a kiírásra beérkezett 121 pályázat jelzi, hogy van potenciál a magyar gépiparban

A gépipar fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra az európai ipar élvonalába kerüljön – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2024 elnevezésű szakmai rendezvényen.

Meghatározó szerepet játszik a gépipar az iparfejlesztésben
Fábián Gergely: Meghatározó szerepet játszik a gépipar az iparfejlesztésben
Fotó: Facebook/Gergely Fabian

A díjátadón a gépipar és az iparfejlesztés kiemelkedő szereplői, valamint kis- és középvállalatok képviselői vettek részt. A versenyen számos innovatív projekt került bemutatásra, amelyek az élelmiszergép-ipar, az energetika, a digitális átállás és a mesterséges intelligencia területein nyújtanak előremutató megoldásokat. A verseny célja, hogy a legkorszerűbb technológiai megoldások adaptációját támogassa a termelési folyamatokban, ezáltal hozzájárulva Magyarország Versenyképességi Stratégiájának megvalósításához – írta közleményben az NGM.

Fábián Gergely közölte: a hazai iparfejlesztés stratégiai célkitűzései között szerepel a feldolgozóipar, valamint az azt támogató gépipar részarányának növelése, ennek előfeltétele az innováción alapuló termék- és gyártásfejlesztés.

A legújabb technológiák alkalmazása meghatározó szerepet játszik a magyar ipar versenyképességének javításában. A gépipar területén végrehajtott beruházások a digitális átálláshoz megfelelően alkalmazkodva új, magasabb szintű, vagy más jellegű műszaki képességeket igénylő munkahelyeket teremtenek, növelve ezzel a termelékenységet és a hozzáadott értéket is – fejtette ki.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kiírásra beérkezett 121 pályázat jelzi, hogy van potenciál a magyar gépiparban. A pályázók között többségben voltak a kis- és középvállalkozások képviselői, ami mutatja, hogy a hazai mérnökök képesek nemzetközi színvonalú ötleteket kidolgozni és megoldásokat fejleszteni.

Célgépeket építeni a magyar gazdaság kitörési pontjaihoz olyan potenciál, amire kiemelt figyelmet kell fordítani – mondta.

Fábián Gergely kiemelte: a versenyképeségi stratégia fő célkitűzéseinek megvalósításához elengedhetetlen az állam és a piaci szereplők együttműködése. A nemzetgazdasági tárca kiemelten fontosnak tartja a magyar kis- és középvállalkozások, a hazai beszállítófejlesztés támogatását.

Az államtitkár kifejtette: bízik abban, hogy a rendezvényen bemutatott pályázatok közül minél több megvalósulhat a magyar iparban, valamint külföldre is tudnak ezekkel terjeszkedni.

A Chemplex Kft. és a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) által szervezett rendezvény tükrözi a magyar gépipar hazai iparfejlesztés iránti elkötelezettségét – fogalmazott megnyitójában Fábián Gergely.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a Gépipari Tudományos Egyesület a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai partnereként kiemelt szerepet tölt be az ipar fejlesztésében. A GTE célja a hazai ipar, különösen a gépipar és a kapcsolódó szakterületeken dolgozó szakemberek, cégek, szervezetek összefogása, szakműveltségük fejlesztése és tevékenységük támogatása, e célokat segíti az évről évre megszervezett Magyar Ipari Célgép Verseny is.

Kapcsolódó írásaink