Gazdaság

Negyvenmillió euró a fenntartható élelmiszer-gazdasági beruházásokra

Az InvestEU és az Európai Beruházási Alap negyvenmillió euróval támogatja a fenntartható mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat. Az érintett cégeknek a fenntarthatósági célokat a teljes agrár-élelmiszeripari értékláncban meg kell célozniuk – az inputellátástól, a termeléstől és a logisztikától kezdve a feldolgozáson át az elosztásig és végül a hulladék újrafelhasználásáig.

Negyvenmillió euró a fenntartható élelmiszer-gazdasági beruházásokra
Támogatják a zöldátállást Európa keleti és déli országainak élelmiszer-gazdaságában, Magyarországon is
Fotó: AFP/ANP/ANP Mag

Az Európai Beruházási Alap (EBA) negyvenmillió eurót szán arra, hogy segítse Európa élelmezési rendszerét igazságosabbá tenni a gazdálkodók számára, és egészségesebbé és környezetbarátabbá a termelést. Az InvestEU program keretében nyújtott EBA-finanszírozás az Európai Mezőgazdasági Átmeneti Alapot támogatja, amely a mezőgazdasági és élelmiszer-ágazatban működő kis- és középvállalkozásoknak (kkv-kat) nyújt segítséget.

A svájci székhelyű INOKS Capital által kezelt befektetési alap kerete 150 és 300 millió euró között van, az első zárást már 2024-ben tervezik a szakma számára. Ez egy innovatív befektetési alap, amelynek célja az európai zöldátállás felgyorsítása, a fenntartható termelés és fogyasztás fokozása, különösen az EU keleti és déli országaiban, így Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában és Spanyolországban.

A kedvezményezett vállalatoknak a fenti célokat a teljes agrár-élelmiszeripari értékláncban meg kell célozniuk – az inputellátástól, a termeléstől és a logisztikától a feldolgozásig, az elosztásig és a hulladék újrafelhasználásáig. Az EBA kötelezettségvállalását az InvestEU program támogatja, amely olyan uniós szakpolitikai prioritások érdekében mozgósítja a befektetéseket, mint a zöldátállás, valamint a kis- és középvállalkozások támogatása. A program olyan beruházásokat támogat Európa-szerte, amelyek elősegítik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású és fenntarthatóbb gazdaságra való átállást. A program célja, hogy 2021 és 2027 között összesen több mint 372 milliárd euró értékű további beruházást indítson el.

Kapcsolódó írásaink