Gazdaság

Megerősítette a befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings

Megerősítette Magyarország hosszú futamidejű devizaadósság-kötelezettségeinek befektetési ajánlású besorolását a Fitch Ratings.

Megerősítette a befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Megerősítette a befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings
Fotó: AFP/NurPhoto/Jakub Porzycki

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek „BBB” szintű osztályzata.

A cég megerősítette a szuverén besorolás kilátását is, amely tavaly január óta negatív, de a „BBB” minősítés továbbra is azt jelzi, hogy a Fitch Ratings a befektetésre ajánlott kategóriában tartja Magyarországot.

A Fitch öt éve javította a jelenlegi „BBB”-re a magyar államadósság besorolását az addigi „BBB mínusz”-ról.
A pénteki megerősítéshez fűzött elemzésben a hitelminősítő kiemeli, hogy a magyar szuverén besorolást alátámasztják a magyar gazdaság szerkezeti mérőszámai, amelyek erőteljesek a „BBB” sávban nyilvántartott többi gazdaság mutatóival összehasonlítva, emellett a növekedés hajtóerejét a beruházások adják, és stabil a működőtőke-beáramlás.

A mérleg másik oldalán szerepel a hasonló besorolású országokéhoz viszonyítva magas államadósság és a korábbi „unortodox szakpolitikai lépések” – fogalmaz a hitelminősítő.

A Fitch Ratings várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány az idén 4,9 százalékra csökken a tavalyi 6,7 százalékról. A költségvetési bevételeknek jót tesz a magánfogyasztás fokozatos élénkülése és az erőteljes munkaerőpiaci helyzet, amelyekhez a kiugró eredményekre kivetett különadókból és az állami tulajdonú gazdasági entitások osztalékából származó egyszeri bevételnövekedések is hozzájárulnak.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint a GDP-arányos államháztartási deficit jövőre 3,9 százalékra csökken. A hitelminősítő szerint ezt a folyamatot az adósságállomány kamatfizetési kötelezettségeinek csökkenése, valamint a kormány által tervezett – az Európai Unió költségvetési szabályai megkövetelte mértéknél ambiciózusabb – költségvetési intézkedések is elősegítik.

A Fitch várakozása szerint a GDP-arányos államadósság-ráta az idei évre jósolt 74,1 százalékról enyhe ívben 73,3 százalékra csökken 2025-ben, mindenekelőtt a várható kisebb mértékű elsődleges többletek, valamint a szilárd nominális GDP-növekedés hatására.

A hitelminősítő pénteki prognózisa az idén 2,3 százalékos, jövőre 3,8 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A jövőre várt gyorsulás egyik fő tényezője a Fitch Ratings szerint az lesz, hogy új termelési kapacitások lépnek működésbe az autó- és az akkumulátorgyártó ágazatban.

Magyarországot a másik két globális hitelminősítő, a Moody's Ratings és az SP Global Ratings is a befektetési ajánlású kategóriában tartja nyilván.

Varga Mihály: két hét, három kedvező hitelminősítői döntés

A Moody's és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat – közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése után.

Varga Mihály azt mondta, a hitelminősítő gyorsuló növekedést vár a magyar gazdaságban már az idén és jövőre is. Hozzátette, hogy ezzel Magyarország minden előrejelzés szerint a növekedési rangsor élmezőnyében lehet a következő évben.

„A Fitch értékelésében pozitívumként emeli ki a bankszektor stabilitását, a külső pozíciónk javulását és az erős munkaerőpiacot” – ismertette.

Megjegyezte, a szakértők egyúttal arra számítanak, hogy a kormány hosszú távon tovább csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot, miközben az infláció továbbra is alacsony marad.

„Bár a szomszédban még mindig háború dúl, az Európai Unió gazdasága pedig gyengélkedik, Magyarország továbbra is mindhárom nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriában van. Ez azt is jelenti, hogy ma két osztályzattal magasabbra sorolják hazánkat, mint az elmúlt évtized elején” – mondta Varga Mihály.

Objektum doboz

Nagy Márton: újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a Fitch Ratings is változatlanul befektetésre ajánlja hazánkat – közölte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter péntek este a hitelminősítő aznapi döntését kommentálva.

Pénteken közzétett jelentésében – a Standard and Poor's-hoz és a Moody's-hoz hasonlóan – a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország államadósságának befektetésre ajánlott (BBB) besorolását. „A három legjelentősebb hitelminősítő jelentései egyaránt a hazánk iránti nagyfokú bizalmat tükrözik vissza, köszönhetően annak, hogy a fokozódó háborús helyzet ellenére megkezdődött a magyar gazdaság helyreállása” –áll a közleményben.

A kormány gazdaságpolitikai intézkedései hatékonynak és eredményesnek bizonyulnak: az infláció sikeres visszaszorítását követően 2024 első negyedévében újraindult a gazdaság, a GDP éves alapon 1,7 százalékkal, míg az előző negyedévhez képest 0,8 százalékkal növekedett. Ezzel a magyar gazdaság az uniós gazdaságok éllovasai közé tartozott az első negyedévben. A kormány az év hátralévő részében is folytatja a gazdasági növekedés újraindítását, jövőre pedig tovább emeli annak ütemét, azaz a GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal fog növekedni.

A növekedés fokozatos újraindítását segíti, hogy fél éve folyamatosan nőnek a reálbérek, ennek hatására 4 hónapja egyre dinamikusabban nő a kiskereskedelmi forgalom, azaz megkezdődött a fogyasztás helyreállása.

A növekedéshez járul hozzá a turizmus kiugró teljesítménye is, 2024. január és április között mintegy 10 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami közel 8 százalékkal több vendégéjszakát jelent az előző év első 4 hónapjához képest.

Kimagaslóan teljesít az építőipar is, 2024 áprilisában az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva 15,6, az előző hónaphoz képest 11 százalékkal emelkedett. A növekedést fokozza, hogy a hitelezés élénkül, 2024 első négy hónapjában a háztartások új lakáscélú hitelszerződései 150,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, miközben a nem pénzügyi vállalatok új hitelszerződései 10,7 százalékkal emelkedtek ugyanebben az időszakban. A növekedést segíti továbbá az is, hogy nő a munkaerőpiaci aktivitás: 2010-hez képest egymillióval dolgoznak többen, így a foglalkoztatottak száma ma már meghaladja a 4,7 millió főt. A munkaerőtartalék aktivizálódik, ez a 15-74 éves korosztályon belül egy év alatt több mint 60 ezer fős bővülést jelent.

Mindezeken túlmutatóan az ikerdeficit megszűnt, hazánk külkereskedelmi mérlege pedig folyamatosan javul. Magyarország megítélése a nemzetközi pénzpiacokon kedvező, a magyar állampapírok népszerűsége töretlen. Az erős befektetői és piaci bizalmat pedig a sikeres kötvényaukciók mellett a külföldi működőtőke-befektetések (FDI) folyamatos beáramlása is bizonyítja.

A gazdasági növekedés ez évi újraindítását és a versenyképesség további növelését érdemben támogatják az olyan kormányzati programok, mint a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, amely összesen mintegy 1200 milliárd forinttal támogatta a magyar vállalatok fejlődését és beruházásaik ösztönzését, ezáltal pedig Magyarország legsikeresebb hitelprogramjai közé tartozik. A január 15-én a korábbinál is kedvezőbb finanszírozási feltételekkel újranyitott programon belül négy hónap leforgása alatt összesen 928 szerződés jött létre, amivel a magyar vállalatok a 200 milliárd forintos többletforrást 100 százalékosan kimerítették.

A magasabb növekedési fokozat eléréséhez a magyar export magas dinamikájának fenntartására lenne szükség. Ezt azonban továbbra is késlelteti, hogy a háború és a szankciók nyomán Európa, azon belül is Németország gazdasága jelentős károkat szenvedett. Az export gyengélkedése ma a gazdaság újraindításának legnagyobb akadálya.

Az ország finanszírozási helyzete stabil és biztonságos, hiszen enélkül elképzelhetetlen lett volna, hogy a kormány tető alá hozza a rendszerváltás utáni Magyarország legösszetettebb és legnagyobb értékű gazdasági tranzakcióját: a Budapest Airport Zrt. visszavásárlását. A reptér nemzeti tulajdonba való visszavétele szuverenitási kérdés, amely nem csak a személyszállítás és a turizmus, hanem az áruszállítás miatt is stratégiai jelentőséggel bír – írta közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Kapcsolódó írásaink