Gazdaság

Magyarország éllovasa a zöldenergetikai fordulatnak

A naperőművi kapacitás idén már eléri a 2030-ra tervezett szintet

A zöldenergetika piaca 2050-re várhatóan nyolcszorosára bővül, örvendetes, hogy Magyarország nem követője, hanem éllovasa a fordulatnak – mondta György László kormánybiztos hétfőn Veszprémben, sajtótájékoztatón.

Magyarország éllovasa a zöldenergetikai fordulatnak
Képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Purger Tamás

György László ismertette, hogy 2020-ban 1300 milliárd dollárt tett ki a világban a zöldenergetika piaca, amely hat és félszerese volt az akkori magyar GDP-nek. 2050-re 10 ezer 300 milliárd dollárra, azaz nyolcszorosára bővül ez a piac, ebben a folyamatban Magyarország éllovasként nagy lehetőségekhez jut.

A zöldgazdaság a zöldenergia megtermelésével kezdődik, a 2020-ban közzétett Klíma és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazott célkitűzés szerint 2030-ra a villamos energia kilencven százalékát szén-dioxid kibocsátása nélkül állítja majd elő Magyarország.

A naperőművi kapacitás az idén már eléri a 2030-ra tervezett szintet – tette hozzá.

György László kitért arra, hogy a zöldenergia tárolására alkalmas rendszerek gyártásában Magyarország a világ negyedik legnagyobb kapacitásával fog rendelkezni 2030-ra Kína, az Egyesült Államok és Németország után.

„Az otthonainkat, a vállalkozásainkat, az ipari létesítményeinket és a közlekedési eszközeinket képessé kell tenni arra, hogy fel tudják használni ezt az energiát” – hangsúlyozta. Ezért indította el a kormány több mint 75 milliárd forintból a Napenergia plusz támogatási programot, több mint 30 milliárd forintból az elektromosautó-vásárlási programot a vállalkozások számára, és zajlik a közlekedés zöldítése is – mondta.

Három éve már csak zöldbuszok üzembehelyezését támogatja a kormány a 25 ezer lakosságszámot meghaladó településeken – tette hozzá.

A körforgásos gazdaság keretében vissza kell forgatni a felhasznált napelemek, energiatároló-rendszerek kritikus és értékes nyersanyagait, Magyarország ebben a tekintetben is élen jár. Az Európai Bizottság számára készült elemzés szerint 2050-re a zöldgazdasághoz szükséges nyersanyagok 45-70 százalékát tudja majd kritikus nyersanyagok újra hasznosításából fedezni az ország – mutatott rá.

„Családok százezreinek fog munkahelyet biztosítani a zöldgazdaság az előttünk álló évtizedekben és mivel nagy a tét, ezért nagyon fontos, hogy egy állásponton legyünk” – jelentette ki, utalva arra, hogy a kormány meghirdette a zöldenergia konzultációt, amelyet a zoldenergia.kormany.hu oldalon lehet kitölteni április 15-éig.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz–KDNP) arról beszélt, hogy az önkormányzatok sokat tehetnek a klímacélok megvalósításáért, hozzátette, hogy Veszprém élen jár a zöldenergia felhasználása terén a megyei jogú városok sorában.

A városban 2011-ben megalkották a klíma stratégiát, később a zöldstratégiát, most készül a karbonsemleges stratégia – mondta. Öt elektromos busz közlekedik a városban, a tervek szerint még két elektromos jármű áll majd forgalomba, és az itt élők jelentős kedvezménnyel használhatják az elektromos kerékpárokat. A tervek között szerepel, hogy az elektromos buszokat napenergia segítségével töltik a jövőben – fűzte hozzá.

Kapcsolódó írásaink