Gazdaság

A kormány online párbeszédet indít a zöldenergiáról

Tizenhárom fontos kérdésben várják a véleményeket a napelemektől a rezsicsökkentésen át az elektromobilitásig

Közös ügyünk a zöldenergia – közölte Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója szerdán a Facebook-oldalán a zöldkonzultáció indulása alkalmából.

A kormány online párbeszédet indít a zöldenergiáról
A zöldenergia a lakosság körében is kedvelt lett
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Sven Simon/Frank Hoermann

Kiemelte, a közéleti munkájukat az együttműködésre alapozzák, Magyarország kormánya ezért online párbeszédben kérdezi meg a polgárok véleményét a zöldenergiáról.

Hangsúlyozta, 13 fontos kérdésben várják a véleményeket a napelemektől a rezsicsökkentésen át az elektromobilitásig. A kérdőívet mától egészen április 15-éig lehet kitölteni a https://zoldenergia.kormany.hu/ címen.

A főtanácsadó bejegyzése melletti videoüzenetben Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arról beszél, hogy Magyarország zöldgazdaságot szeretne kiépíteni, ezért folytatják az ipar átalakítását, hogy újjá és modernné tegyék.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, Magyarország jövője a zöldenergia. A sikerhez zöldenergiát kell termelni, és azt tárolni kell. Aki ebben jó, az a világgazdaság élére tör, és megnyeri a jövőt, aki kimarad, az lemarad, vesztes lesz, várhat a következő nagy lehetőségre – tette hozzá Nagy Márton, és jelezte, ez a verseny óriási, nemzetgazdaságok és vállalatok között dől el, hogy ki lesz a nyertes.

A magyar gazdaság jövője a tét, mert most dől el, hogy hol alakulnak ki Európa zöldipari központjai. „Ha jól döntünk, akkor egy új világgazdasági korszak éllovasai lehetünk” – fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a videóüzenetben hangsúlyozta, a zöldenergia a magyar gazdaság jövője. Az elmúlt években komoly mérföldköveket sikerült elérni, bár korábban csak 2030-ra várták, nemrégiben meghaladta a hatezer megawattot a naperőművek együttes kapacitása Magyarországon.

„Ha azt akarjuk, hogy hazánk ne maradjon le a világban zajló versenyben, a magyar gazdaság erősödjön, és elérjük klímapolitikai céljainkat, akkor folytatni kell ezt a fejlődést. 2030-ig jelentősen növeljük a napelemes, a szélenergia és a tárolói kapacitást. Minél több zöldenergiát tudunk megtermelni és tárolni, Magyarország annál élhetőbb és fenntarthatóbb lesz” – mondta Lantos Csaba.

Kapcsolódó írásaink