Gazdaság

A WTO szerint nehéz időket él a világgazdaság

A Vörös-tengeren kialakult, folyamatossá vált hajózási zavarokra is felhívták a figyelmet

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezetője szerint háború, bizonytalanság és az instabilitás nehezíti a világgazdaság működését.

A WTO szerint nehéz időket él a világgazdaság
A világ kereskedelmi miniszterei február 26-án az Egyesült Arab Emírségekben gyűltek össze egy magas szintű WTO-találkozóra
Fotó: AFP/Giuseppe Cacace

Ngozi Okonjo-Iweala, a WTO főtitkára a szervezet Abu Dhabiba hétfőn megnyílt 13. miniszteri konferenciáján azt mondta, hogy a világ népességének csaknem felét érintő választások új helyzetet teremthetnek. Az élelmiszerek, az energia és más alapvető termékek magasabb árai miatt az embereknek mélyen a zsebükbe kell nyúlni, ami „táplálja a politikai frusztrációt”. Mindenütt aggódnak az emberek a jövő miatt és ez idén az urnáknál is megmutatkozik – tette hozzá a WTO főtitkára.

A nemzetközi szervezet vezetője nem tett említést a gázai háborúról, de felhívta a figyelmet a folyamatossá vált hajózási zavarokra, amelyeket a jemeni húszi lázadók okoznak a Vörös-tengeren. Hozzátette: „A szállítási zavarok az olyan létfontosságú vízi utakon, mint a Vörös-tenger és a Panama-csatorna, a késések és az inflációs nyomás új forrásai.”

Ngozi Okonjo-Iweala úgy vélte, hogy az árukereskedelem növekedése az októberben jelzett 0,8 százalékot sem érte el 2023-ban globálisan, idén pedig a bővülés elmarad a becsült 3,3 százaléktól.

A miniszteri konferencia a WTO legmagasabb döntéshozó testülete, és általában kétévente tartják.

A WTO tagországai a héten megvitatják a túlhalászáshoz hozzájáruló támogatások betiltásáról szóló megállapodást, de szó lesz egyebek mellett arról is, hogy meghosszabbítsák a digitális médiumok, például a filmek és a videójátékok megadóztatásának szüneteltetését, valamint több mezőgazdasági kérdést is tárgyalnak.

A hétfői nyitóülésen Comore-szigetek és Kelet-Timor csatlakozott a WTO-hoz, így a blokk nemzeteinek száma 166-ra nőtt.

Kapcsolódó írásaink