Gazdaság

Nagy lehetőség előtt áll a magyar húsipar

A kormány a korábbi 468 milliárd forint támogatást 750 milliárd forintra emeli az ágazatban

A növénytermesztők mellett az állattenyésztőket is helyzetbe kell hozni, a magyar élelmiszeriparban ugyanis a legnagyobb nyereséget a magas feldolgozottságú és jó minőségű húsokkal, illetve az ezekből készült termékekkel lehet elérni ” jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium (AM) államtitkára a VI. Húsipari Szakmai Napon Budapesten, húshagyó kedden a minisztérium közleménye szerint.

Nagy lehetőség előtt áll a magyar húsipar
A húsiparnak is fejlesztésekre van szüksége (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Katona László

Az államtitkár kifejtette, az élelmiszeripar egy kulcsfontosságú stratégiai ágazata Magyarországnak, hiszen az ország szuverenitását is erősíti. Ezért is döntött úgy a magyar kormány, hogy ebben az uniós ciklusban a korábbi 468 milliárd forint támogatást 750 milliárd forintra emeli. Ez egy hatalmas lehetőség az ágazat szereplői számára ” tette hozzá.

Nobilis Márton hangsúlyozta: a húsiparnak is fejlesztésekre van szüksége. Forrást kell biztosítani a technológiai megújítására, a fenntarthatóság fejlesztésére, az élelmiszerminőségre és az élelmiszerbiztonságra. Az ágazat nehézségeinek megoldását a terület szereplői közötti együttműködés és összefogás segítheti.

Az agrártárca külön figyelmet fordít a megfelelő és jól felkészült szakemberek képzésére is. Ezt a célt támasztja alá a 2020-ban létrejött Agrárszakképző Centrumok kialakítása is. A fejlesztési területek kombinálása lehetőséget teremthet a magyarországi húsipar versenyképességének és fenntarthatóságának növelésére a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt ” fűzte hozzá az államtitkár az AM tájékoztatása szerint.

Kapcsolódó írásaink