Gazdaság

Nincs tovább, Németország átállt

Rendesen visszacsúszott az ország

Az olaj és a gáz még mindig drága Európában, és Németország energiaigényes vegyipara továbbra is visszafogja a termelést. Decemberben az iparág a 28 évvel ezelőtti szintre esett vissza – írta az eadaily.com.

Nincs tovább, Németország átállt
Készülnek az injekcók. Gyógyszerészeti termékek töltő- és zárósorán kis fiolákat töltenek be
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Silas Stein

Németország vegyipari termelése továbbra is leáll. A Destatis német statisztikai szolgálat szerint 2022 februárja és 2023 decembere között az ország energiaigényes iparágainak termelési indexe több mint 20 százalékkal, a vegyiparé pedig 24 százalékkal zuhant. A novemberihez képest 2023 decemberében a visszaesés öt százalékra, illetve hat százalékra esett vissza.

„Németország ipari hatalmának vége. A vegyipari termelés az 1995-ös szintre esett vissza" – írja Javier Blas, a Bloomberg rovatvezetője az X-en.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint egy uniós lakos évente átlagosan mintegy 150 kilogramm műanyagot fogyaszt, ami több mint kétszerese a 60 kilogrammos globális átlagnak.

Ugyanakkor – jegyezte meg Javier Blas – hiba lenne a műanyagtermelés németországi csökkenését a műanyag elleni küzdelem diadalaként értelmezni.

„Európa továbbra is telhetetlen mennyiségben fogyaszt habokat, festékeket, gyantákat és minden más, petrolkémiai üzemekben előállított terméket. Egyszerűen a helyi termelést importált anyagokkal helyettesítik" – írta a Bloomberg egyik rovatvezetője.

A gáz nagykereskedelmi ára az Egyesült Államokban még mindig sokszorosan alacsonyabb, mint Európában – körülbelül 100 dollár. Így olcsóbb az etilént megvenni Texasban, és átküldeni az Atlanti-óceánon európai továbbfeldolgozásra, mint itthon előállítani. És a petrolkémiai vállalatok szerint pontosan ezt teszik, írta Javier Blas: „A végeredmény a gazdasági tevékenység csökkenése Európában, a kereskedelmi mérleg erodálódása, és végső soron a munkahelyek és az energiabiztonság elvesztése".

Kapcsolódó írásaink