Gazdaság

JPMorgan Chase: Amerika a szakadék felé száguld

James Dimon, a JPMorgan Chase bank igazgatója január 27-én kijelentette, hogy az amerikai államadósság féktelen növekedése gyorsan közelíti az Egyesült Államokat a szakadék széléhez – közölte a Fox Business.

JPMorgan Chase: Amerika a szakadék felé száguld
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed épülete
Fotó: AFP/Daniel Slim

Dimon véleménye szerint ha az amerikai szövetségi kormánynak nem sikerül gyorsan megoldania a tempósan növekvő államadósság problémáját, az válsághoz vezet.

„Ez egy szakadék, és mi látjuk ezt a szakadékot. Még körülbelül tíz év van hátra, de hatvan mérföldes óránkénti sebességgel robogunk felé” – fogalmazott a bankvezér egy kétpárti politikai vita során.

A JPMorgan Chase elnöke egyetértett az Egyesült Államok képviselőháza volt szóvivőjének, Paul Ryannek a véleményével is, miszerint az amerikai államadósság jövőbeli válsága a „legjelentősebb előrejelezhető válság”, amelyet valaha az Egyesült Államok látott.

Január 25-én az Amerikai Egyesült Államok pénzügyminisztere, Janet Yellen bejelentette, hogy az Egyesült Államok külső adóssága meghaladta a 34 billió dollárt. Szerinte az adósságprobléma megoldásához maximális erőfeszítéseket kell tenni, mivel az országban demográfiai változások is tapasztalhatók, ideértve a lakosság öregedését is.

Kapcsolódó írásaink