Gazdaság

KIM: Több mint 30 milliárd forint támogatás innovációs projektekre

A program iránt jelentős érdeklődés mutatkozott

Eredményesen zárult a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) szeptember 21-én kiírt Fókuszterületi innovációs pályázata – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel.

KIM: Több mint 30 milliárd forint támogatás innovációs projektekre
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/PhotoAlto/AltoPress/Frédéric Cirou

A közlemény szerint a szakmai bírálatokat akadémiai és piaci szakértők, valamint az újonnan felállított, a Neumann János Program 3+1 fókuszterületének innovációs testületei végezték. A testületek javaslatai alapján az NKFIH 56 projektjavaslatra, összesen 31 milliárd forint értékben ítélt meg támogatást. Az eredetileg 35 milliárd forintos keretösszegű pályázatból az e program keretében fel nem használt összeget az NKFIH a jelenleg futó startup és spin-off vállalkozások támogatását célzó Gyorsítósáv pályázatra csoportosítja át, ahol a meghirdetett kétmilliárd forintos kiírásra hatszoros túljegyzés érkezett.

A vállalatok és egyetemek, kutatóintézetek közös, gazdasági és társadalmi hatást kiváltó fejlesztéseire irányuló támogatási program iránt jelentős érdeklődés mutatkozott: a rendelkezésre álló 35 milliárd forintos keretre több mint 123 milliárd forint értékben érkeztek pályázatok – írták.

Az NKFI Hivatal megújított értékelési folyamatában hozzávetőleg 350 akadémiai és piaci szakértő vett részt. Az egyes pályázatokat a bírálók szóbeli prezentáció keretében mutatták be a fókuszterületi innovációs testületek számára. A bírálatok eredményeként a rendelkezésre álló 35 milliárd forintos keretet a kiíró nem használja fel teljes mértékben. Így összesen 31 milliárd forint értékű projektek számára biztosít támogatást. A fennmaradó összeget a startup és spin-off vállalkozások támogatását célzó Gyorsítósáv pályázatra csoportosítja át az NKFIH, ahová a meghirdetett kétmilliárdos pályázati keretösszegre 12 milliárd forint értékben érkeztek pályázatok – áll a közleményben.

A szakmai vélemények kiadására január elején kerül sor. Az értékelési folyamat szakmai szűrőjén átjutott pályázók következő lépésként 2024. január 18-ig adhatják be támogatási kérelmüket az NKFI Hivatalhoz. A támogatói szerződés aláírása 2024 március végén várható – tették hozzá.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a közlemény szerint hangsúlyozta: „a pályázat a Neumann János Programban megjelölt nagy témakörökre koncentrál. Napjainkban a zöld átállás, az egészséges élet és a digitalizáció veti fel a legégetőbb társadalmi és gazdasági kihívásokat, és ezek azok a kulcsterületek, amelyeken Magyarország leginkább versenyképes tud lenni. A Fókuszterületi innovációs pályázat által támogatott innovatív projektek hozzásegítenek minket a Neumann János Programban kitűzött célunk eléréséhez, azaz, hogy 2030-ra Európa legjobb tíz, 2040-re a világ legjobb tíz innovátor országa közé kerüljön Magyarország”.

A három fókuszterület mindegyikére tízmilliárd forint keretösszeg lett elkülönítve, de további ötmilliárd volt juttatható olyan ígéretes innovációs projektekre, amelyek közvetlenül nem kapcsolódtak a kiemelt fókuszterületekhez – írták.

A tájékoztatás szerint az új rendszerben a pályázatértékelők munkája kiegészül a majdan nyertes projektek szakmai nyomonkövetésével: a megvalósítás időszakában félévente monitorozzák támogató céllal a projektek előrehaladását. A projektek megvalósításához a nyertes pályázóknak emellett lehetőségük lesz szakmai mentorok segítségét is igénybe venni a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) megújult mentorgárdájából.

A nyertes projektek előlegként, a szerződés aláírásakor, a támogatás legfeljebb 30 százalékát kapják meg, a 24-36 hónapos megvalósítási időszakban pedig az előrehaladásnak megfelelően juthatnak további részletekhez. A forrásból az utolsó 15 százaléknyi rész a fenntartási időszak végén, a vállalt kötelezettségek teljesítése függvényében kerül kifizetésre, ezzel is érdekeltté téve a kedvezményezetteket a projektek megvalósításában – közölte a KIM.

Kapcsolódó írásaink