Gazdaság

Nem drágult idén a hal

Az élő ponty kilójáért 1790-2300 forintos árat kérhetnek majd el a kereskedők, az élő harcsa ára pedig 4000 forint körül fog mozogni

Idén is kiváló minőségű magyar halakkal készülnek a karácsonyi szezonra a hazai haltermelők. Ráadásul a hal árára a tavalyihoz képest általánosságban nem nő idén – közölte a Ripost.

Nem drágult idén a hal
A ponty a legkelendőbb hal karácsony környékén
Fotó: MH archív/Hegedüs Róbert

A portál összefoglalója szerint idén kegyes volt az időjárás a halászati ágazathoz. A takarmány ára csökkent, ugyanakkor a munkaerő és az energiahordozók költségei idén tovább emelkedtek. Ennek ellenére az ünnepek előtt kapható hal árára a tavalyihoz képest általánosságban nem nő. Mint megjegyezték, a magyar családok 80 százaléka fogyaszt valamilyen halat az év végi ünnepekkor. Túlnyomó többségük pontyot eszik, de egyharmaduk harcsát is vásárol. A halból főként halászlé készül, vagy rántva kerül az asztalra.

Az élő ponty kilójáért 1790–2300 forintos árat kérhetnek majd el a kereskedők, az élő harcsa ára pedig 4000 forint körül fog mozogni – olvasható a cikkben.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) véleménye alapján pedig az sem elképzelhetetlen, hogy a karácsonyi hal ára a tavalyi árakhoz képest alacsonyabb is lehet.

Hasonló következtetésre jutott a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) elnöke, Németh István is. Szerinte a termelők idén 10-12 százalékkal alacsonyabb áron értékesítik a halat. A piacon, illetve az árusítóhelyeken így az élő ponty fogyasztói ára kilogrammonként 1700–2500 forint, a harcsáé 4–6000 forint között, egy kilogramm süllőé pedig 7–8000 forint között alakul majd. A feldolgozott halat viszont ennél magasabb áron adják majd: a szeletelt ponty 3500–4000 forint, a filézett szürke harcsa pedig 7500–8000 forintba fog kerülni idén kilónként.

Kapcsolódó írásaink