Gazdaság

Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon

A vásárlók 52 százaléka tervez legalább hétezer forintot költeni erre a célra, ezen belül 23 százaléknyian terveznek tízezer forintnál nagyobb kiadást

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt öt-, az ezüstfenyőt hat-, míg a Nordmann-fenyőt nyolcezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok – ismertette a múlt héten végzett felmérésének eredményét hétfőn az Agroinform.hu.

Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon
A lucfenyőt öt-, az ezüstfenyőt hat-, míg a Nordmann-fenyőt nyolcezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok. A nagyobb városokban és Budapesten egyértelműen a Nordmann a sláger, vidéken még mindig a régi lucfenyőből vesznek többet – képünk illusztráció
Fotó: MH-archív/Burger Zsolt

A várható kisebb kereslet miatt a piacokon általában öt százalék körüli áremelés tapasztalható annak ellenére, hogy a termesztéshez kapcsolódó költségek idén is tovább emelkedtek.

A válaszadók 29 százaléka tervez idén valamivel kisebb fenyőfát vásárolni, további 11 százalékuk olcsóbb fajtára tervez váltani, miközben 21 százaléknyian bíznak abban, hogy alaposabb kereséssel a megszokott méretű és fajtájú fenyőhöz is hozzájuthatnak a korábbinál kedvezőbb áron.

A felmérés szerint 47 százaléknyian az utolsó hétre hagyják a vásárlást.

Negyvenöt százaléknyian részesítik előnyben a Nordmann-fenyőt, a többinél magasabb áron kapható, de tartósabb fajtát. A lucfenyő 37, míg az ezüstfenyő 13 százalékos értékkel foglalja el a népszerűségi lista következő helyeit. Negyvennégy százaléknyian másfél méter feletti, 56 százaléknyian ennél kisebb fenyőt terveznek vásárolni, gyökeres, földlabdával árusított fenyők iránt pedig minden nyolcadik vásárló érdeklődik.

A válaszadók 26 százaléka jelezte, hogy fenyő helyett műfenyőt díszít karácsonykor. Ebben a körben a válaszadók 40 százaléka a környezetvédelmet jelölte meg, 30 százalékuk a többszöri felhasználhatóság miatti árelőnyt említette, míg 22 százalékuk a lehulló tűlevelek hiánya miatti tartósságot és tisztaságot emelte ki.

Magyarországon ma 600-700 családi gazdaság termeszt 3000-3500 hektáron fenyőfát, az így megtermelt mennyiség a hazai kereslet mintegy háromnegyedét fedezi – ismertette az Agroinform.hu.

Kapcsolódó írásaink