Gazdaság

Több száz gyűjtőponton leadhatjuk a textilhulladékokat

Szűk másfél év múlva a textilhulladékok elkülönített gyűjtését is el kell indítaniuk a tagállamoknak

A használt ruhák, cipők, táskák legtöbbször a kommunális szemetesekben végzik, holott ezek a speciális hulladékok számos káros anyagot juttatnak a környezetünkbe. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy ezt a hulladéktípust is szelektíven gyűjtsük és hasznosítsuk – mondta lapunknak Agatics Roland hulladékgazdálkodási szakember.

Több száz gyűjtőponton leadhatjuk a textilhulladékokat
Agatics Roland
Fotó: DTkH

Ezeknek a speciális hulladékoknak a begyűjtésére szolgál a hazánk immár több száz pontján elhelyezett, hozzávetőlegesen 1500 darab textilgyűjtő konténer, amelyek száma a jövőben még tovább növekszik majd, illetve a mintegy 280 hulladékudvar, ahol a lakosok leadhatják ruha- és textilhulladékukat – hívta fel a figyelmet Agatics Roland, a Közép-Kelet-Magyarország régió koordinátoraként működő DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője.

x
Használt ruhák külön gyűjtve Belgiumban
Fotó: ERIC LALMAND / BELGA MAG / Belga via AFP

A szakember rámutatott: a textilhulladékok csupán kevesebb mint 1 százalékát hasznosítjuk jelenleg világszerte, míg mennyiségük folyamatosan és drasztikusan emelkedik. A használt ruhák, cipők, táskák, kiegészítők, függönyök és egyéb háztartási textíliák zömében a kommunális szemetesekben végzik, holott ezek speciális hulladékok. A szintetikus vagy vegyszerekkel kezelt termékek ugyanis számos káros anyagot tartalmaznak, amelyek – megfelelő ártalmatlanításuk nélkül – a levegőbe, a vizekbe és a talajba jutnak, a textilhulladékok biológiai lebomlása pedig akár kétszáz évig is eltarthat – hívta fel a figyelmet a DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője.

x
Ruhaüzletben – az Európai Unióban személyenként körülbelül 270 kilogramm szén-dioxid-kibocsátást eredményeztek a textilvásárlások
Fotó: CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRA / NEW / Science Photo Library via AFP

Ugyanakkor azt is fontos szem előtt tartanunk – fejtette ki Agatics Roland –, hogy már a textiltermékek előállítása is kiugróan magas környezeti terheléssel jár. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legutóbbi jelentése szerint 2020-ban az Európai Unióban személyenként körülbelül 270 kilogramm szén-dioxid-kibocsátást eredményeztek a textilvásárlások, vagyis csak a megvett textiltermékek 121 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátásáért felelősek az EU-ban. Eközben textilhulladékokból évente körülbelül 11 kilogrammot „termelünk” fejenként Európában, és rendkívül nagy hányaduk, 87 százalékuk közvetlenül a hulladéklerakókba vagy az égetőkbe kerül háztartási hulladékként, még tovább terhelve környezetünket.

x
2025 januárjáig a textilhulladékok elkülönített gyűjtését is el kell indítaniuk a tagállamoknak
Fotó: ERIC LALMAND / BELGA MAG / Belga via AFP

A hulladékgazdálkodási szakember kiemelte: a textilhulladékok esetében is a tudatos vásárlás, a szelektív gyűjtés, illetve a körforgásos gazdasági modell kialakítása a kulcsa a környezeti terhelés minél nagyobb arányú csökkentésének. Utóbbiakat szolgálják a textilgyűjtő pontok, amelyekből immár több száz elérhető hazánkban. Ne a kommunális hulladékok közé dobjuk tehát, hanem ezekben helyezzük el az otthon feleslegessé vált textileket, például függönyöket, ágyneműket, valamint ruhákat és cipőket. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. a jövőben 6000 darabra növeli a lakosság számára elérhető textilgyűjtő konténerek számát. Magyarország egyebek mellett ezáltal is igazodik az Európai Unió klímavédelmi célkitűzéseihez, így azon irányelvéhez, miszerint a textilhulladékok elkülönített gyűjtését is el kell indítaniuk a tagállamoknak, 2025 januárjáig – hangsúlyozta a DTkH Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kapcsolódó írásaink