Gazdaság

Elkezdett csökkenni a tej ára

A nyerstej átlagára 6 százalékkal mérséklődött 2023 júniusában a 2023. májusihoz képest, felvásárlási mennyisége pedig az előző havi mennyiségtől 8 százalékkal, míg a 2022. júniusitól 3 százalékkal maradt el az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint. Az árcsökkenés már begyűrűzött a termékpályára, a szezonális hatás pedig a világpiacon is érződik.

Elkezdett csökkenni a tej ára
Egy nyugat-európai, fenntartható farmon élő, boldog tehén nyáron
Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP MAG / ANP via AFP

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára kilogrammonként (1 kilogramm tej = 0,971 liter tej, mert egy kilogramm víz körülbelül egy liter víznek felel meg, de a tej kicsit sűrűbb a víznél) 161,96 forint volt ez év 2023 júniusában. A fehérjetartalom 0,1 százalékpontos, a zsírtartalom 0,05 százalékpontos romlása, valamint az alapár 4 százalékos csökkenése mellett a nyerstej átlagára 6 százalékkal mérséklődött júniusban a májusihoz képest, és 1 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása idén júniusában az előző havi mennyiségtől 8 százalékkal, a 2022. júniusitól 3 százalékkal maradt el. A nyerstej kiviteli ára ugyanakkor 14 százalékkal, kilogrammonként 130,99 forintra nőtt 2023 júniusában havi szinten, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 29 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 19 százalékkal elmaradt a termelői átlagártól. A nyerstej kiszállítása 1 százalékkal csökkent az év hatodik hónapjában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Nyári idill, amikor olcsóbb a tehenészetek fenntartása
Nyári idill, amikor olcsóbb a tehenészetek fenntartása
Fotó: ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP MAG / ANP via AFP

A csökkenés begyűrűzött a termékpályára

A nyerstej árának egy hónap alatti csökkenése a termékpálya további fázisaiban is megmutatkozott. A tej és tejtermékek értékesítési ára közül a trappista sajté 4, a gyümölcsös joghurté és a tejfölé egyaránt 5-5, az adagolt vajé 6 százalék százalékkal csökkent, míg a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé 7, az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé 9, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tejé pedig 11 százalékkal lett alacsonyabb az AKI adatai szerint. A KSH számai alapján a gyümölcsös joghurt fogyasztói ára nem változott, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT- (tartós) tejé 1, a 12 és a 20 százalék zsírtartalmú tejfölé, valamint az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejé egyaránt 3-3 százalékkal mérséklődött. A trappista tömbsajt fogyasztói ára 5, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tejé pedig 6 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

x
A szászországi Wittichenau: Joseph Klant sajtkészítő mester sajtkerekeket vizsgál a Krabat Milchwelt bemutató tejüzem érlelőtermében
Fotó: Sebastian Kahnert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A szezonális hatás a világpiacon is érződik

A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 májusában az Európai Unióban 4, Új-Zélandon 12, az Egyesült Államokban 29 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Szakértők szerint a szezonális hatás a világpiacon is érezteti a hatását. Nyáridőben kevésbé költséges a tehenészetek fenntartása, mint a hidegebb napokon, sok helyütt ilyenkor „zöldmenüt”, azaz zöldtakarmányt is kapnak a tehenek. A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára 2023 27. hetében 14, a cheddar sajté 15, a teljes tejporé 21, míg a sovány tejporé 38 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához képest. A nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 19-27. hét között 9,25 euróval nőtt, majd két hét alatt 2,5 euróval, 51 euróra csökkent száz kilogrammonként. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 18-28. hét között száz kilogrammonként 11,5 euróval, 37,5 euróra emelkedett. Az olaszországi Veronában a nyerstej spot piaci ára 2023. július 17-én áfa nélkül, szállítási költséggel 51, a biotejé 60, a Németországból és az Ausztriából származó 3,6 százalék zsírtartalmú nyerstejé 45,5, a fölözötté 21 euró, a tejszíné 223, az Európai Unióból származó tejszíné 213 euró volt száz kilogrammra vetítve.

x
Az üzletek akciózása mögött is árcsökkenés van, de az csak időleges
Fotó: Magali Cohen / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

A német tehenek alacsonyabb beltartalmú tejet adtak

A németországi Élelmiszergazdasági Kutató Központ havi rendszerességgel közzéteszi a nyerstej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyerstej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg. Kiderült, hogy a zsírérték 36 százalékkal, a fehérjeérték 49 százalékkal csökkent, így a szállítási költség nélküli alapanyagérték 44 százalékkal volt alacsonyabb 2023 júniusában az előző év azonos hónapjához képest. A németországi központi tejpiaci szolgálat gyorsjelentése szerint Németországban a nyerstej felvásárlása az előző héthez képest 0,3 százalékkal, az előző év azonos hetéhez viszonyítva 2,3 százalékkal nőtt. Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára 2023 29. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 36 százalékkal, a sovány tejporé 41 százalékkal csökkent. A kempteni árutőzsdén a 25 kilogrammos kiszerelésű ömlesztett vaj értékesítési ára száz kilogrammonként 445 euró, míg a 25 kilogrammos kiszerelésű zsákos, élelmezési célú (intervenciós minőségű) sovány tejporé 238 euró volt 2023 29. hetében.

Kapcsolódó írásaink